Heb je ooit wel eens afgevraagd wat een begraafplaatsbewaarder allemaal doet op een dag? Het klinkt al behoorlijk eng als ik erover nadenk, maar nieuwsgierig ben ik wel. Met de indiegame Graveyard Keeper kwam ik snel genoeg achter wat de bewaarder doet en niet wat ik daar van vind.

Halloween duurt nog wel eventjes, maar met deze simulatiegame kan je alvast in de stemming komen. Recent zijn er al veel simulatiegames verkrijgbaar, zoals Stardew Valley, Harvest Moon en Castaway Paradise. Wat maakt deze game zo bijzonder? Ik duik er vandaag wat dieper in.

Je speelt als een man met rood haar en baard die zijn functie beoefent als begraafplaatsbewaarder in de Middeleeuwen. Je leefde eerst in het heden, maar door een noodlottig ongeval wordt je wakker in het verleden. Na een gesprek met de dood ga je werken op een kerkhof. Wat ga je doen? Je gaat op lichamen autopsie plegen en deze hun laatste rustplaats geven in één van de vrije graven. Wat je ook kan doen is organen uit het lichaam verwijderen en te verkopen om geld te verdienen. Maar let op: wanneer je teveel organen uit één lichaam verwijdert zal dit een negatieve invloed hebben op de reputatie van jouw kerkhof. Een handige manier om van een lichaam af te komen is om het in het nabije water te werpen.

De game is op zich makkelijk speelbaar. Het komt erop neer dat je alledaagse activiteiten onderneemt als begraafplaatsbewaarder en voldoende geld binnenhaalt. Later in het spel komen er meer werkzaamheden bij. In sommige situaties is dat te veel van het goede. Je kan opdrachten doen voor inwoners van nabijgelegen dorpen of handel drijven met ze. Daarnaast kan je op een gegeven moment gewassen verbouwen, alchemie uitoefenen en bidden in de kerk. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Oh ja! Je mag ook dungeons betreden en monsters in elkaar slaan! Helaas worden deze werkzaamheden niet één voor één geïntroduceerd. Een ervaren simulatiespeler zal dit geen enkel probleem vinden, maar voor een beginner kan dit enorm uitdagend zijn.

Graveyard Keeper kent, net als vele simulatiegames, ook dag en nacht. Je kan alleen overdag jouw taken uitvoeren. Helaas kan je niet alles op een dag uitvoeren, omdat elk activiteit energie kost. Naar mijn mening gaat dit soms te snel op. Je kan jezelf alleen opladen wanneer het nacht is, niet overdag. Met het volbrengen van jouw taken kun je punten verdienen en uitgeven in de Tech Tree. Hierdoor krijg je blauwdrukken om gereedschappen te kunnen maken op de werkbank. Het vervelende hiervan is dat je alleen op de werkbank deze blauwdrukken kan bekijken en niet ergens anders. Dus je moet goed onthouden welke materialen je nodig hebt als je naar de koopman gaat. Weet je het niet meer? Dan moet je helaas terug naar de werkbank. Naast de dag- en nachtcyclus kent het spel ook een weekcyclus. Op bepaalde dagen kan je de speciale handelaar tegen komen of wanneer je naar de kerk kunt gaan. Houd hier zeker rekening mee.

Graveyard Keeper is een prima simulatiespel. Hoewel ik dit voor beginners zal afraden, omdat je op een gegeven moment heel veel taken erbij krijgt. Verder biedt het spel enorme vrijheid in je doen en laten en tevens legt het spel geen tijdsdruk op je. Geen paniek en doe je ding!
Hier en daar zit er wat nodige donkere humor in waardoor het spel luchtig blijft. En de bijbehorende muziek blijft rustig op de achtergrond aanwezig, hoewel die helaas snel in herhaling valt.

Wendy’s oordeel:
Graveyard Keeper is een vermakelijk simulatiespel als je graag inzicht wil krijgen hoe het is om een begraafplaatsbewaarder te zijn. Veel diversiteit aan taken: lichaam onderzoeken en organen verkopen voor veel geld en bewoners helpen zijn jouw dagelijkse kost. Let op jouw energiemeter, want die gaat drastisch omlaag en die gaat pas weer omhoog als je gaat slapen als de avond valt. Ervaren simulatiespelers zullen zich hier prima vermaken. Voor beginners kan dit spel enorm pittig zijn door de hoeveelheid taken die in één keer op je schoot geworpen worden zonder een redelijke introductie.

+ Het leven van een begraafplaatsbewaarder
+ Veel bewegingsvrijheid en geen tijdsdruk
– Energielevel gaat te snel omlaag
– Niet voor beginnende simulatiespelers

Wendela

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.