Laat ik jou meenemen naar het jaar 2000. Ik was toen net negen jaar oud. Ik had al mijn geld gespaard om een nieuw console aan te schaffen, namelijk de Nintendo 64. Een paars transparante console waarbij je alle draadjes en chips kon zien. Prachtig is dat. En mijn eerste spel die ik erbij kocht was Pokémon Stadium.

Voor wie Pokémon nog niet kent, zal ik even kort uitleggen wat het is. Jouw personage wil graag een Pokémon Master worden. Door dit doen moet je Pokémons vangen en ze trainen om ze sterker te laten maken. Met deze mysterieuze wezens moet jouw personage langs alle acht Gym Leaders gaan en verslaan om vervolgens bij de Elite Four, de vier sterkste tegenstanders van de regio, te komen. Zodra je deze machtige spelers heb verslagen, mag jezelf Pokémon Master noemen.

Pokémon Stadium is gereleased na Pokémon Red en Blue voor de Game Boy. In vergelijking met Red en Blue heeft Stadium geen verhaallijn. Het is geen role-playing game. Maar desalniettemin is dit een leuk spel waarbij je goed moet nadenken welke aanvallen je wilt gebruiken om verder te komen. Want ja, wie wilt er geen Pokémon Master worden?

Pokémon Stadium kent meerdere spelmogelijkheden. Je kan meedoen aan toernooien, zoals Pika Cup en Petit Cup, waar je trofeeën kan winnen. Hoe verder je komt, hoe moeilijker je tegenstanders worden. Ja, het spel moet wel uitdagend blijven. Of alle acht Gym Leaders en de Elite Four verslaan, zoals je gewend bent in Pokémon Red en Blue. Of als je iets luchtigs wil doen, dan kan je een van de negen minigames spelen in de Kids Club. En wat vond ik als kind leuk om als eerst te spelen? De minigames juist.

De Kids Club kent negen minigames zoals ik eerder vertelde. Als kind had ik een aantal favorieten, en nu ook nog wel, die ik herhaaldelijk achter elkaar speelde. Zo is er bijvoorbeeld dat je heel snel A of B-knop willekeurig in moet drukken om jouw Pikachu of Voltorb te laden met elektriciteit. Of dat je leraar Clefairy zijn aanwijzingen in volgorde van knoppen in moet drukken. Leuke breinbreker trouwens als je je hersens wilt trainen.
Een minigame die ik onder andere leuk vond, was de o zo rustige ‘Rock Harden’ game. Hier speel je als Metapod of Kakuna (wordt random gekozen). Op het juiste moment moet je de aanval Harden gebruiken om aankomende rotsen te verdedigen, totdat jouw stamina op is.
Maar mijn alltime favourite minigame was ‘Sushi-Go-Round’. Hier speel je als Lickitung. Met zijn tong probeer je zoveel mogelijk voedsel te eten. Wie de hoogste rekening heeft aan het einde van de ronde heeft gewonnen. Het leukste was dat elk voedsel een andere waarde had. En sommige eten zijn pittig waardoor jouw Pokémon tijdelijk vertraagde. Het was dan ook wel moeilijk te raden wie veel of weinig gegeten heeft. Met een typisch Japans muziekje op de achtergrond, maakte de minigame extra leuk.

Pokémon Stadium 3

En nu waar Pokémon allemaal omdraait zijn…battles! Juist! In dit spel heb je meerdere mogelijkheden met betrekking tot gevechten. Meedoen aan toernooien, tegen een vriend vechten wanneer je met zijn tweeën bent, of tegen de CPU. Of wat ik vaak deed, is kijken hoe ver ik kwam bij Gym Leader Castle.
Natuurlijk wilde ik winnen. Maar dan moest ik wel de juiste Pokémon kiezen met de goede movesets. De aanvallen zijn al aan Pokémon toegewezen. Ik moest wel vooruit denken, want elke Gym Leader had zijn of haar specialiteit en daar moet ik wel voorbereid op zijn. Nadat ik zes Pokémon gekozen heb, begint het spel pas. Ieder gym heeft drie trainers. Wanneer je deze drie verslaat, kun je pas tegen de Gym Leader vechten. Maar let op: bij ieder battle mag je maar drie Pokémon kiezen. Dus kies verstandig. Tijdens het gevecht hoor je de commentator enthousiast het verslag geven. Dit geeft het gevecht een ander dimensie. Nadat je alle acht leiders heb verslagen, mag je naar Elite Four. Gelukkig hoef je hier niet eerst drie tegenstanders verslaan. Dus je kan gelijk door.
Dit vond ik altijd de moeilijkste gevechten. Heb je eindelijk de eerste verslagen met bloed, zweet en tranen, staat de volgende alweer te wachten. En deze is dan drie keer zo sterker. Jippie. En oh ja, soms raken jouw aanvallen de tegenstander niet. Wat super frustrerend is. Maar het geeft wel een kick wanneer je hem verslagen hebt. Als je ze alle vier weten te verslaan, dan staat de kampioen op je te wachten. Heel veel succes gewenst, want ook hij is niet zo makkelijk neer te halen.

Het leukste was als je alle toernooien hebt behaald en de Gym Leader Castle is voltooid, wordt de almachtige Pokémon Mewtwo unlocked. Dit zie je terug op het spelmenu. Ja, alleen tegen hem. Hij is de enige Pokémon die je moet neerhalen. Ik zeg: succes.

Bijna vergeten om te vertellen: wanneer je in het bezit bent van een Pokémon Red, Blue of Yellow spel en Transfer Pak (zat bij Pokémon Stadium inbegrepen toen), kan je je Pokémon vanuit Red, Blue of Yellow importeren naar Stadium. Dan zie je je Pokémon vechten in 3D in plaats van 2D. Ziet er veel beter uit dan op zo’n minischerm.

Een echte Pokémon-fan heeft dit spel wel eens gezien en/of zelfs gespeeld. Het is een leuk, gedreven spel als je graag even iets anders wilt. Het hoofddoel van Pokémon blijft er wel in zitten, namelijk gevechten houden. Maar dit kan afgewisseld worden door een van de negen minigames te spelen. Naar mijn mening ben je wel snel erop uitgekeken. Er zit geen verhaallijn in en nadat je alle cups en Gym Leaders heb verslagen, blijft er weinig van het spel over. Ondanks zijn de graphics voor de eerste 3D Pokémon-spel op de Nintendo 64 opmerkelijk goed en zeer geloofwaardig.
Wat mij het meest heeft onthouden aan dit spel zijn naast de mooie Pokémon graphics, uitmuntende battles tegen sterke tegenstanders en de minigames, de herinneringen van vroeger. Ik moest en zou voordat ik naar school ging heel eventjes Pokémon Stadium spelen. Ook al was het maar om 2 tot 3 minigames te spelen. En oh ja, niet te vergeten de enthousiaste commentator. Na dit spel heb ik geen vrolijke, enthousiaste commentator meer gehoord.

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.