Is jouw social media gedrag veranderd sinds 31 maart? Op die dag kwam Miimoto online, de eerste stappen van Nintendo richting smartphones en tablets. Miimoto is namelijk een nieuw sociaal netwerk waarin Mii’s de hoofdrol spelen. Hebben we na Hyves, Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat behoefte aan nog een manier om met vrienden te communiceren? En is dit dan een goede manier, of zit je met Miitomo je tijd te verdoen?

De beste manier om Miitomo te omschrijven is als een social network variant op Tomodachi Life die niet alleen gratis is, maar ook nog eens verschijnt op een niet-Nintendo-platform. Geen vreemde vergelijking, want de makers van Tomodachi Life werkten aan Miitomo. Op iOS- en Android-apparaten download je deze applicatie met microtransacties gratis, waarna je je eigen Mii samen kunt stellen op basis van je selfie en hem of haar wat karakter-eigenschappen kunt meegeven en een stem.

IMG_Miitomo_1

Bonzibuddy

Die stem is even wennen, want deze praat net als die paarse aap Bonzibuddy die je vroeger op de PC kon downloaden. Het beestje kwam op je desktop zitten en sprak uit wat je intypte, maar dit klonk altijd helemaal raar omdat de spraaksnelheden en de klemtonen bij menig woord totaal verkeerd waren. Dat is ook het geval bij Miitomo. Nu was Bonzibuddy niet voor niets zo vermakelijk; die vreemde robotstem is juist grappig.

Maar Miitomo draait natuurlijk niet om alleen maar jezelf, want zodra je je Mii afhebt, dan voeg je mensen uit bijvoorbeeld Facebook of Twitter toe aan de app. Vervolgens zie je je Mii in een woonkamer staan en dan komt er al gauw terugkoppeling van je vrienden. Je Mii vertelt aan jou wat je vrienden zoal hebben gedaan de afgelopen dagen, en dat doet hij of zij door de antwoorden die je vrienden hebben gegeven na te vertellen. De applicatie stelt elke dag een vraag, zoals: wat is je favoriete brood? Welke tv-serie vind je op dit moment erg leuk? En als je daarop antwoord hebt gegeven, dan krijgen je vrienden dat te zien.

Daarnaast kun je foto’s maken van je Mii, met achtergronden zoals de foto’s op je telefoon. Ook die kunnen worden gedeeld met vrienden, en net als de antwoorden op de vragen kun je je vrienden hartjes geven of een reactie. Daarvoor krijg je zelf dan weer muntjes, waarvan je kleding kan kopen voor je Mii. Haal je een Platinum Point (alleen als je je Nintendo-account hebt gekoppeld), zoals tien antwoorden van vrienden lezen op een dag, dan kan het zijn dat Nintendo je een speelticket geeft voor een soort gokspel genaamd Miitomo Drop waarin je Mii limited edition kleding kan winnen door naar beneden gekeild te worden in een soort flipperkast. Je kunt er ook geld aan spenderen maar dat gaat hard op. De app is er niet heel erg op aan het aandringen, maar als je heel vaak Miitomo Drop wilt spelen, dan zal je waarschijnlijk naar je echte geld moeten grijpen door een in-game aankoop te doen van 100 tot 100.000 munten (vanaf 0,99 euro).

IMG_Miitomo_2

No understando!

En dat is eigenlijk waar het om draait. Je Mii’tje leuk aankleden, foto’s van hem maken, en vooral veel antwoorden lezen van je vrienden. Het is best leuk om je best te doen een grappig antwoord te geven, hoewel je wel een gelimiteerd aantal tekens hebt om een verhaal te vertellen. Enorm uitweiden kan dus niet. Bovendien brengt de taal soms wat moeilijkheden met zich mee. Heb je bijvoorbeeld Amerikaanse vrienden, dan spreken hun Mii’s Engels. Soms mixt dat niet helemaal lekker met de Nederlandse zinnen van je eigen Mii erdoorheen. Andersom kunnen niet-Nederlandssprekenden natuurlijk niets begrijpen van je antwoorden, want er zit niet zoals op Facebook een knop waarmee je kunt vertalen. Op dat gebied is deze social media app dus helemaal niet zo sociaal.

Wat ook niet zo sociaal is, is dat je soms heel lang naar laadschermen moet turen. Als de laadschermen niet zo lang waren, dan kon je op veel meer vrienden reageren! Bovendien is het heel ongemakkelijk als je in een meeting zit en er een Mii-niesgeluid uit je telefoon ontsnapt, wat af en toe gebeurt als je het geluid aan hebt staan. Voordat je echter de app hebt opgestart en bij de geluidsinstellingen bent beland, hebben je collega’s waarschijnlijk allang hun geduld verloren.

Om de vraag te beantwoorden of dit een betekenisvolle app is of slechts tijdverdrijf, zou je denken dat we voor tijdverdrijf moeten gaan, want die laadschermen maken het niet een sociale app om even tussendoor te bekijken. Echter moeten we kijken naar wat je er uiteindelijk mee kunt behalen, de laadschermen daargelaten. Ik had bijvoorbeeld een kennis die om de app heen weer contact met me zocht, nadat ik hem via Facebook had toegevoegd aan Miitomo. Echter gaat het gesprek dan dus door naast de app, want in de app zelf is het niet per se zo gemakkelijk om heel diepe gesprekken te voeren. Als iemand zegt dat hij graag roggebrood eet, dan kun je daar wel op reageren, maar die gesprekken gaan natuurlijk vooral over voedsel gemaakt van water en meel.

IMG_Miitomo_3

Hoe creatief zijn je vrienden?

Kun je diepgaandere gesprekken hebben op Miitomo? Dat kan wel, maar alle gesprekken beginnen met een originele vraag vanuit de applicatie, waardoor je waarschijnlijk in eerste instantie wat onserieus begint. Bovendien leent het design en de insteek van de app zich vooral voor willekeurige rarigheid in plaats van lange conversaties over serieuze zaken. Maar aan de andere kant heb je natuurlijk niet met al je vrienden altijd maar diepe gesprekken, en wil je soms gewoon lol met elkaar trappen. Daar is Miitomo ideaal voor. Meerdere malen per dag denk ik aan een antwoord dat ik van iemand heb gelezen en waarvan ik genoot. De meest creatieve uitspattingen komen voorbij en die kunnen nog lang een glimlach op je gezicht toveren.

Het feit dat je geen volledige controle over je Mii hebt, maakt het meer een app waarin je af en toe even kijkt, dan echt een game waaraan je compleet verslingerd raakt. Je Mii wandelt rond en bepaalt wanneer er een vraag aan je wordt gesteld, en hoe. Zo werd mij gevraagd hoeveel bloemen ik voor me zag als ik een veld bloemen voor me zag, en vervolgens wordt mijn antwoord (100.000) de wereld ingeslingerd alszijnde het aantal relaties dat ik heb gehad. Stiekemerd! Dat vergeef je je Mii trouwens direct, want waarschijnlijk maakt hij of zij er zo’n schattige animatie bij, dat je alleen maar vertederd naar die virtuele versie van jezelf kunt kijken.

Miitomo is vooralsnog een grappige applicatie om een keer (of twee) per dag te checken. Tussendoor bekijken is vaak net even wat minder makkelijk door de laadschermen en vele pop-ups om door te klikken. Bovendien heb je niet genoeg controle over je Mii om precies te beïnvloeden wat je vrienden te zien krijgen. Je kunt ook geen foto’s of video’s versturen die geen Mii’s bevatten, wat betekent dat Miitomo sowieso geen volledig alternatief is voor andere sociale media. Geen probleem, maar het maakt de app daarom minder essentieel dan hij zou kunnen zijn. Je tijd verdoen is het niet helemaal, want je hebt uiteindelijk heel leuk contact met echte mensen, of dat nu zwaar beïnvloed wordt door de spelletjes die je zelfgemaakte Mii speelt of niet.

JennyD

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.