Deze maand werd het schattige kookspelletje Cooking Mama: Cookstar uitgebracht, alleen bracht de release wat problemen en drama met zich mee. Om juridische redenen werd vorige week Cooking Mama: Cookstar uit de Nintendo eShop verwijderd en ligt ontwikkelaar Planet Entertainment u zelfs onder vuur door de eigenaren van de franchise, Office Create. Nadat de game uit de eShop verwijderd was, gingen er al snel geruchten rond dat er een cryptominer in de code van de game verstopt zat. Ook zou er gebruik zijn gemaakt van gestolen muziek. De ontwikkelaar ontkent dit, maar duidelijk is wel dat er spanning is tussen de twee partijen.

Office Create geeft nu zelfs ook aan, door middel van een statement op hun website, juridische stappen te ondernemen tegen Planet Entertainment. Zo zou de ontwikkelaar de game zonder toestemming van de Cooking Mama-eigenaar hebben uitgebracht. In 2018 gaf Office Create de ontwikkelaar toestemming om aan de slag te gaan met een nieuwe Cooking Mama-game voor de Nintendo Switch. Echter, bij het voordragen van een eerdere versie van de game, heeft Office Create deze niet goedgekeurd. De versie die gepresenteerd werd zou niet aan de kwaliteitseisen voldoen die verwacht worden bij een Cooking Mama-game. In de statement wordt uitgelegd dat Planet Entertainment contractueel verplicht zou zijn om de gebreken van de game op te lossen, voordat deze daadwerkelijk uitgebracht werd. Dit heeft Planet Entertainment niet gedaan en uiteindelijk de game uitgebracht zonder deze te verbeteren en zonder goedkeuring van Office Create. Het is dan ook niet zo gek dat de game inmiddels offline is gehaald.

Cooking Mama: Cookstar zou ook uitkomen op PlayStation 4, maar Office Create geeft aan hier nooit iets vanaf geweten te hebben en ook zeker geen opdracht voor te hebben gegeven.

Op basis van deze contractbreuk, heeft Office Create besloten om juridische stappen te gaan ondernemen tegen Planet Entertainment. Laatstgenoemde heeft hier inmiddels ook op gereageerd. Zo geeft Planet Entertainment aan in een Tweet dat zij graag willen uitleggen wat er nou precies aan de hand is, omtrent de release van Cooking Mama: Cookstar. Volgens de ontwikkelaar zou Office Create een gedetailleerde gamedesign uit 2019 hebben goedgekeurd, waaruit een speelbare versie uit voortgekomen is. Dat design is de exacte game die Planet Entertainment heeft uitgebracht op de Nintendo Switch.

Planet Entertainment geeft ook aan dat zij volledig in het recht staan om de game te publiceren.

Het blijft dus een welles nietes-verhaal, dat vast nog wel een staartje gaat krijgen. Alleen de kans dat we ooit Cooking Mama: Cookstar, in wat voor vorm dan ook, gaan terugzien, is denk ik erg klein.

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.