Je hebt van die evenementen die niet vaak genoeg kunnen plaatsvinden, evenementen waar je steeds weer naartoe kunt leven. Maar er zijn ook evenementen die langzaamaan wat minder interessant worden. Benieuwd onder welke van de twee deze editie van Heroes Dutch Comic Con valt?

Het eerste wat opvalt als je de Jaarbeurs Utrecht binnen komt, maakt niet uit welke ingang, is dat het er volgeladen is met mensen. Niet alleen lopen er prachtige Cosplayers rond, maar uiteraard ook genoeg zonder speciale outfit. Bovendien is er ook nog een Zapp Sinterklaas feest en studiekeuze beurs bezig, druk druk druk dus! Lange rijen voor de wc, garderobe en kleedkamers, maar dat zorgt bij niemand voor ongeduld of chagrijnige blikken, dat is namelijk het tweede wat opvalt. Iedereen heeft het naar z’n zin en het is er erg gemoedelijk. Iedereen mag er zijn, iedereen wordt gerespecteerd. Voor veel mensen is Cosplay een manier van even iemand anders mogen zijn, iemand die je heel cool vindt of waar je graag op zou willen lijken. Voor sommigen is het natuurlijk ook gewoon vermaak, een manier om creativiteit te laten zien of een combinatie van alles!

Special guests
Iedere editie probeert de organisatie artiesten uit te nodigen die op het podium vragen willen beantwoorden voor een groot publiek en (tegen betaling) handtekeningen willen zetten of met fans op de foto willen. Dit jaar vielen er helaas een aantal af die eerder bevestigd waren. Michiel Huisman en Chandler Riggs moesten helaas afzeggen. Maar fans konden nog wel hun ei kwijt bij Evanna Lynch (Harry Potter), Ian Ziering (Beverly Hills 90210), Marie Avgeropoulos (The 100) en Tyler Posey (Teen Wolf). Naast acteurs en actrices zijn er ook altijd tekenaars aanwezig die live tekenen, wat erg bijzonder is om naar te kijken. Ook zijn er auteurs van strips en boeken aanwezig om te signeren! Overigens stond er een enorme griezelbus met daarvoor Paul van Loon die gratis en voor nop signeerde en een flinke rij mensen die daar gebruik van wilden maken!

Cosplay
De echte special guests zijn wat mij betreft alle Cosplayers, want man man man wat steken sommigen daar een werk in! En ook degenen die er minder werk in hoeven te steken, allemaal zien ze er prachtig uit, maar ook creepy of hilarisch. Zo liep er een enorme Snorlax over het podium (wel met moeite, want je ziet denk ik vrij weinig) en kroop er een meid rond als Samara van The Ring met haar onderlijf in de tv. The Dutch Garrison was ook aanwezig met een enorme club First Order generaals en admiralen (de meest imponerende was toch wel de jongedame van een jaar of vier), Chewbacca en bounty hunters. Elke editie krijgen alle Cosplayers de mogelijkheid om over de catwalk van de main stage te lopen en uiteraard is er ook een wedstrijd. Ik zou niet in de jury willen zitten! Wel heb ik wat inspiratie opgedaan voor als ik ooit in Cosplay naar een evenement zou willen gaan. Het lokt me altijd, maar ik doe het nooit. Waarom eigenlijk niet? Het kost tijd, geld en je moet wel een beetje creatief zijn afhankelijk van wat je wil natuurlijk. Ach, misschien moet ik gewoon eens actiever het internet afspeuren voor goede tips, want ik ben jaloers op al die mooie kostuums.

Merchandise
Laten we de enorme hal met merchandise niet vergeten! Schuifelend zijn we zoveel mogelijk tafeltjes langsgegaan met uiteenlopende items. Van propzwaarden tot handgemaakte figurines, kawaii kussens tot goth kleding, werkelijk de hele hal vol. Op de meeste plekken kon je pinnen, super fijn! Ik kon het natuurlijk niet laten en ben met een Jurassic Park en Transformers shirt naar huis gegaan. Voor de kids nog een Mario sleutelhanger en puzzel en een Link knuffeltje. Kortom, voor ieder wat wils. Ook tof dus dat mensen hun handgemaakte producten verkopen. Vooral veel tekenaars die posters en kaarten verkopen maar ook op commissie tekenen. Heel erg leuk om te zien! Door de drukte was het wel echt lastig om te zien waar je nou die leuke stand had gevonden of waar je misschien nog niet bent geweest. Vooral al die kleine stands vallen bijna niet op in de menigte en dat is best wel jammer, want dat zijn juist degene die misschien wel dat ene leuke knuffeltje hebben die je zoekt. Onze Wendela komt snel met een compleet artikel over de dealer hal, want dat is echt teveel om in een event report te zetten!

Art door: Abiyx Creations

Workshops
Mocht je actief en creatief bezig willen zijn tijdens HDCC dan kan dat tijdens een van de workshops. Je kon bijvoorbeeld buttons maken of op springstelten leren lopen! Ook kon je zien hoe er getattooeerd werd en was een stand voor grime, waarbij een vrouw een soort ork gezicht kreeg. Heel tof om te zien hoe dit wordt gedaan! Mocht dit niet actief genoeg zijn, doe dan mee met een workshop martial arts of middeleeuws zwaardvechten! Voor wie liever mee doet aan panels kun je ook bij een DCC momentje gaan zitten, waarbij verschillende onderwerpen zoals Marvel en comics aan bod komen. Behalve dat je dus plezier kunt hebben is het ook nog eens leerzaam voor wie dat wil. 

Minpuntje
Ik had mijn zoon van 6 mee en voor hem was het net niet genoeg vermaak en was het zo druk dat ik hem ook niet heel gerust met me mee kon laten lopen. Ik heb hem regelmatig even bij een groot scherm met Super Smash Ultimate (beat the Pro) laten zitten, want dat vond hij leuk en dan hoefde hij niet zo door de drukte. Ook vond hij het leuk om te kijken naar hoe anderen gave tabletop spellen speelden. Eigenlijk was hij nog net wat te jong en misschien te weinig nog into alle comics, superhelden, Pokémon etc. om er echt van te kunnen genieten. Al vond hij het wel tof dat er veel meer kinderen waren die allemaal verkleed waren. Zelf houdt hij er niet zo van, dus dan houdt het al snel op bij een shirt van Mario en een Pokémon pet. Hij keek overigens wel echt zijn ogen uit, omdat er bij stands veel leuks te zien was, maar helaas zo druk dat we niet nog een rondje rustig konden lopen. Op de rest van de beurs was het voor hem wel goed te doen, maar ik zou het wel heel leuk vinden als er nog meer activiteiten zijn die echt op kinderen zijn gericht. Minder competitie met fanatieke spelers, maar ook wat games waar kinderen leuke prijsjes kunnen winnen en toffe workshops voor kids. Dat zou het wel helemaal afmaken en dan wordt het ook wel een uitje voor het gezin.

Conclusie
Deze wintereditie van Heroes Dutch Comic Con was wat mij betreft geslaagd, maar had het nog beter gemaakt als mijn zoon zich nog meer had kunnen vermaken. Ook is de merchandise hal echt heel groot, heel gaaf, maar zo onwijs druk. Daar moet je wel even geduld voor hebben, maar dat is het wel waard als je bijvoorbeeld naar iets op zoek bent. Knap lastig trouwens als je daar met een letterlijk en figuurlijk uitstekende outfit rondloopt. Er liep namelijk een meisje van een jaar of acht met een Malificent jurk en vleugels, maar die bleef regelmatig een beetje hangen. Maar we hebben ons wel vermaakt en we gaan zeker de volgende keer weer.

We zijn benieuwd of jullie er ook waren en waren, hoe jullie het hebben gevonden en waren jullie ook in cosplay? Vertel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.