Semblance is een simpele puzzel game waarin de omgeving zich moet aanpassen aan jou. Lees wel dat Semblance er simpel uit ziet en dat het makkelijk te spelen is, maar de puzzels zijn alles behalve simpel en zetten je zeker wel voor een uitdaging.

In Semblance ben je een soort druppel, blob en kun je de wereld om je heen vervormen alsof het van klei is. Er zitten wel grenzen aan in hoeverre je invloed kan uitoefenen, maar het is noodzakelijk om de levels te kunnen behalen. Je bent een paarse blob en je beweegt je voort in wereld met twee kleuren, in het begin is het paars en groen, maar naar mate je verder komt veranderd dit. In het begin komt het er op neer dat alles wat paars is, oké is en alles wat groen is toch een stuk minder. Er zijn muren die je kunt doorbreken door te chargen, maar er zijn ook barriéres waar je jezelf overheen moet zien te manivreren. Je moet een soort van inktdruppels verzamelen om sommige muren op te laten lossen. Na een soort van spelenderwijs tutorial te hebben doorlopen (het is vrij simpel, je hebt lopen, springen en chargen) begint het spel dan echt.

Je komt bomen tegen die geinfecteerd zijn met de groene smurrie van de vijand. Je gaat de boom level in en in dit level moet je verschillende roze lichtgevende rondjes verzamelen, heb je ze allemaal dan kleurt de boom paars. In de levels zelf moet je op een slimme manier de roze lichtgevende rondjes zien te bemachtigen, door bijvoorbeeld de grond te verlagen, of juist een platform te verhogen. Naast slim en logisch nadenken om de puzzels op de lossen vergt het ook nog wel een stukje behendigheid. Zo moet je soms over de vijand (groene smurrie) heen springen en dat moet wel op een specifieke manier, of je haalt het niet. Voordeel is je kunt zo vaak ‘dood’ gaan als je wilt en je komt ook meteen weer tot leven waar je gebleven was. Zelfs de verplaatsingen of vervormingen die je hebt toegbracht aan de wereld zijn er nog gewoon als je weer tot leven komt. Geen reden om niet van alles te proberen dus! Zou je iets verkeerd vervormd hebben dan kun je alles ook weer terug draaien, dus eindeloos puzzel plezier.

In het begin zijn de puzzels vrij simpel, het is echt een kwestie van logisch nadenken en de reden dat je ze misschien niet meteen haalt zit meer in behendigheid dan in de moeilijkheid van de puzzel zelf. Naar mate de levels vorderen worden de puzzels wel een stuk lastiger en zal je creatiever op zoek moeten gaan naar oplossingen. Je krijgt er ook meer opties bij, zoals plat worden als een frisbee.

Amber haar oordeel:
Ik vond Semblance een frustrerend puzzel spel, gewoon omdat en de blob niet heel erg goed te controleren was en de puzzels soms heel onlogisch lijken. Daarnaast miste ik een soort van verhaal of reden om het te doen. Soms dan schiet de blob door en kan je weer opnieuw beginnen. Wel is het een spel met uitdaging en ik denk dat het zelfs voor de ervaren puzzelaars een leuke toevoeging is aan de al bestaande games. Het spel ziet er vrij simpel uit, maar dat past bij het spel en stoort niet. Semblance is geen lang spel, je zou hem binnen 3 uur wel uit kunnen spelen, maar zo lang heb ik het niet in één ruk kunnen doen. Af en toe moet je er even van weglopen en het later gewoon weer vol goede moed proberen. Er zit verder geen verhaal in, dus het is iets wat je op elk moment, ook al is het een half jaar later, weer op kan pakken, ideaal voor de Switch dus!

+ Mooie simpele wereld
+ Duidelijke controls
+ Niet te makkelijk
– Snel uitgespeeld
– De blob is niet altijd goed te controleren

Semblance is beschikbaar voor de PC, MAC en Switch.

Amber

About Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!

View all posts by Amber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.