Op 25 juni 1982 draaide Blade Runner voor het eerst in de bioscoop en wel met het volgende als opening voor de eerste scene: LOS ANGELES NOVEMBER, 2019. Nu is het dan eindelijk bijna november 2019 en is het natuurlijk het perfecte moment om deze cultklassieker tijdelijk weer terug te brengen naar het witte doek en om te zien wat Ridley Scott goed voorspeld had.

Blade Runner speelt zich af in de toekomst, in 2019, waar men zeer geavanceerde androids weet te creëren die nog menselijker zijn dan de mens zelf. Na een opstand van zogenoemde replicants mogen zij niet meer op aarde rondlopen en is het aan Blade Runners om replicants van de mensen te onderscheiden en vervolgens te ‘pensioneren’. Blade Runner Rick Deckard (Harrison Ford) krijgt de opdracht om op zoek te gaan naar een viertal rebellerende replicants die fysiek en mentaal superieur zijn aan de mens, zij worden geleid door Roy Batty, gespeeld door Rutger Hauer. De film had prachtige, kleurrijke en ook zeer troosteloze sets, special effects die voor die tijd baanbrekend waren. Ridley Scott staat bekend om zijn grootse producties (denk bijvoorbeeld aan Gladiator en recenter The Martian) en heeft daarbij een sterk oog voor detail en sfeer, hij zet visueel zeer sterke producties neer. Persoonlijk ben ik groot fan van films als Blade Runner, maar de films van Ridley Scott zijn wel voor een specifiek publiek. Blade Runner is namelijk geen film voor op de achtergrond, zoals we dat hier thuis wel eens zeggen, want je moet je koppie er bij houden en er zijn zoveel details te zien dat je deze ook niet op de achtergrond zou moeten of willen kijken. Groot gelijk dus dat Blade Runner weer even terug komt naar de bioscopen, dan kun je er even goed voor gaan zitten.

Blade Runner kreeg in 2017 een vervolg, Blade Runner 2049 met Ryan Gosling in de hoofdrol en er schijnt zelfs een animatieserie van Blade Runner aan te komen, genaamd Blade Runner: Black Lotus.  Dat Blade Runner nu weer in de bioscoop te zien zal zijn is een eerbetoon aan een prachtige en visueel zeer sterke film en natuurlijk tevens een eerbetoon aan Rutger Hauer die op 19 juli dit jaar overleed. De cult rondom Blade Runner houdt gelukkig dus nog niet op, want op 1 november komt Blade Runner (The Final Cut) – The Future Is Now naar de Nederlandse bioscopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.