Het is een speciaal jaar in gaming: voor de feestdagen worden de opvolgers van PlayStation 4 en Xbox One verwacht, als dat nog lukt nu de wereld op zijn kop staat. We weten al steeds meer over Xbox Series X en PlayStation 5, maar in hoeverre lijken ze op elkaar? We leggen de twee naast elkaar.

Het design

Het ontwerp van de PlayStation 5 is nog een groot vraagteken. We weten niet eens in welke kleuren hij komt. Microsoft heeft wat dat betreft wel het achterste van zijn tong laten zien: Xbox Series X is een soort wolkenkrabber: het is een rechthoekige, zwarte console. In dit geval zegt een plaatje meer dan duizend woorden, dus zie hieronder een afbeelding van de Xbox Series X. Beide apparaten hebben een disc-drive, hoewel Microsoft ook een afgeslankte versie van Series X in de maak schijnt te hebben waarin je geen discs kwijt kunt. 

De binnenkant

Beide consoles hebben een AMD Zen 2 CPU en een AMD Navi-based GPU en maken gebruik van SSD. De GPU van de nieuwe Xbox zou acht keer sneller zijn dan die van de standaard Xbox One (en twee keer zo snel als die van Xbox One X). De CPU is vier keer zo goed, volgens Xbox-baas Phil Spencer, mede dankzij de 12 teraflops aan kracht. Volgens Spencer kunnen laadtijden nu praktisch gezien geëlimineerd worden. Ook PlayStation 5 zou veel sneller moeten zijn dan PlayStation 4. Marvel’s Spider-Man is in minder dan 1 seconde geladen op de nieuwe console versus de 15 seconden laadtijd op PlayStation 4.

Hoeveel RAM er in de apparaten zit (werkgeheugen) of hoeveel opslaggeheugen, dat is bij beiden nog een groot vraagteken. Beide consoles kunnen raytracing-tech ondersteunen, dus reken op een nog mooiere lichtsimulatie in games. Ze zijn allebei voorzien van een optische drive en kunnen een maximale resolutie van 8K ondersteunen met een maximale refresh rate van 120Hz. PlayStation 5 is wel wat meer energiezuinig dan de Xbox Series X: PlayStation 5 schijnt efficiënter om te gaan met PlayStation 4. Maar Series X zou juist tweemaal zoveel energie verbruiken als Xbox One X.

De controller

Sony schijnt wat speciaals te doen met zijn controller, want haptische feedback schijnt een van de unique selling points te zijn van zijn nieuwe paradepaardje. De controller zal niet meer trillen als een vibrator, maar heeft triggers die zich aanpassen aan de situatie. Het ene wapen herladen is zwaarder dan het andere en dat voel je in de tegendruk van de triggers.

Er is nog niets officieels getoond of genoemd, dus of de patent-ontwerpen die op het internet zwerven inderdaad iets zeggen over de controller, en of die DualShock 5 heet, dat is onbekend. Het lijkt op een USB-C-oplaadportje en grotere triggers geen enorme verandering te zijn ten opzichte van PlayStation 4’s controller. Tenminste, tenzij je erg dol bent op de lichtbalk, want die schijnt einde verhaal te zijn.

De Xbox Series X krijgt wel een vrij andere controller, want hij wordt wat kleiner en krijgt een ‘Share’-knop. Er worden bovendien een achtkantige richtingstoets toegevoegd en een hybride vierkantige richtingstoets. Wil je toch liever terug naar Xbox One-controllers, dan kan dat, want Xbox One-controllers zijn te gebruiken op de nieuwe Xbox. 

De games

Er zijn nog niet heel veel games aangekondigd, maar het is inmiddels bekend dat Bluepoint Games (Shadow of the Colossus remaster) aan een game werkt voor PlayStation 5. Ook Godfall van Gearbox en Ubisofts Watch Dogs: Legion is een PlayStation 5-game. Xbox Series X wordt voorzien van Halo Infinite en Senua’s Saga: Hellblade 2. 

Ook niet geheel onbelangrijk: in hoeverre kun je games die je nu al in huis hebt nog spelen op je nieuwe console? Als je een current-gen console van Sony of Microsoft hebt, dan zit je goed. Backwards compatibility heeft PS5 voor PS4-spellen en Xbox Series X voor Xbox-, Xbox 360- én Xbox One-games. Het is nog niet bekend hoe multiplayergamen werkt op PS5 en Xbox Series X. 

Beide consoles worden gebouwd voor de toekomst en een deel van die toekomst staat in het teken van cloudgaming. Hoewel het nog niet officieel is bevestigd, kan het bijna niet anders dan dat PlayStation 5 voorzien is van PlayStation Now. Bij PlayStation 5 kunnen we virtual reality-games verwachten, want VR-ondersteuning is in het apparaat aanwezig. Op Xbox Series X is dat nog onbekend. Wel heeft Microsofts console cloudgaming-opties, want Project xCloud is al volop geteased voor het apparaat. 

Wanneer en wat kosten ze?

Natuurlijk is dit niet een definitieve vergelijking, want er zijn nog veel zaken onbekend. De belangrijkste is misschien wel dat we nog geen prijzen kennen. Aan de andere kant, als je vanaf nu elke maand 60 euro opzij zet, dan ben je waarschijnlijk op de goede weg om straks meteen één van die next-gen apparaten te kunnen aanschaffen. Ze komen namelijk wel ongeveer tegelijk uit: in de feestdagentijd, dus waarschijnlijk het laatste kwartaal van 2020.

Written by

JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.