Als moeder van een opgroeiende dochter zie ik hoe snel de wereld is waarin we leven. Bijna ieder tekenfilmfiguur heeft zijn/haar eigen game op verschillende systemen. In de Mama Sam’s Advies Column vindt je leuke en minder leuke situaties die we allemaal als ouder wel eens mee maken en krijg je wat advies van mij hoe daarmee om te gaan.

De iPad, voor sommige papa’s en mama’s een godsgeschenk, voor anderen een regelrecht drama! Wanneer je meer kinderen hebt dan is er uiteraard de strijd over wie er nu op de iPad mag. Je maakt dan als goede ouder afspraken en denkt dat je hiermee het probleem hebt opgelost. Maar nee, kind 1 zit lekker te spelen en kind 2 is van mening dat kind 1 veel langer op de iPad aan het spelen is dan toen kind 2 op de iPad mocht spelen. Kortom een groot drama en soms weten die kinderen iedere keer jouw goed bedoelde en pedagogisch verantwoorde oplossingen te omzeilen.

img_mamasamadviescolumn_ipad2

Persoonlijk denk ik dat ze het ergens expres doen, om zo te testen hoever ze moeten gaan om papa en of mama een zenuwinzinking te geven. Nee hoor, dat meen ik niet echt. Al denk ik wel dat het soms niet zo erg is om kinderen even samen een strijd te laten leveren met elkaar en het ze zelf te laten oplossen. Wie weet is het even goed ruziën om vervolgens samen dat lastige level op te lossen. Ik zie je denken, dan ken je mijn kinderen nog niet maar ze zullen toch niet altijd draken zijn, toch…?!

img_mamasamadviescolumn_ipad

Zelf ben ik gezegend met een eigenwijze mini-me en dus heb ik niet zo snel de strijd om de iPad, aangezien dat verwend meisje hier alles voor zichzelf heeft. Gelukkig leert ze op school en de BSO (buitenschoolse opvang) ook te delen en vindt ze dit ook nog niet zo’n probleem. Toch heb ik ook een iPad probleem met mijn dochter…  Ze spamt namelijk mijn hele Facebook tijdlijn vol met app achievements of tekeningen die ze gemaakt heeft! Dan sta je dus even te koken terwijl je kind bezig is op de iPad, wanneer je dan na zo’n iPad sessie op je Facebook account kijkt zie je dat ze iedere achievement van het kookspelletje heeft gedeeld met al je vrienden.

img_mamasamcolumn2_02

 

Verdorie en ik had nog wel het advies gegeven aan iedere vriend en vriendin die ouder is om vooraf te kijken wat je kind speelt. Nog erger, ik gaf zelfs aan dat het soms een beetje luie ouderschap is wanneer je je kind de iPad in handen geeft om even rust te hebben. Nu kan ik er niet meer onderuit en moet ik toegeven dat ook ik soms een luie mama ben. In plaats van structureel iedere dag mijn dochter mee te laten helpen met het koken, goed voor de fijne motoriek, laat ook ik haar af en toe op de iPad spelen terwijl ik rustig bezig ben met het avondeten. Nu is dat uiteraard helemaal niet erg om af en toe te doen, ik denk zelfs dat kinderen zo ook al op jonge leeftijd leren omgaan met de techniek waar ze mee opgroeien. Maar ik begrijp wel dat je net als ik ook niet zo zit te wachten op een vol achievements gevulde tijdlijn tenzij, je mijn Tante Pietje bent die dagelijks uitnodigingen stuurt voor een van de vele Facebook games die er zijn.

img_mamasamcolumn2_04

Hoe voorkom je dus dat je kind ongemerkt je hele tijdlijn vol spamt?! Hiervoor zijn meerdere oplossingen met de ene wat drastischer dan de andere.

* Je zou ervoor kunnen kiezen om de iPad niet meer aan je kind uit te lenen voor een spelletje en ze een eigen tablet te geven. Er zijn verschillende kindertablets op de markt, zoals de Storio 3S van Vtech, die niet al hun apps gelinkt hebben met een Facebook account. Maar goed zo’n tablet kost ook al snel 50 tot 150 euro en is een beetje een dure oplossing.

* Je kan er ook voor kiezen om op de iPad jouw Facebook account te verwijderen. Hierdoor moet je wel iedere keer wanneer je de Facebook app wilt gebruiken opnieuw inloggen, waarbij een nieuw probleem ontstaat, namelijk een kind die pogingen doet om je account te hacken bewust of onbewust! Je kan op Facebook zelf apps selecteren en beperken met wat ze mogen delen. Dit is een van de betere oplossingen. Hiervoor ga je gewoon naar je Facebook account op de PC en selecteer je in het keuzemenu apps en krijg je meerdere opties waaronder dat de app dus niets op je tijdlijn mag plaatsen.

* Dan heb je nog een laatste optie, de makkelijkste waar ik voor heb gekozen, je verwijderd de vervelende app die bij het minste geringste een achievement wilt delen op jouw Facebook tijdlijn. Mijn dochter vond dit gelukkig ook niet zo erg dat de app verwijderd werd want er staan nog tientallen andere apps waar ze veel plezier mee heeft. Ik heb haar wel uitgelegd dat de app die ik weg haalde mijn Facebook account vol spamde en dat ik dat niet zo prettig vond in Jip en Janneke taal.

En zo is je iPad en Facebook account weer veilig voor kindergebruik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.