De strijd tussen Microsoft en PlayStation is al jaren gaande, oftewel tussen Xbox en PlayStation. Beide partijen hebben een gloednieuwe console op de markt gebracht en dat ook nog eens binnen een zeer kort tijdsbestek van elkaar. Onder gamers is er regelmatig ook een verscheidenheid, ben je team Xbox of ben je team PlayStation? De strijd lijkt nu beklonken met de release van de PlayStation 5 en de Xbox Series X. Waarom? We leggen het je uit.

Online winkelcentrum Beslist.nl heeft onderzoek gedaan naar de strijd tussen de console-giganten. Al ruim 20 jaar is deze rivaliteit gaande en dit is nu overzichtelijk weergegeven in een heuse infographic (hier te bekijken). In de infographic zie je de historie van beide consoles. PlayStation kwam in 1995 met de eerste console op de markt, Xbox volgde in 2001. Daarnaast zie je het formaat van de consoles terug, welke mogelijkheden de consoles had en geheugen en energieverbruik. Extra interessant om te weten zijn natuurlijk de bestverkochte games op de consoles zijn Gran Turismo (PlayStation 1 en 2), HALO 2 (Xbox), Kinect Adventures (Xbox 360 (S)), GTA (PlayStation 2, 3, 4 en Xbox One). Het onderzoek is gebaseerd op bronnen van EnergyUseCalculator.com, Microsoft, Sony, Tweakers.nl, VGchartz, VGSales en Wikipedia. Last but not least toont de infographic ook verkoopcijfers en prijzen.

Een aantal conclusies die het vermelden zeker waard zijn:

– In totaal zijn er wereldwijd meer dan 1,25 miljard PlayStation en Xbox consoles verkocht
– PlayStation consoles gingen gemiddeld 60% vaker over de toonbank dan Xbox consoles
– De duurste console was de PlayStation 2, die omgerekend €544 kostte
– Games zijn sinds 2001 nauwelijks duurder geworden. Een fysiek spel is vaak echter wel goedkoper dan een downloadversie van dezelfde game.

Waarom lijkt de strijd nu beklonken? Xbox heeft namelijk een console uitgebracht waarbij de focus ligt op het online gamen met de Xbox Game Pass met daarbij ook de mogelijkheid om te gamen op je PC en de SmartPhone. PlayStation lijkt voort te beduren op de traditionale game-consoles, hoewel de focus ook daar op online ligt en veelal niet meer op fysieke discs.

De toekomst zal uit moeten wijzen hoe we in bijvoorbeeld 2030 met gamen bezig zijn. Hebben we dan uberhaupt nog wel fysieke games of wordt alles digitaal? Wellicht slaan Xbox en PlayStation wel de handen ineen? Dat laatste zal waarschijnlijk nooit gebeuren, maar je weet het natuurlijk nooit zeker.

Ben jij team Xbox of team PlayStation?

Bron: Beslist.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.