“Blijf niet te lang op, kinderen, zei Meneer Fruits tegen zijn baby’s op een avond toen hij zich klaarmaakte om naar bed te gaan. De kinderen waren dusdanig vastgekluisterd aan hun schermen dat ze hun vader compleet negeerden. Plots verscheen daar de Evil Skull Pedro en zoog kwaadaardig alle kinderen van de familie Fruit op en veranderde ze in echt fruit en verspreidde ze over alle bomen in het bos. ” Kun jij alle kinderen redden en terugbrengen naar Mr. Fruits? Richten, vuren en spelen maar! We gaan Mr. Fruits zeer zeker helpen in de vorm van een potje pinball!!

In deze maffe pinball platformer is het één en al hysterie. Dusdanig veel dat je eigenlijk niet eens meer weet waar je het zoeken moet. Hyper-de-pieper! Het is natuurlijk niet niks wanneer je kinderen ontvoerd worden; en Mr. Fruit heeft er nogal wat. Dan is er ook nog de Evil Skull Pedro die aftelt om vervolgens letterlijk je speelveld te doorkruisen om je behoorlijk dwars te zetten en het geheel nóg even nét meer druk te geven en zo nu en dan is er ook een enorm hysterisch blije zon met bijbehorend hyperactief muziekje.

Verklaar je nader hoor ik je denken. Fruit aan de bomen, denk hierbij aan peren, appels, kersen, bananen, druiven en tomaten, groeien niet het hele jaar door. Dit is een probleem voor Mr. Fruit om al zijn kids te kunnen redden. Daarom ga je in Family Tree diverse seizoenen af. In ieder level zit Evil Pedro je op de hielen en zet je behoorlijk onder druk doordat zijn tijdsmeter – wat overblijft wordt omgezet in punten – aftelt. Is Pedro uitgeteld dan komt hij je level in en wanneer je hem raakt ben je alle tot dan toe verzamelde kinderen en munten kwijt, plus je mag weer helemaal opnieuw beginnen. Heb je de bonusmeter (voldoende kids binnen een level gered) aan de rechterkant van het scherm volledig gevuld? Dan komt Mr. Crazy Sunshine aanzetten; super hippe muziek op de achtergrond en je mag je voor even onsterfelijk wanen. Ieder level bevat vier munten die zo nu en dan goed verborgen zitten. Wanneer je met alle vier de munten het eindstation haalt – waarin je overigens met slingers ontvangen wordt – krijg je een behoorlijke hoeveelheid bonuspunten. Overige punten behaal je door de Fruitjes te verzamelen; ben je compleet in een level dan ontvang je 10.000 punten.

Het klinkt allemaal makkelijk, maar dat is het zeker niet (vooral wanneer je álle punten wilt behalen). Uiteraard zijn er diverse obstakels, waaronder eekhoorns die eikeltjes naar je toe gooien, blokken die je niet aan de onderkant mag raken en vierkante uilen die op je af kunnen vliegen. Wordt je geraakt dan verlies je een fruitje (oftewel een kind) of wanneer je al munten hebt verzameld een munt. Deze items vallen hélemaal naar beneden en zou je eigenlijk op moeten halen voor meer punten, echter heb je daar helemaal geen zin in. Je vervolgt je weg tot het eindplatform, dan maar met iets minder punten de eindstreep halen.

Na ieder seizoen, bestaande uit acht levels, krijg je een bonusronde. In dit extra level dien je je een weg te banen naar het volgende seizoen. Ofwel: Beat Pedro through the next season. Lekker bouncen op de roze blokken en niet af gaan of ingehaald worden door Pedro. Deze levels zijn wellicht nog wel het lastigste te noemen uit de hele game. Ik heb behoorlijk wat kreten geslaakt wanneer ik voor de 10e keer in hetzelfde level net iets te hard of te zacht ging. Met name in het begin zal je dit storen aangezien de controls niet altijd even goed werken. Richten met de pijltjestoetsen gaat niet altijd even prettig en met ‘L’ en ‘R’ kun je nog wat meer richting geven aan je uiteindelijke landingsplek.

Maar liefst 128 handgetekende levels bied Family Tree je en dan hebben we de bonuslevels nog niet meegerekend. Vier jaren lang, vier seizoenen lang, Mr. Fruit heeft behoorlijk wat fruitige kids. Wat betreft de levels zelf zijn ze leuk en ergens enigszins verslavend (nog ééntje dan voordat ik stop), maar er mist iets…  Er is geen uitdaging om daadwerkelijk alles uit de levels te halen. Het maakt niet uit als je de helft van je kids hebt laten zitten (of hangen), zolang je maar de eindstreep haalt. Heb je alle 128 levels (plus de bonuslevels) uitgespeeld dan ben je zeker nog niet klaar. Naast challenges, zoals verzamel 5000 fruitjes, is er nóg meer pinball-plezier. Hoe dat zit zie je vanzelf wanneer je de game hebt uitgespeeld.

In ieder geval heeft Eastasiasoft stiekem de nodige zaken afgekeken van de besten. Wanneer je de game opstart hoor je “wiehoe”, dit doet behoorlijk denken aan de kreet van Yoshi. Gedurende het spel maak je ook enorm vaak gebruik van buskruitvaten die Mr. Fruit vervolgens afvuren, zowel handmatig als automatisch, en dat bizar veel denken aan Donkey Kong.

De strijd aangaan met je vrienden? Ook dat is mogelijk, want tot maar liefst 4 spelers kun je in een eindeloze strijd uit gaan maken wie de Beste is. Gelukkig hebben de makers daar ook aan gedacht, maar na een keer of 3 spelen heb je dit eigenlijk ook wel gezien. Wellicht dat dit gedeelte ook iets uitdagender is voor de kids.

Linn’s oordeel:
Family Tree is een uitermate blij spel vol met kleurtjes en fruitjes. Ik heb mij sterk afgevraagd voor welke doelgroep de game bedoeld is; voor kinderen is het ongetwijfeld zeer uitdagend en voor volwassenen is het niet meer dan een leuk tussendoortje. De vrolijkheid spat er van af en het spel is dan ook leuk om te spelen, maar gaat pinball niet gewoon na een tijdje vervelen? In ieder geval aan content meer dan genoeg en zeker voor het schappelijke prijsje waarvoor Family Tree te verkrijgen is. Heb je even tijd over? In dat geval is dit een leuk tussendoortje.

+ Uitermate schattig
+ Leuke opzet
+ Mooie handgetekende levels

– Veel van hetzelfde
– Controls in begin slecht onder controle
– Levels missen uitdaging
– Geen score-drang

Family Tree is exclusief verkrijgbaar voor de Nintendo Switch en te koop in de Nintendo e-Shop voor €7,99.

Voor deze review is een review-code beschikbaar gesteld door Eastasiasoft.

© Infinite State Games Ltd. Licensed to and published by Eastasiasoft Limited. All Rights Reserved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.