Een van de laatste trends is de verfilmingen van Disney klassiekers. De een wordt bijna een op een verfilmd en de ander krijgt een verfrissend nieuw jasje. Ik heb een voorlopige top 5 gemaakt van Disney live-action films die je echt moet kijken. De komende jaren staan er namelijk nog veel meer verfilmingen van Disney klassiekers gepland.

5. The Jungle Book (2016)
De enige Disney live-action film waarbij ik twijfelde of ik deze al aan mijn destijds 6 jarige dochter moest laten zien. Uiteindelijk heb ik even gewacht met het laten zien van deze verfilming vanwege het vele geweld die heel erg veel in deze film voorkomt. De beelden zijn zo duister en levensecht dat ik het geen geschikte kinderfilm vind. De film heeft dan ook een PG 12 rating. Dat maakt deze live-action film wel weer erg interessant voor volwassenen om te bekijken. Maar van het sprookjesachtige Disney verhaal van jongen die opgroeit in een Disney dierenwereld is weinig over in deze verfilming. Het is een wat meer realistischer beeld van hoe een jongen zou opgroeien in een wolvenroedel. Met daarbij ook de problemen en dreigingen die hij tegen komt in de jungle. Ook de dreiging van de mensheid naar de jungle toe komt goed naar voren. Omdat ik het niet echt een Disney sprookje vind maar ik de verfilming wel mooi vind uitgewerkt staat deze op de 5e plaats.

4. Cinderella (2015)
Eerste wat ik over deze film wil zeggen is, die jurk! Het moment dat ik Cinderella, vertolkt door Lily James, in haar prachtige jurk zie dansen zie ik een echte sprookjesprinses. Kostuum ontwerper Sandy Powell is hierin echt geslaagd om een jurk te ontwerpen die Cinderella een betoverende prinsessen look geeft. Als ik een Disney live-action film moet kiezen gebaseerd op de mooiste kostuums dan is dat in mijn ogen toch echt Cinderella. Het verhaal van Cinderella is nagenoeg een op een te noemen met de Disney klassieker. De stiefzusjes zijn niet zo lelijk aan de buitenkant als aan de binnenkant. Cate Blanchett als de gemene stiefmoeder komt erg geloofwaardig over zonder overdreven gemeen te doen. De fairy godmother die door Helena Bonham Carter wordt vertolkt is echt ontzettend grappig om te zien mede door het pofferige kostuum wat ze draagt. Cinderella is in mijn ogen wel een van de meest Disney prinsess achtige live action vertolkingen. Het is een levensecht sprookje met magische kostuums om heerlijk bij weg te dromen.

3. Beauty and the Beast (2017)
Mijn favoriete Disney film aller tijden is Beauty and the Beast. Ik was dan ook heel erg benieuwd en angstig naar de verfilming van deze animatie. Zou ik hetzelfde gevoel krijgen bij deze film als bij het origineel. Toen ik hoorde dat Emma Watson de rol van Belle zou gaan vertolken was ik bang om steeds Hermione te gaan zien die Belle speelt. Gelukkig kwam al snel een trailer waarin we het dorp zien waar Belle woont en zijn al mijn twijfels weggenomen. Emma zingt mijn favoriete Disney nummer echt prachtig en ze neemt me mee in de wereld van Belle en het Beest. Niet op precies dezelfde manier als het origineel met mij deed maar wel op een bijna net zo sprookjesachtige manier. Heerlijk dromen over een avontuurlijk en sprookjesachtig leven samen te kunnen delen met de liefde van je leven. De animaties van deze live-action Disney film zijn heel goed uitgewerkt alleen chip het zoontje van Mrs Potts vind ik iets minder geanimeerd. Ook in deze live-action film worden we beloond met een geweldige cast. Luke Evans speelt Gaston echt als een enorme kwal waar je echt van gaat walgen. De film haalde ook kritiek op zijn nek door het karakter LeFou, vertolkt door Josh Gad, in een kort moment te laten dansen met een andere man. Hiermee suggererend dat LeFou homo is. In mijn ogen is de film hiermee vooruitstrevend en doorbreekt hij de karakteristieke rollen die bij de Disney films altijd een boventoon vierde.

2. Maleficent (2014)
Toen deze film, geregisseerd door Robert Stromberg werd aangekondigd was ik al helemaal hyped. Een van mijn favoriete actrices, Angelina Jolie, gaat de “boze heks” van Doornroosje spelen. Het idee om het verhaal van Doornroosje uit een andere hoek te vertellen vond ik erg interessant. Wat zou het verhaal zijn achter de boosaardige heks? De manier waarop Angelina Jolie de rol van Maleficent vertolkt is prachtig. Ze weet heel goed om ondanks haar ‘evil looks’ ook een zachte kant op haar gezicht te toveren. Elle Fanning is een prachtige verschijning als Aurora met haar liefelijke uitstraling. In de film is een mooie samenwerking en afscheiding te zien tussen de magische wereld en de menselijke wereld. Je gaat zelfs meer sympathie krijgen voor de boosaardige heks Maleficent. Het is de favoriete film en Disney figuur van mijn oudste dochter. Leuk feitje de dochter van Angelina, Vivienne Jolie-Pitt speelt de 5 jarige Aurora.

1.Dumbo (2019)
Deze verfilming van Dumbo door Tim Burton is mijn favoriete Disney live-action film tot nu toe. Er is niet geprobeerd het origineel een op een te verfilmen maar een eigen draai te geven die het verhaal meer diepgang geeft. Wanneer je Dumbo’s prachtige blauwe ogen ziet met zijn grote oren zie ik de perfecte animatie vertolking van het origineel. Een schattige, onschuldige uitstraling van een olifant die je het liefst in bescherming wil nemen. Bad boy Colin Farrell die in deze film de alleenstaande vader en oorlogsveteraan en circusartiest vertolkt doet dit in mijn ogen verbazingwekkend goed. Dat Eva Green een zowel mysterieus, tikkeltje evil en ook zorgzaam karakter kan neerzetten weten we door haar eerdere rollen in Penny Dreadful en miss Peregrine’s Home for Peculiair Children. Haar rol als mysterieuze trapeze artiest in deze film zet ze dan ook uitstekend neer en je ziet haar langzaam ontluiken naar warm liefdevol persoon met het hart op de juiste plek. De film die is opgebouwd rondom Dumbo en zijn leven bij het circus is heel goed opgebouwd. Uiteraard kunnen we ook in deze Dumbo verfilming tranen laten om de scheiding tussen moeder en zoon. Het is echt een Disney live-action film die je moet zien en je tot ontroeren zal brengen. Tim Burton heeft daarnaast ook met deze film laten zien dat hij meer kan dan griezelige films maken.

Al deze Disney live-action films kun je bekijken via Disney+ voor 6,99 per maand of 69,99 voor een heel jaar. Dat maakt deze tijd dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven een stuk dragelijker voor zowel volwassenen als kinderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.