We gamen wat af met zijn allen. Zeker nu we veel thuis moeten blijven en sociale gelegenheden mijden en weinig bezoek ontvangen brengen we nog meer tijd door achter de consoles. Uiteraard zijn hier ook onderzoeken naar gedaan, waaronder door Manyspins. De resultaten uit het onderzoek bespreken we in dit artikel.

We spelen wat af met zijn allen. De afgelopen tijd (en nog steeds) is menig thuisblijven met een game in de weer. 30 uur gameplay in drie dagen is een gegeven wat steeds vaker gehoord wordt tijdens de lockdown(s) en velen dingen vaker vanuit huis werken. Manyspins heeft onderzocht welk decennium nu het beste was op game-gebied.

1700 gamers over de hele wereld (diepgaandere info hierover is niet bekend) hebben hun medewerking verleend aan het onderzoek. Zij kregen vragen voorgeschoteld over gameplay van de laatste 50 jaar om zo in kaart te brengen wat het gouden tijdperk was voor gamen. Een vraag uit het onderzoek was onder meer wat de spelers de beste console vonden. 18% van de stemmen ging hierbij uit naar de PlayStation 4, officieel uitgebracht in 2013.

1700 gamers over de hele wereld (diepgaandere info hierover is niet bekend) hebben hun medewerking verleend aan het onderzoek. Zij kregen vragen voorgeschoteld over gameplay van de laatste 50 jaar om zo in kaart te brengen wat het gouden tijdperk was voor gamen. Een vraag uit het onderzoek was onder meer wat de spelers de beste console vonden. 18% van de stemmen ging hierbij uit naar de PlayStation 4, officieel uitgebracht in 2013. Eigenlijk is het nek-aan-nek met de nummer 2, want de Xbox One, ook uitgebracht in 2013, krijgt 17% van de stemmen. De strijd tussen Sony en Microsoft was begonnen.  Verrassend genoeg volgt de Nintendo Switch, uitgebracht in 2017, op de 3e plaats met 14% van de stemmen. De ondervraagden waren helaas niet echt te spreken over Atari Pong uit 1972, slechts 1% gaf aan dit de beste console te vinden. Nog een verrassing is de één-na-laatste plek, die is namelijk voor de Nintendo 64, uitgebracht in 1996,met slechts 2% van de stemmen. De meeste consoles in de toplijst zijn uitgebracht tussen 2000 en 2010, maar liefst 6 van de 10 consoles beslaan beide decennia.

Wat waren de beste games van de afgelopen 50 jaar? De 1700 gamers die deelnamen aan het onderzoek dienden ook antwoord te geven op deze enorm lastige vraag.
De winnaar in de categorie 2010 tot 2019  werd uiteindelijk Red Dead Redemption 2, met maar liefst 56% van de stemmen. The Legend of Zelda: Breath of the Wild volgde met 41%, gevolgd door Fortnite met 40%. Voor de 00’s is The Sims torenhoge favoriet met 61% van de stemmen, met op de tweede plaats Rockband met 58% en als derde geëindigd is World of Warcraft met 57%. In de 90’s was iedereen verknocht aan Sonic the Hedgehog, door maar liefst 60% van de stemmers uitverkoren. Wees maar gerust, want Mario Kart volgde nipt met 58% en Mortal Kombat eindigde als derde met 51%. De jaren 80 dan, doe maar vast een gok, want dat is natuurlijk gewoon Pac-Man, hoewel 59% van de stemmen nog vrij laag is, Donkey Kong volgt met 56% en met 46% sluit Tetris de top 3. In de jaren 70 was maar liefst 64% liefhebber van Home Pong.

Na deze twee belangrijke vragen werd het eindoordeel geveld en dienden de deelnemers te kiezen welke decennium nu het beste game-tijdperk was. Hier besloot 40% te gaan voor de zero’s. De jaren 70 eindigde helaas op de laatste plek met slechts 4% van de stemmen. Is dat een verrassing? Waarschijnlijk niet.

Bron: Manyspins.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.