Geesten en appels, dat is eigenlijk alles waar het om draait in Ghosts & Apples. Een fijn puzzelspelletje waar je toch ook zeker wel je hersenen dient te gebruiken gevoel voor snelheid dient te hebben. Let op: deze puzzelgame met een Tim Burton-stijl kan behoorlijk verslavend werken. Lees hier de review voor Ghosts & Apples.

Je bent aangekomen in een magisch huis waar intriges en mysterie de bovenhand voeren. Je ziel is gevangen in een marionet, genaamd Jack. In het huis zijn vele kamers waar je opgeslokt kan worden door schilderijen en daar dien je geesten te verslaan en ze te veranderen in smakelijke appels. Verzamel (appels) en edelstenen om sleutels te kopen en zo iedere kamer in het mysterieuze huis te ontgrendelen.


Als Jack begin je aan de levels, iedere kamer bestaat (over het algemeen) uit diverse schilderijen met daarbij natuurlijk diverse levels. Het basisprincipe is dat je minimaal 3 geesten aan elkaar matcht. Twee rijen staan voor je klaar om te vullen met geesten, vuur de geesten die naar boven komen zweven af naar links of naar rechts en daarbij ook boven of beneden. Maak je een rijtje van drie geesten in dezelfde kleur dan worden deze uit de rij verwijdert en verzamel je appels en punten. Klinkt eenvoudig, maar dat is het absoluut niet! Met slechts 30 seconden op de klok moet je én proberen alle geesten af te vuren én te sturen naar de juiste plek, én minimaal drie op een rij te scoren. Een gouden appel verdien je wanneer je én snel genoeg was én geen fouten hebt gemaakt, met andere woorden geen geesten die zijn overgebleven of niet hebt afgevuurd. Was je net niet snel of kundig genoeg dan verdien je natuurlijk wel gewoon normale appels. Heb je er voldoende verzameld dan gaat het volgende schilderij voor je open.

Wederom, klinkt eenvoudig, maar is het absoluut niet! Een foutje zit in een klein hoekje, en daardoor kan meteen je perfecte spel tot dan toe meteen teniet gedaan worden. Soms worden de geesten dusdanig snel afgevuurd dat je snel moet schakelen en soms zelfs iets te snel. Regelmatig komt het voor dat je een level tig keer opnieuw speelt voor die gouden appel, óf je geeft het totaal op en probeert het later opnieuw.


Natuurlijk wordt de spanning opgebouwd en worden er steeds nieuwe twists aan de kleine levels toegevoegd. Bijvoorbeeld zwarte spoken die kleurloos zijn en enkel door een witte geest, die overigens vrij zeldzaam zijn, verwijderd kunnen worden. Of geesten die pas heel laat hun kleur bekennen, geesten met een magneet, of geesten die je hele rij aan geesten omdraaien. De makers hebben vanalles uit de kast getrokken om de eenvoudige opzet toch een heel stuk minder eenvoudiger te maken.

Echter we hebben nu enkel nog maar gesproken over Jack, er is nog een kant van het huis, namelijk die van Shelly! Zij speelt ook allerlei levels in kamers, maar net even op een andere manier. Dit zorgt gelukkig voor de nodige afwisseling en in feite zijn de Shelly-levels een stukje eenvoudiger. Hier is het de bedoeling dat je de geesten naar de juiste hoek afvuurt, ofwel komt er een blauwe geest naar boven en is enkel de rechter-onder-hoek blauw dan dien je hem daar naartoe af te vuren. De locaties wisselen regelmatig, dus helder nadenken is absoluut een must. Regelmatig heb ik hier persoonlijk ook hardop paars, blauw, rood, paars, groen, rood etc. hardop lopen roepen. En ja… dat hielp enorm!

Om door te kunnen gaan is een bepaald aantal rode appels of gouden appels benodigd. Dus zo nu en dan dien je levels opnieuw te spelen om voldoende gouden appels te verzamelen. Extra leuk is dat tussen de bedrijven door je kamers ziet gevuld met vreemde wezens, bizarre taferelen en ook niet geheel onbelangrijk: soms krijg je een cadeautje! Bij Jack is er in de meeste kamers ook nog een challenge aanwezig, dit level bestaat uit drie delen. Ieder met een eigen twist en hier kun je diamanten verzamelen. Deze hebben dan weer invloed op het vervolg van het spel (niet geheel duidelijk) wat je hier mee ontgrendeld, maar toch.

In totaal zijn er meer dan 150 levels om te spelen, met daarnaast ook nog een hoop trofeeën die je natuurlijk allemaal wilt verzamelen. De grootste kluif zit hem in het ontgrendelen van de geheime kamers, alleen de beste spelers krijgen toegang tot deze kamers. Wil je trouwens de uitdaging aangaan met zowel Jack en Shelly? Een optie voor met twee spelers tegelijk spelen is ook aanwezig.


Linn’s Conclusie:
Ghosts & Apples is absoluut een verslavende puzzelgame. Wanneer je een level niet perfect hebt uitgespeeld ga je later toch terug, want in feite wil je álle levels voltooien met een gouden appel. Hoewel, soms kan het echt heel erg pittig zijn en denk je van hoe dien je dit level uit te spelen? De volgorde blijft gelukkig hetzelfde, dus soms helpt herinnering, maar ook alertheid. De tip: een aantal levels spelen en even iets anders doen. Wanneer je namelijk een beetje vermoeid begint te raken ben je de concentratie en het snelle denken absoluut kwijt. Zoals gezegd is uitspelen een hele kluif, na al tig levels opnieuw gespeeld te hebben en echt een grote hoeveelheid perfecte levels vrees ik dat ik nog heel hard mijn best moet gaan doen voor de resterende gouden appels. Is de game een keer in de aanbieding in de Nintendo e-Shop, dan is het absoluut een aanrader om aan te schaffen. Ondertussen ga ik nog even op jacht naar meer gouden appels.

+ Verslavend
+ Leuke puzzelgame
+ Diverse levels
+ Niet al te eenvoudig
+ Tim Burton-stijl

– Kan repetitief voelen
– Soms een hele opgave om levels te voltooien
– Hoe speel je de game uit?

Eindconclusie: Ghosts & Apples is het absolute voorbeeld van een eenvoudige puzzelgame waaraan je enorm verslaafd kunt raken.

© 2021 7 Raven Studios

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.