Wanneer jij niet naar het museum kunt, brengen we het museum naar jou! Op dit moment kunnen we helaas niet meer even spontaan een bezoek aan een museum brengen om ons tegoed te doen aan prachtige schilderijen of andere schitterende en unieke kunstobjecten.

Gelukkig heb ik zelf tijdens Open Monumentendag dit jaar kaartjes voor twee musea weten te bemachtigen. Hier heb ik mijn kennis over de geschiedenis weer op kunnen krikken en mij kunnen verademen aan een enorm toffe tentoonstelling over fashion. Prachtige jurken uit de 17e, 18e en 19e eeuw, zoals je ze vandaag de dag niet meer ziet.

Hoewel mijn generatie is opgegroeid met bezoekjes aan musea brengen is het voor de huidige jongeren helemaal niet zo vanzelfsprekend. Hoeveel jongeren zie je, zonder dat het een verplichte schoolopdracht is nog in een museum rondlopen?

De Hermitage Amsterdam dacht daar net zo over en heeft  daarom de Grand Art Game bedacht. In de game, eigenlijk is het een grote quiz, verzamel je jouw eigen kunstcollectie bij elkaar. Kunstkennis vooraf is niet nodig.

Het is kinderlijk eenvoudig: op GrandArtGame.nl maak je een accountje aan en klaar is Kees, of eerder gezegd jouw Tsaar. Wanneer je van start gaat goed je een beroemd figuur uit de geschiedenis. Voor mij persoonlijk stond meteen vast dat dit de jonge Russische Anastasia moest zijn. Daarna kan het spelen beginnen.

In principe is de “game” ontwikkeld voor jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar, maar iedereen die zijn kunstkennis enigszins wenst op te vijzelen is welkom. In diverse categorieën kun je quizzen spelen, bijvoorbeeld over Rembrandt, Blingbling! en Catharina de Grote. Het gaat er om dat je je kunstkennis test. Iedere categorie bestaat uit drie delen: makkelijk, gemiddeld en moeilijk.

Persoonlijk vond ik de de vragen niet moeilijk. Als extra hulpmiddel heb je de keuze uit vier verschillende antwoordmogelijkheden. Ik vond het absoluut vermakelijk om te spelen en de achterliggende gedachte maakte het nog interessanter, namelijk kunst aantrekkelijk maken voor de jeugd.

Wanneer je een categorie voltooid heb, met andere woorden: genoeg vragen goed beantwoord, mag je een topstuk toevoegen aan je persoonlijke collectie. Wanneer je in je persoonlijke collectie op een kunstwerk klikt krijg je meer achtergrondinformatie te zien.

Natuurlijk voelt het goed wanneer je continue te zien krijgt dat je de vragen juist hebt beantwoord en daardoor een level hoger kunt gaan. Lukt het toch niet helemaal krijg je de gelegenheid om de categorie en de moeilijkheidsgraad opnieuw te spelen en bij voldoende juiste antwoorden alsnog een topstuk aan je collectie toe kunt voegen.

Grand Art Game is leuk om te spelen en zorgt voor een verfrissende manier van kunstkennis tot je te kunnen nemen vanaf je luie bank.

Voor meer informatie kun je terecht op GrandArtGame.com

© Hermitage Amsterdam ©GrandArtGame

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.