Ticket to Ride is een van de bestverkopende bordspellen momenteel. Na diverse uitbreidingen en Europa-editie is hoogtijd dat Nederland ook een eigen editie krijgt. Ticket to Ride neemt je mee naar hoofdstad van Nederland, namelijk Amsterdam.

Hoe gaaf is het dat Ticket to Ride een Amsterdam-editie heeft. Nederland mag dan wel een koud kikkerlandje zijn, maar wij hebben wel een rijke geschiedenis. In deze editie staat de 17de eeuw centraal. In deze eeuw was onze hoofdstad het bruisende hart van de wereldhandel. Zou je haast niet geloven, maar het is wel zo.

In het kort samengevat is Ticket to Ride – Amsterdam een bordspel voor 2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar. De gemiddelde speeltijd is 15 á 20 minuten. Tenzij je het spel nog niet kent, dan heb je ongeveer 15 minuten extra nodig voor het doorlezen van de spelregels. Het voordeel van deze editie is dat je geen ander Ticket to Ride bordspel nodig hebt om dit te kunnen spelen.
In dit prachtige geïllustreerde doos bevat het volgende:

 • 1 spelbord
 • 64 plastic karren (16 van elke kleur)
 • 4 reserve karren (1 van elke kleur)
 • 4 scorepionnen
 • 44 transportkaarten
 • 24 contractkaarten
 • 16 handelsbonuskaarten
 • 1 handleiding

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten verdienen door middel van de routes op je contractkaarten. In de andere Ticket to Ride edities heet dit bestemmingskaarten. Je te behalen route(s) bepaal je door in het begin van het spel jouw routes uit twee contractkaarten te kiezen. Voor een langere route verdien je meer punten dan voor een kleine route. Maar stel je haalt jouw de gekozen route niet, dan gaat de te behalen punten aan het einde van het speel van jouw score af. Maar gelukkig kan je bonuspunten verdienen door de meeste handelsbonuskaarten in de wacht te slepen.

In elke beurt mag je maar één actie uitvoeren. Dus je kan kiezen uit een van de onderstaande acties:

 • Een verbinding claimen;
 • Een extra contractkaart kiezen
 • Of handelskaarten pakken.

Wanneer je een verbinding claimt met daarop de symbolen van karretjes, krijg je een handelsbonuskaart.

Het spel is afgelopen wanneer een speler aan het einde van zijn beurt twee of minder plastic karren heeft. Daarna krijgen alle spelers nog één laatste beurt, voordat de punten geteld worden. Je verdient door contractkaarten, geclaimde routes en handelsbonuskaarten. De speler met de meeste punten heeft gewonnen.

Ik vind Ticket to Ride – Amsterdam een leuke snelle bordspel. Ondanks dat dit een snelle variant ten opzichte van de Europe verliest Amsterdam weinig aan tactische spelbeleving. Je bent nog steeds bezig om balans te zoeken tussen je eigen routes te behalen en ondertussen de andere spelersroutes te dwarsbomen.
Tevens vind ik de illustraties erg mooi. Het brengt je echt terug naar de 17de eeuw hoe Amsterdam op zijn mooist is.

Bordspellenfans zullen met deze editie blij zijn. Je wordt echt niet teleurgesteld. Dit is ook zeer geschikt voor op vakantie mee te nemen. Voor spelers die op zoek zijn naar een avondvullend bordspel, raad ik de uitgebreide Ticket to Ride – Europe editie aan.

Wendy’s oordeel:

Ticket to Ride – Amsterdam is een hele leuke editie. Je kan dit bordspel gelijk spelen zonder dat je eerst de main bordspel nodig hebt. Het is een snelle spel vol met tactische handelingen die je voor jezelf moet maken en ondertussen andere spelers moet dwarsbomen. De Amsterdam-editie is erg toegankelijk voor bestaande en nieuwe spelers. Je pakt dit snel op. Ben je toch op zoek naar een avondvullende bordspel, dan raad ik je de Europe-editie aan. Want een potje Amsterdam-editie is binnen 20 minuten klaar.

+ Prachtige vormgeving
+ Snel en tactisch
+ Je hebt dit spel snel onder de knie
– Speelduur is kort: 15 – 20 minuten

De adviesprijs van Ticket to Ride – Amsterdam is 19,99 euro en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.