Heerlijk dat warme weer. Eigenlijk misschien te vroeg voor in het jaar, al in april, maar mij hoor je niet klagen! Als ik aan de zon denk, dan denk ik al snel aan ijsjes. Een lekker verkoelend ijsje op zo’n mooie zomerse dag. En kom op, wie houdt er niet van ijs? Op internet struin ik af naar inspiratie voor deze lekkernij geïnspireerd op game personages.

Laatst posten we op Facebook drie ijsjes die ook daadwerkelijk op de markt zijn gebracht. De vraag die we stelde was welk van de drie zou jij kiezen. Heb je dit gemist? Klik hier om gelijk naar het bericht te gaan. Deze ijsjes zal ik hieronder toelichten hoe dit op de markt is gekomen en waarom we dit niet in Nederland hebben gekregen.

It’s a me, Mario! Wie kent deze loodgieter niet? Deze bekende personage verscheen voor het eerst in de game Donkey Kong in 1981. Hoewel Donkey Kong daarin de hoofdrol speelde, werd Mario immens populair in plaats van de geliefde aap en  zo kreeg Mario een eigen game: Super Mario Bros. (1985). De hype rondom de loodgieter werd groter en groter in Japan. Zo erg zelfs dat er in 1986 een ijsje op de markt verscheen door zuivelproducent Yukijirushi. Eer werd zelfs een reclamespot gemaakt en uitgezonden.

Het ijsje verscheen in meerdere verpakkingen en oogt simpel. Deze ijsjes werden toen in supermarkten verkocht voor 50 yen (38 eurocent!) en smaakten naar vanille. En daar bleef het niet bij! In Amerika verscheen zelfs Super Mario Ice Cream Sandwiches in 1990. Twee hartige koekjes met daar tussenin ijs en twee jaar later kwam deze variant uit: kersensmaak met kauwgombal dat diende als neus. Europa wilde ook meedoen met deze hype, dus verscheen er in 1994 de Super Mario ‘Lolly’ gemaakt door Ola, het merk dat onder Unilever valt.

Naast Mario hebben ook andere game personages een ijsstempel gekregen. In de tijd dat Donkey Kong uit kwam, verscheen ook een ijsje dat geïnspireerd was op hem. Het lijkt net op een Split-ijsje maar dan in sinaasappel- en banaansmaak.
Ook in de jaren 80 werd Pac-Man heel populair. Een geel rondje mannetje dat hapte naar de overwinning. Ook hij kreeg zijn eigen ijsje in de smaak citroen, dat samen met vijand Blinky (een rode vijand in de Pac-Man-games) in een doos verpakt was. Hij smaakte naar kersen.

Daarnaast kon Sonic ook niet wegblijven. Het eerste exemplaar verscheen in 1995 en bestaat nog steeds! Aan het ijsje op zich is er niet veel veranderd gedurende de jaren heen en maar de verpakking wel. De verpakking die ik nu laat zien ziet er vrij recent uit. Ik vermoed dat deze verpakking begin 2010 is geweest. Er is een hele hype en niet zozeer over de smaak (blue raspberry/cherry). Het ging meer om de kauwgombal-ogen. Het is altijd een verrassing waar de ogen zaten als je het ijsje uit de verpakking trok. Het kwam maar zelden voor dat de ogen juist zaten, dit zorgde voor hilarische momenten. Op YouTube kwam ik een video tegen over de evolutie van deze (wereld)beroemde Sonic-ijsjes. *Zucht* Waarom heeft Nederland deze niet?

Op internet kwam ik wat oude foto’s tegen van een ijskaart die aan ijscokarren hingen. Dus naast de bovenstaande personages, zijn er ook andere ijs-personages verschenen op de markt. Al weet ik niet of deze nog bestaan. Maar wat zou het gaaf zijn als er nog een ijsje bestaat in de vorm van Spongebob? Of Bubbles van The Powerpuff Girls. En waar zullen ze naar smaken?

Bron afbeelding: Pinterest.com

Helaas zijn er weinig ijsjes in Nederland beschikbaar die geïnspireerd zijn op personages. Momenteel heeft Ola alleen Minions Bello! Push-up ijsjes in zijn assortiment. Vroeger hadden we volgens mij meer, tenminste wat ik me kan herinneren. Zo hadden we ook Teenage Mutant Ninja Turtles-ijsjes met kauwgombal-ogen, die alleen verkrijgbaar waren bij de plaatselijke snackbar, kantine of op het strand. Ook al ben ik volwassen, ik wil deze ijsjes graag terugzien. Want kinderen zijn er dol op en (geef toe) volwassen vinden ze ook wel leuk, haha.

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.