Het was al een tijdje bekend dat Dune weer terug zou komen naar het witte scherm sinds 1984. Hoog tijd voor een remake met een boel grote en opkomende namen in de filmwereld.

Dune is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1965 van Frank Herbert. Het speelt zich duizenden jaren in de toekomst af waarbij de mensheid afscheid heeft moeten nemen van allerlei computertechnologie en waar het bezit ervan direct wordt gestraft met de dood. Bij gebrek aan deze computertechnologie is de mensheid nieuwe technologieën gaan ontwikkelen. Ondertussen hebben zich allerlei verschillende volken gevormd waarbij de grote vooraanstaande families regelmatig in strijd zijn met elkaar. Ze zijn allemaal op zoek naar een speciale grondstof op planeet Arrakis (ook wel bekend als Dune) die levensverlengend werkt en daarnaast ook zorgt voor een ijzersterk brein waardoor het gebruik van computers niet meer nodig is. Tja, daar ga je dan natuurlijk allemaal naar op zoek en ruzie over maken. Briljante en begaafde Paul Atreides heeft echter een andere missie, namelijk de toekomst van zijn familie en volk veiligstellen. Maar als iedereen ruzie loopt te maken is dat nog niet zo makkelijk.

De bioscoopfilm uit 1984 van David Lynch was niet zo’n succes bij veel filmcritici, waarbij de film rommelig, onsamenhangend en zelfs homofoob werd genoemd. Er waren ook mensen positief en dan met name de kenners uit de science fiction wereld die wellicht ook beter bekend waren met de boeken. Een groot verschil dus voor een verfilming van een van de bekendste en volgens sommigen beste sci-fi boeken. David Lynch heeft ook een bepaalde stijl waar je van moet houden en dit geval heeft het kennelijk niet zo goed uitgepakt. Er zijn nog twee miniseries uit voortgekomen die beduidend beter zijn ontvangen dan de film. Maar nu maken we plaats voor de 2020 versie van Dune met, zoals ik al zei, wat flinke namen.

Zo komen we in de trailer al Jason Momoa tegen die de rol van Duncan Idaho vervult, zwaardmeester in dienst van huize Atreides en terugkerend personage in de boeken. Dave Bautista (Drax, Guardians of the Galaxy) zien we in de rol van Glossu ‘Beast’ Rabban Harkonnen, een tiran die over Arakkis probeert te regeren met sadisme en geweld samen met zijn vader Baron Vladimir Harkonnen, gespeeld door Stellan Skarsgård (Chernobyl, Thor, Pirates of the Caribbean) Josh Brolin (o.a. Thanos in het Marvel Universum en Cable in Deadpool) is Gurney Halleck, oorlogsmeester en trainer van Paul Atreides. Hertog Leto Atreides, de vader van Paul, wordt gespeeld door Oscar Isaac die we inmiddels ook wel goed kunnen kennen als Poe Dameron in de Star Wars franchise. Dan zien we ook nog Javier Bardem (Pirates of the Caribbean, No Country for Old Men) als Stilgar, een van de bondgenoten van huize Atreides en Rebecca Ferguson (Doctor Sleep, Mission Impossible) als Lady Jessica. Tot nu toe heb ik alleen grote namen genoemd maar de twee die ik nu ga noemen doen niet onder voor de rest hoor. Zendaya kennen we inmiddels van de Spider-Man franchise als MJ en The Greatest Showman en timmert aardig aan de weg. Begonnen als 14-jarige in Shake It Up van The Disney Channel is ze flink de filmladder opgeklommen en heeft ze nu een prominente rol in de dramaserie Euphoria van HBO. Deze prachtige en talentvolle actrice zien we als Chani, een mysterieus personage in deze trailer. In de hoofdrol, als Paul Atreides, zien we Timothée Chalamet. Sinds zijn terugkerende rol in Homeland kwam hij onder de aandacht van filmmakers en brak hij door met zijn rol in Call Me By Your Name waarop nog vele rollen volgden waaronder de rol van Hal in The King die hij, naar mijn mening, erg indrukwekkend neerzet. Nu zien we hem dus weer in de hoofdrol en als ik de trailer mag geloven is hij erg passend voor het personage. Chalamet heeft iets mysterieus over zich en dat lijkt tot nu toe erg te kloppen met Paul Atreides. 

De regie is in handen van Denis Villeneuve en dat is ook geen kleintje. Zo is hij ook verantwoordelijk voor sci-fi films Blade Runner 2049 en Arrival en heeft hij Enemy, Sicario en Prisoners geregisseerd. Allemaal fantastische films op hun eigen manier, dus dat belooft wat voor Dune en hij heeft ook wel wat goed te maken na de domper uit 1984. Ik vind de trailer in ieder geval veelbelovend met vooral veel zand, gevechten en een enorme zandworm. We zullen nog even geduld moeten hebben, de film is vanaf 17 december in de bioscoop te bewonderen. Ik denk dat ik ondertussen de boeken er maar weer eens bij pak. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.