Cooking Mama is inmiddels al bijna 10 jaar oud, het begon allemaal in 2006 en in die tijd heeft onze Mama veel meer gedaan dan koken alleen. We houden zoveel van onze eigen moeders, dat we ons zonder problemen graag de les laten lezen door deze Mama. Vandaar dat we speciaal voor Moederdag, de leukste Cooking Mama-games op een rijtje zetten. Ode aan de mutti’s!

Cooking Mama (2006)

Uiteraard is de eerste Cooking Mama ook de leukste. Deze game verscheen op de Nintendo DS en was direct populair door het cartooneske stijltje. In dit spel, wat meer een verzameling mini-games is, kreeg je allemaal opdrachtjes die uiteindelijk leidden tot een gerechtje. Denk aan: we gaan kip dumplings maken. Dat betekent meel en water bij elkaar gooien om een deeg te maken (ik geef nu een random voorbeeld, maak dit vooral niet thuis!), dus met de stylus tikken om water toe te voegen en vervolgens rondjes op het scherm draaien om te mixen. Vervolgens kip snijden, dus lijnen trekken zodat het mes op het scherm snijdt en dan allemaal bij elkaar gooien en op het vuur zetten. Dat laatste gedeelte is altijd het meest lastig, want hierin kan zowel het eten als Mama snel over de kook raken. Toch deden we dat soms (expres) en dat was helemaal niet zo erg, Mama toonde dan namelijk haar bekende vuur-ogen.

IMG_CookingMama_1

Gardening Mama (2009)

Cooking Mama liet af en toe haar pannen en potten voor wat ze waren, om eens lekker met haar handen in de aarde te wroeten. In de franchise Gardening Mama bijvoorbeeld. Toegegeven zijn dit niet de beste games uit de franchise, maar deze eerste Gardening Mama voor Nintendo DS was ook zeker niet slecht. Wil je weten wat Gardening Mama precies inhoudt, lees dan Patricia d’r review van de opvolger, Gardening Mama: Forest Friends voor de 3DS.

IMG_CookingMama_3

Cooking Mama 2: Dinner with Friends

Cooking Mama heeft proberen te koken op Wii, maar elke keer weer bleek haar kracht hem toch te liggen in het gebruik van de stylus. Bovendien is een mini-gameverzameling sowieso aanzienlijk meer geschikt voor een handheld uiteraard. De echte officiële opvolger van de eerste Cooking Mama, was Cooking Mama 2: Dinner with Friends op Nintendo DS en die was alsnog zo fantastisch als zijn voorganger. Het waren nieuwe recepten, meer gerechten en meer nieuwe technieken waarop de stylus werd gebruikt en dat was toch wel heel fris voor deze verder redelijk eenheidsworst-achtige franchise.

 IMG_CookingMama_2

Moeders heeft ons geleerd eerlijk te zijn, dus laten we dit artikel eindigen met een kritische noot. Cooking Mama is geen geniale gameserie. Geen enkel deel heeft wereldwijd een gemiddelde score weten te halen van hoger dan een 7.0, maar als je al langer op Female-Gamers komt, dan weet je dat wij deze reeks toch een warm hart toedragen. Het zijn die grappige gezichtsuitdrukkingen van Mama, het zijn de aantrekkelijke graphics en natuurlijk die grappige kleine opdrachtjes die resulteren in een smakelijk virtueel dinertje. Cooking Mama heeft in haar carrière wat pijnlijke misstappen gemaakt, waaronder haar gekke babysitting-game, maar net zoals onze mama’s dat bij ons doen, nemen we Mama zoals ze is.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.