Als ik je vertel dat ik Extreme Exorcism heb gespeeld op Wii U, dan ben je waarschijnlijk geneigd te vragen: Oh, ben je erg geschrokken? Was het eng? Zo’n game is dit echter niet, want Extreme Exorcism is eerder een humor- dan een horrorgame.

Het laat zich nog het beste vergelijken met Towerfall Ascension, vanwege het feit dat je in arena’s vecht die er pixelated uitzien. Het verschil is echter dat je niet met pijl-en-boog vecht, maar met het wapen dat je op dat moment hebt gepakt. Er zijn namelijk verschillende plekken in de arena’s, waar wapens liggen en het hangt er maar net vanaf waar je heen loopt (of welke het dichtst bij is), welke je zal gebruiken.

IMG_ExtremeExorcism_1

Elke ronde moet je zorgen dat je het spookje met het kroontje op vermoord. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want elke ronde die je verder komt, zal de ziel van het spookje met het kroontje nog ronddwalen terwijl er alweer een nieuw spookje met kroontje is verschenen. Grappig daarbij is dat het spookje met het kroontje precies dezelfde weg zal lopen als jij deed in de vorige ronde, inclusief het oppakken van wapens en het aanvallen. Eigenlijk speel je dus een game tegen jezelf, die elke ronde weer aanzienlijk moeilijker wordt omdat er steeds meer geesten rondspoken die in het wilde weg schieten.

Heel fascinerend, deze game van Golden Ruby Games, een indiegame ontwikkelaar uit New York. Je kunt ze kennen van Hermit Crab in Space, Worm Run en Destroy All Color. Extreme Exorcism is echter niet te vergelijken met een van die games. Het is qua uiterlijk en qua gameplay totaal anders. Het is ook de eerste keer dat een Golden Ruby-game op zoveel verschillende platformen speelbaar is.

IMG_ExtremeExorcism_2

Ik vind Extreme Exorcism een hele grappige game, die ik zo uren achter elkaar zou kunnen spelen. Alleen is het wel het leukst om dat te doen met anderen, want net als Towerfall is dit een typische multiplayertitel. In je eentje ben je er bovendien redelijk snel doorheen, want er zijn maar tien kamers. Je krijgt die niet allemaal cadeau, want je moet goede scores neerzetten wil je kans maken een nieuwe ruimte vrij te spelen.

Wat ik een groot pluspunt voor Extreme Exorcism vind ten opzichte van Towerfall, is dat je veel meer keuze hebt in wapens. Er zijn twintig verschillende wapens te kiezen, die variëren van een knuppel, een zwaard, diverse soorten geweren en een hele fascinerende waarbij je vleugels moet oppakken waardoor je een x aantal seconden een soort dodelijke aura om je heen hebt. Elke ronde heb je weer een paar keuzes, wat goed is, want dan heb je niet dat je keer op keer weer voor je beste stokpaard van stal gaat.

Het is echt een partygame, want hij is heel toegankelijk en door praktisch iedereen te spelen. Vooral de eerste paar kamers bieden zeer laagdrempelige levels zonder ravijnen om in te storten, heel open opgebouwd zodat je niet de moeilijkste sprongen hoeft te maken om ergens te komen. Iedereen kan dit spelen, en hoewel het er vanaf een afstandje misschien niet heel aantrekkelijk uitziet (eerder heel ouderwets), is het wel degelijk een game die je moeilijk kunt loslaten. Het speelt lekker en het is zo grappig dat je zelf uitstippelt hoe je vijanden gaan rondlopen, dat het elke keer weer cool is om daarmee te spelen.

IMG_ExtremeExorcism_3

Er zijn verschillende modes te spelen, zo heb ik me vooral op de arcade-modus gestort, maar is er ook nog een challenge modus die je sowieso in je eentje moet spelen. Je moet daarin vijftig uitdagingen doen, zoals een x aantal vijanden vermoorden zonder je levens te verliezen, of een x aantal rondes met hetzelfde wapen te voltooien. Erg leuk, want je wil natuurlijk niet steeds moeten wachten tot er weer vrienden langskomen om deze game te spelen, en deze uitdagingen geven je de kans de game eens anders te beleven.

Wat ik wel heel jammer vind, is dat je per se de televisie moet gebruiken voor de game. Dat is enerzijds logisch, omdat het een spel is dat op meer platformen dan alleen Wii U is verschenen, maar anderzijds heeft Wii U nou eenmaal die Gamepad en het is niet zo’n prachtige game dat je per se de televisie nodig zou hebben om hem te spelen. Dat er niets met de touchpad wordt gedaan, ach ja, maar het zou fijn zijn als ik op televisie lekker The Voice aan kon hebben terwijl ik ondertussen spook na spook afslacht op de Gamepad.

Als je een Wii U hebt en je hebt wel zin in een snelle game met korte levels voor tussendoor, dan is dit absoluut een goede tip. Ook als je vrienden over de vloer hebt en je wilt eens wat anders spelen, dan kun je Extreme Exorcism zo uit de eShop plukken. Dit is een game die goed laat zien dat er meer op een Wii U te beleven valt dan alleen maar AAA-games met een Nintendo-stempel erop, en dat het normaal zo ‘safe’ spelende Nintendo best openstaat voor originele indie-inbreng op haar console.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.