Duitsland heeft afgekondigd dat tot 31 augustus geen evenementen mogen plaatsvinden en laat Gamescom daar nou net één van zijn. Geen grote stands om te bekijken, geen demo’s in handen, geen gameplay trailers met open mond aanstaren, geen stickers en shirts scoren, niet mee doen met competities en niet in je mooiste gamekloffie over de beurs lopen. Maar wat kunnen we dan nog wel verwachten van Gamescom 2020?

De afgelopen weken/maanden worden veel evenementen afgelast en verplaatst, maar sommige organisaties kiezen toch voor een andere weg. Want ja, als je zoveel voorbereiding hebt getroffen is het bijna zonde om het allemaal weg te gooien. De organisatie van Gamescom riep bij aanvang van de eerste Corona maatregelen al dat ze kijken naar een groot digitaal aanbod en dat ze verder gewoon voorbereiden zoals ze gewend zijn. Maar op 16 april deden ze dan toch het persbericht de deur uit dat ze Gamescom volledig online zullen houden. Slimme keuze, want nu weet in ieder geval iedereen waar hij/zij aan toe is. Maar ja, wat blijft er dan over?

De organisatie liet eerder al weten dat ze dingen als gGamescom: Opening Night Live wellicht al grotere vormen zou gaan aannemen en met de kennis van nu gaan ze nog meer investeren in een goed online aanbod voor iedereen die anders Gamescom had willen bezoeken dit jaar. Ook Devcom, dat altijd een paar dagen eerder plaatsvindt, zal volledig digitaal zijn. Details over hoe ze het gaan invullen verwachten ze halverwege mei te kunnen geven, maar het is leuk om alvast te speculeren toch?

Goed, allereerst gaan we de prachtige stands van al die toffe nieuwe games en uitbreidingen missen. Misschien speciale gamepagina’s die in dezelfde stijl zijn ingericht? Daar zouden ontwikkelaars natuurlijk per dag nieuw materiaal kunnen plaatsen, foto’s, nieuws en natuurlijk trailers. Ik wil ook best met open mond naar mijn laptop staren hoor, no problemo. Maar welke games willen we daar dan in ieder geval graag zien? Vorig jaar ontbrak Blizzard natuurlijk als grote partij, dus wellicht dat ze dit jaar iets te melden hebben? En onlangs hoorden we al dat The Last of Us II uitgesteld is, maar de hype blijft natuurlijk wel bestaan, dus hier zou ik graag nog meer van willen zien. Krijgen we misschien ook meer te zien van de nexgen consoles of misschien gaan we toch weer naar uitbreidingen van al bestaande games kijken? Ik bedoel, ik heb nog ruimte genoeg voor meer Sims 4 expansions hoor en ik kan ook nog wel wat meer Planet Zoo gebruiken. Ik kan Nintendo ook nog wat klassiekers naar de Switch brengen? Ik mis Pikmin! Goed, voordat we teveel off topic gaan speculeren…

Maar goed, nu hebben we nog geen hands on mogelijkheden, geen stickers en andere goodies, hoe moet dat nou? Zoals we de E3 volgen via allerlei livestreams zou je natuurlijk ook voor Gamescom soortgelijke situaties kunnen creëren. Tijdens de E3 zien we regelmatig interviews met de PR van ontwikkelaars en games, laten ze ons nieuwe beelden zien. Dat is natuurlijk ook met anderhalve meter afstand prima te doen, al zul je daar wel weer veel crew voor moeten invliegen en moeten deze mensen alsnog afreizen naar Keulen. Dus zouden ze dan gaan videobellen? Mwoah, misschien en anders wellicht met van te voren opgenomen interviews of presentaties via een goede en stabiele connectie. Wellicht dat hier en daar nog een Q&A panel kan plaatsvinden en natuurlijk kunnen ontwikkelaars hun eigen give aways via social media doen. Doen ze nu immers ook al vaak genoeg.

Goed, ik heb weer wat hoop al had ik graag fysiek over de beurs gelopen. De gezondheid van de mensheid staat echter voorop en zonder al die game designers, componisten, artists, programmeurs enzovoort zouden we ook onze favoriete games niet meer kunnen spelen. Als er meer nieuws is over Gamescom 2020 zullen we dit uiteraard met jullie delen en voor nu: Stay inside, stay healthy and keep gaming people!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.