Het Amerikaanse softwarebedrijf Valve heeft een handheld-PC aangekondigd, namelijk de Steam Deck. Deze Nintendo Switch-achtige handheld zal in december uitgebracht moeten worden en zal ondersteuning bevatten voor PC-games. De handheld is inmiddels al vooruit te bestellen.

De Steam Deck zal qua formaat iets groter zijn dan de Nintendo Switch, namelijk 298 x 117 x 49 millimeter, en heeft de mogelijkheden van een game-PC. Wel zal de handheld, net als de Switch, ook voorzien zijn van een dock en kan er in “docked” mode gespeeld worden waarbij het apparaat op een extern beeldscherm kan worden aangesloten. Hierbij kunnen spelers ook gebruikmaken van een toetsenbord en muis. Hiermee is de Steam Deck eigenlijk een soort hybride tussen een handheld-console en game-PC.

Steam Deck draait op een aangepaste versie van SteamOS en zal gebruikmaken van een soort console-achtige interface, waarmee spelers makkelijk door de Steam Store en bibliotheek kunnen navigeren. Het is daarnaast ook mogelijk om third-party applicaties te draaien op de Steam Deck. Hierdoor kunnen zelfs games gespeeld worden die niet via Steam werken. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan launchers als Epic Games.

De handheld heeft een ingebouwd scherm van 7 inch, met een resolutie van 1280 bij 800 pixels, in een 16:10-aspectratio en maakt gebruik van een custom AMD APU met 4-core, 8-thread CPU die samenwerkt met 8 RDNA 2 compute units voor de GPU. Daarnaast beschikt het apparaat over 16GB LPDDR5 RAM.

De Steam Deck zal in drie verschillende modellen beschikbaar zijn, die allen met een hoes geleverd worden. De verschillen tussen de modellen zit hem voornamelijk in de hoeveelheid opslag en snelheid. De basisversie heeft 64 GB aan opslag en zal €419,00 kosten. De 256 GB-versie zal €549,00 gaan kosten en voor €679,00 heb je de 512 GB-variant.

Voor alle drie de varianten is het mogelijk om de opslagruimte uit te breiden door middel van een Micro SD-kaart. Daarnaast beschikken zowel de 256 GB-versie als de 512 GB-versie over een NVMe SSD en worden deze versies met extra’s geleverd, zoals een exclusieve Steam Community profielbundel. De 512 GB-variant is zelfs voorzien van een luxere hoes en bevat premium ontspiegeld glas.

Hoewel er nog geen specifieke releasedatum is voor de Steam Dock, moet de handheld in december gaan uitkomen. Het is inmiddels al mogelijk om de handheld vooruit te bestellen via de website en via Steam.

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.