Ook dit jaar mocht ik erbij zijn Firstlook dit keer met de toevoeging van het woord Festival. Nee dit betekend nu niet dat het Jaarbeursterrein overstelpt was met tentjes, dronken nerds en dixies overal. Wat het wel betekende was dat ze e-sports er wat meer bij betrokken hadden en hiervoor een los kaartje aanboden. Althans ik denk dat ze dat bedoelde met het hele festival idee. Ze waren hier niet echt duidelijk over maar goed hoe ik mijn zaterdag beleefde op Firstlook lees je hieronder.

img_firstlook_zat_05

Dit jaar stond er geen dikke rij voor de ingang als vorig jaar dit kwam denk ik ook omdat ik mezelf dit keer gunde om eerst wat uit te slapen voordat ik het event bezocht. Ik had enkel maar een afspraak ingepland staan waarover je binnenkort meer kan lezen. Vorig jaar stond mijn Firstlook event in het teken van afspraken bij verschillende indie developers. Ook dit jaar wilde ik uiteraard een kijkje nemen bij de verschillende Indies maar ik had bovenal gepland om dit keer iets relaxter Firstlook te bezoeken.

img_firstlook_zat_07

Wat me als eerste opviel was dat de ingang nu anders was ingedeeld. In plaats van bij de ingang meteen een dikke gele bus te zien staan was het een beetje donker. Je had vooraan meteen een food market gedeelte wat ik overigens wel een plus vond. Ik kan me nog herinneren dat het vrij lang duurde voordat ik een pannenkoek of iets dergelijks naar binnen kon werken het jaar ervoor. Dit jaar dus een gehele foodmarket voor de hongerige gamer met een dikke portemonnee want let wel het eten blijft duur op dit evenement. Gelukkig is het station vrij dichtbij en heb je zo een kroket uit de muur getrokken of een euroknaller gescoord.

img_firstlook_zat_04

Dit jaar kwam je Firstlook binnen via de grote E-Sports hal. Hoewel het podium groot was en de schermen daarbij ook gaf dit een minder wow gevoel dan denk ik de bedoeling moest zijn. De tribune was vrij ver van het podium geplaatst en omdat er nog niet veel gebeurde op het podium oogde het nogal leeg in de zaal. Wel was het druk bij de Logitech stand die naast het podium stond. Gamers konden hier foto’s maken met verschillende Logitech producten en zo kans maken op een van de felbegeerde Logitech gear. Dit vond ik persoonlijk een leuke actie en ook een slimme actie van Logitech want hoe verspreid je snel leuke foto’s van gamers met jouw gear?! Op naar het terrein waar de magic was happening.

img_firstlook_zat_03

Sony had wederom flink uitgepakt met hun stand. Dit keer was het minder open als vorig jaar wat ik ergens wel een beetje jammer vond. Niet meer even vlug kijken wat iedereen aan het spelen is maar gesloten hokjes waarachter de games zijn. Maar desalniettemin was het wel duidelijk waar je kon zijn om je games te spelen. Ook dit jaar waren de wachtrijen, die mij nog altijd blijven verbazen, bijzonder lang. Mensen staan gewoon letterlijk 2 tot 3 uur in de rij om een kleine 10 minuten te kunnen gamen. Op dit soort momenten prijs ik me dan ook erg gelukkig dat ik mag schrijven voor female-gamers want de struggle is real voor fanatieke gamers! Naast verschillende games had Sony ook flink uitgepakt door hun Sony VR bril te tonen met het spel Rigs. Ik mocht deze uittesten en hoe me dat bevallen was lees je binnenkort. Het mag wel duidelijk zijn dat er veel bezoekers deze gadget wilden uit proberen.

img_firstlook_zat_09

Dit jaar stond ook Microsoft weer met uiteraard verschillende Xbox One games. Hun booth was vrij open en groot waardoor je een leuk kijkje had op de verschillende gamers die aan het spelen waren. En de Nintendo stand had ook flink uitgepakt, Mario stond klaar om je te verwelkomen. Ubisoft stond er weer met de herkenbare ronde podium waarop de boothbabes hun dansjes vertoonden en op de foto gingen met ieder gamer die maar wilde. Helaas had ik nog een missie deze Firstlook naast uiteraard heerlijk rond struinen. Mijn eigen nichtje zou namelijk mee gaan doen met de Cosplay wedstrijd dus om iets voor 3 liep ik snel naar de kleine Cosplay podium.

img_firstlook_zat_02

Mijn nichtje stond al klaar in haar outfit en uiteraard nam ik dit moment om met haar op de foto te gaan. Ik heb veel bewondering voor al die creatieve cosplayers maar als je eigen nichtje er staat dan maakt je dat wel even erg trots. Het jammere alleen aan de cosplay wedstrijd was dat er weinig duidelijkheid was. De wedstrijd zou eigenlijk om 3 uur beginnen maar begon met een kwartier vertraging pas om kwart over 3. Er waren geen verschillende categorieën waardoor alle cosplayers op een hoopje gegooid werden. Dus daar sta je dan met je eerste cosplay tussen, zouden het ingehuurde zijn, cosplayers vanuit o.a. Duitsland. Ook de presentatie liet veel te wensen over en het heen en weer geloop van personeel over het podium tijdens de optredens kwam erg knullig over. En uiteraard toen mijn nichtje niet gewonnen had was het een dubbele teleursteling! 😉 Nee, ik vond het gewoon erg jammer hoe het werd uitgevoerd. Het was het gewoon net niet ondanks dat de cosplayers die mee deden er erg gaaf uit zagen. Een van de cosplayer’s had zelfs mechanische handen hoe ontzettend vet! Ik hoop dat ze volgend jaar hier net even wat meer aandacht aan besteden.

img_firstlook_zat_08

Over het algemeen vond ik het jammer dat Firstlook dit jaar vrij vlug leegliep. Al rond half 4 zag je dat het steeds rustiger op het event werd. Het was dan ook een kleine Firstlook dit keer en op sommige vlakken had ik echt een jammer gevoel. Het voelde een beetje knullig opgezet. Teveel erbij willen betrekken en het dan net niet halen. De losse tickets voor de E-Sports event en dan vervolgens op het einde van de middag zien dat er voor die avond bandjes weggegeven worden. Het missen van developers zoals Daedalic Entertainment. Een app die niet lekker werkt en geen handige plattegronden of programma’s op strategische plaatsen. Bij het theater was dit overigens wel duidelijk opgezet.

img_firstlook_zat_06

Toch heb ik me wel weer weten te vermaken. De Indiebooths kon ik uiteraard niet aan me voorbij laten gaan. Deze stonden geordend in een hoekje bij elkaar in kleine hokjes. Hier heb ik dan ook echt nog heerlijk kunnen spelen. Ik ging de uitdaging aan om Super Mario met een extra grote controller te spelen en ging naar huis met een Star Trek mok, live long and prosper! Ook vond ik de booth van Coolermaster erg gaaf. Ze lieten zien hoe je op een creatieve manier je eigen PC behuizing kan modden. En dan het leukste is nog altijd het tegenkomen van vrienden en heerlijk bijkletsen in een game omgeving. Ondanks sommige tegenvallers kijk ik er wel weer naar uit om er volgend jaar bij te zijn. Het blijft vallen en opstaan met het organiseren van dit soort events en soms is het lastig om keuzes te maken. Ik hoop dat ze bij Blammo kunnen regelen nog meer sponsors aan te trekken en het event groter op te zetten.

img_firstlook_zat_01

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.