Nerdies, geeks of gewone sci-fi-lovers opgelet! In de kunsthal is er nu een heuse tentoonstelling gewijd aan Science Fiction die je tot 30 juni kunt bewonderen. Ondergetekende heeft de expositie bezocht (met dank aan de Rotterdamse Kunsthal) en vertelt je in dit artikel waarom je naar deze tentoonstelling toe moet gaan.


Als geboren Rotterdammer is dit natuurlijk een thuiswedstrijd, toch is het zeker een jaar of 22 geleden dat ik voor het laatst de Rotterdamse Kunsthal heb bezocht. Nu is er echter een expositie te zien die een bezoek meer dan waard is: Science Fiction: A Journey Into The Unknown. We vertellen je natuurlijk niet al te veel, want deze expositie dien je toch echt zelf te bezoeken, maar er zijn meer dan genoeg redenen om te gaan en een aantal van die redenen geven we je hier!

Gelijk bij binnenkomst, vooruit na alle pracht en praal uit de expositie-winkel uiterst kundig bestudeerd te hebben waar een hoog hebben-hebben-hebben- gehalte op rust, wordt je meteen de Sci-Fi wereld ingeblazen. En ja… achteraf bleek dat team kneus de expositie achterstevoren heeft doorlopen… Oepsie!

Overal om je heen hoor je Sci-Fi geluiden, zie je Sci-Fi beelden en Sci-Fi items. Meer dan een eeuw aan Science-Fiction schiet aan je voorbij tijdens deze paars donkere, onheilspellende expositie waar fantasie en werkelijkheid in elkaar overlopen.

Van boeken tot strips, van tekeningen tot filmclips en van zeldzame manuscriften tot heilige rekwisieten. Denk hierbij aan Star Wars, Interstellar, Alien, Star Trek, Godzilla en dat zijn slechts de bekendste (en persoonlijk favoriete) films uit de geschiedenis aan talrijke Sci-Fi films. Tijdens het bewonderen van de expositie kwam het besef: ik heb nog zoveel niet gezien uit de historie van de Sci-Fi. Die historie gaat ver terug, meest bekendst is natuurlijk Jules Verne’s De reis om de wereld in tachtig dagen, waarvan ook het manuscript te bewonderen is.

De expositie omvat meer dan 850 (!) voorwerpen die liggen te wachten om bewonderd te worden. Zij het uit privé-collecties die speciaal voor deze expositie zijn uitgeleend, danwel van maatschappijen die de items in hun archief hebben liggen.


© ‘Science Fiction: A Journey into the Unknown’ – Foto credit Tristan Fewings / Getty Images

Soms zelfs een tikkeltje te veel, er komt zo veel tegelijkertijd op je af, er is zo veel te zien en te lezen waardoor je het spoor soms bijster bent en je daardoor de speciaal voor deze tentoonstelling bewerkte episode van Black Mirror helaas mist te bewonderen op een multiscreen installatie. Wellicht kwam het omdat er maar één ding in mijn hoofd omging, ik MOET het zien.

Eindelijk! Bijna gemist, maar het is dan ook een slotstuk van jewelste; de heilige graal van deze hele expositie: jawel! het beroemde, magistrale, beruchte ei uit Jurassic Park! Persoonlijk hoogtepunt waar mijn hart een vreugdesprongetje van maakte. Zeker 1,5 uur a 2 uur ben je wel zoet met al het pracht en praal, mits je bijna alle elementen goed bestudeerd uiteraard.


© Film still Star Wars, Episode IV: A New Hope (1977), Courtesy The Ronald Grant Archive
‘Science Fiction: A Journey into the Unknown’

De Science-fiction expositie A Journey Into The Unknown is tot en met 30 juni te bewonderen in de Rotterdamse Kunsthal. Alle nerdies met een voorliefde voor Science Fiction dienen zeker even een kijkje te nemen. Een entreeticket kost je €14,- ; tevens heb je met dit ticket toegang tot de overige exposities die op dat moment in de Kunsthal te zien zijn. Ga dat zien dit visuele spektakel en oordeel zelf hoe interessant deze expositie is.

Kunsthal Rotterdam
Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam

Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag: 10:00 t/m 17:00 uur
Zondag: 11:00 t/m 17:00 uur

Onze dank gaat uit naar de Rotterdamse Kunsthal voor de totstandkoming van dit artikel.
© De beelden gebruikt in dit artikel zijn afkomstig van de Rotterdamse Kunsthal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.