Bijna de helft (45%) van alle gamers wereldwijd is vrouwelijk. En dat percentage stijgt nog steeds, want de complete verhaallijnen, intriges en plotwendingen die gebruikt worden, zorgen ervoor dat steeds meer vrouwelijke gamers plaatsnemen achter de computer of console. Maar hoe zit dit nou precies? Spelen mannen en vrouwen tegenwoordig dezelfde spellen, of is er een duidelijk onderscheid? En hoe is het voor de vrouwelijke gamers eigenlijk?

Het grote onderscheid – bestaat al lang niet meer

Er was een tijd waarin FIFA een mannengame was en vrouwen vooral in strategiespellen te zien waren. De opkomst van de vrouwelijke gamers in Elvenar en Tribal Wars is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Maar wie nu kijkt naar de streamers, die doorgaans een goed beeld geven van de verhoudingen en mogelijkheden, die ziet dat die harde scheidingslijn er niet meer is. Er zijn véél vrouwelijke gamers die een spel als FIFA spelen en ook in COD en DOTA is het niet ongewoon om een vrouwenstem te horen op de chat.

Veel inzage in concrete gegevens ontbreekt helaas. Daarvoor ontbreekt de data en inzicht in persoonlijke gegevens, die niet gebruikt mogen worden vanwege de privacy. Maar de trends zijn wél duidelijk. De meeste vrouwelijke gamers houden zich bezig met fantasy games waarin zij een karakter kunnen ontwikkelen, verbeteren en aanpassen – en waarbij zij een avontuur op de kaart voltooien met een verhaallijn erin. Ontwikkeling, uitdaging en strategie staan dus voorop.

Echte mannenspellen zijn er overigens al helemaal niet meer. De gemiddelde gamer houdt het niet eens bij één spel, maar speelt verschillende spellen door de week in de digitale wereld. Via een console, een computer of mobiele telefoon, of meerdere kanalen tegelijkertijd. Spelen in een casino via Leeuwslots.com op je mobiel kan immers prima wanneer je wacht tot de tegenstander in FIFA 20 eindelijk eens alle herhalingen bekeken heeft op de Playstation. Een trend die ook stijgend is, ongeacht of de tegenstander mannelijk of vrouwelijk is.

En hoe is het voor de vrouwelijke gamers?

Je zou denken dat er tegenwoordig niets is dat een vrouwelijke gamer tegenhoudt. Een ‘mannenwereld’ doen we immers niet meer aan. Totdat het om gaming gaat blijkbaar, want seksistische opmerkingen blijken tot behoorlijk vaak door de headset en chats te gaan wanneer een gamer zich uitgeeft als vrouwelijk. Weinig verrassend dus dat er veel gamers zijn die opzettelijk een mannelijke naam kiezen voor hun karakter, om zo met rust gelaten te worden.

We zullen hier niet te veel ingaan op de beledigingen en opmerkingen die gemaakt worden, maar er zijn genoeg websites waar je kunt lezen wat er zoal gezegd wordt.

Op naar een beter gamemilieu voor vrouwelijke gamers?

Voordat alle vrouwelijke gamers naar Zamsino gejaagd worden omdat zij online geen multiplayer games meer spelen, is het belangrijk om te vermelden dat het landschap wel degelijk verandert. Door de gestage toename van de vrouwen in de online gamewereld, is het steeds gebruikelijker om tegen of met een vrouwelijke gamer te spelen. De houding van de mannelijke spelers verandert hierdoor grotendeels, omdat het absoluut geen mannenwereld meer is. Deze ontwikkeling is extra kracht bijgezet door de vrouwelijke streamers, die duidelijk inzetten op een breed publiek door geeky over te komen – de meeste zetten niet in op hun looks. Het respect dat zij hiermee verdiend hebben binnen de community, zorgt ervoor dat de weg grotendeels vrijgemaakt is voor de vrouwelijke gamer.

Nu is het aan de spelmakers en netwerken om hier extra aan bij te dragen. Een meldknop voor schelden bestaat vaak al. Hoe prettig zou het zijn wanneer vrouwonvriendelijk gedrag ook gewoon gemeld kan worden, zodat de admins direct in kunnen grijpen en een ban uit kunnen voeren wanneer het herhaaldelijk gebeurt door één persoon? Zo ver zijn we op dit moment nog niet, maar het is zeker niet uitgesloten dat dit in de toekomst geïmplementeerd zal worden.

Mannen versus vrouwen in online games?

Bij de meeste gamers maakt de sekse niet meer uit. Je wilt die ene eindbaas verslaan en hebt goede gamers nodig die je kunnen helpen. Of je moet die ene puzzel oplossen en hebt hulp nodig van een strateeg. In de digitale wereld kun je zijn en worden wie je wilt, en het is hoog tijd dat we het idee van de mannen versus de vrouwen daarbij voor eens en altijd laten varen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.