Tijdens het Sinterklaasfeest worden er volop lootjes getrokken. Hartstikke leuk natuurlijk! Alleen wat ga je als surprise maken als de persoon die je getrokken van games houd? Dan ga je natuurlijk helemaal los op je knutselmateriaal en maak je iets in de stijl van zijn of haar favoriete game.

Ik had een lootje getrokken waarbij Skyrim bovenaan het lijstje van favoriete games stond. Dit zorgde ervoor dat mijn keuze al snel was gemaakt: de Iron Helmet. Het is een iconisch object geworden en het leek mij de ideale manier om de cadeautjes in te verstoppen.

Wat heb je nodig?

  • Papier
  • Schaar
  • Potlood
  • Lijm (gewone knutsellijm is prima)
  • Spuitbus in de kleur zwart (Ik kocht die van mij bij de Action)
  • Verf in de kleur zilver
  • Verf in een créme-achtige kleur
  • Keukenrol
  • Verfkwast
  • Kranten of karton

 

De techniek die ik gebruikt heb heet in het Engels Papercraft. Papercraft is een breed begrip maar het komt eigenlijk neer op knutselen met papier. Voor de Iron Helmet heb je een soort bouwpakket nodig die je kunt vinden op internet. Ik heb mijn bouwpakket gevonden via Google door te zoeken op ‘Papercraft Skyrim Iron Helmet’, waarbij ik op de site instructables uit kwam.

Als je eenmaal een bouwpakket hebt gevonden op internet en deze geprint hebt kan je echt aan de slag. Ieder bouwpakket bevat lijnen waarlangs je zult knippen en heel veel cijfertjes. De cijfers staan bij de plakrandjes en bij gewone randen. Helaas waren de cijfers bij mijn bouwpakket vaak buiten de knipranden geplaatst wat zou betekenen dat ik in een later stadium van het knutselen niet meer zou weten welk stuk waaraan geplakt moet worden.

 

Stap 1: het schrijven van nummers.
Ik keek per vel papier of er nummers waren die ik zou missen als ik alle onderdelen zou uitknippen. Vervolgens heb ik per randje waar dit nummer buiten het onderdeel stond het er aan de binnenkant (dus aan de andere kant van de rand waar je langs gaat knippen) bijgeschreven met potlood.

img_surprise_skyrim_1

 

Stap 2: het uitknippen
Nadat alle nummers nu aan de binnenkant van de onderdelen staan kan er dan eindelijk geknipt worden. Alle individuele onderdelen zullen uit de vellen papier geknipt moeten worden, gewoon over de zwarte lijntjes aan de buitenkant. Let er hierbij wel op dat je geen plakrandjes eraf knipt! Ik heb vervolgens alle stukjes geprobeerd te sorteren op nummer voor de volgende stap. Niet al te makkelijk als sommige stukjes zowel de nummers 6 als 597 bevatten, in dat geval heb ik maar de kleinste getallen aangehouden en ze op de bijbehorende stapel gelegd.

img_surprise_skyrim_2

 

Stap 3: Vouwen en plakken
Hiervoor heb je wat ruimtelijk inzicht nodig, zelfs als je voorbeelden bij jouw bouwpakket hebt gevonden. Leg alvast wat kranten klaar zodat de lijm niet op jouw mooie eettafel komt. Het principe is simpel: ieder onderdeel heeft plakrandjes en randjes waar de plakrandjes van andere onderdelen tegenaan geplakt gaan worden. Het is nu een soort memory van getallen. Plak het plakrandje met het nummer 372 tegen het onderdeel met een gewoon randje met het nummer 372 aan. De vage lijnen over de onderdelen betekenen dat ze gevouwen moeten worden. Of je ze naar binnen of buiten moet vouwen en hoe groot die hoek moet zijn is iets waar je zelf achter moet komen. Mijn tip: begin bij stukjes die uiteindes van de helm lijken te zijn. Zo ben ik begonnen bij de stukken waar de hoorns op geplakt zullen worden.

img_surprise_skyrim_3

 

Er zal veel geplakt moeten worden.

img_surprise_skyrim_4

 

Heel veel.

img_surprise_skyrim_5

 

Uiteindelijk heb je twee helften van de helm, deze zullen nog tegen elkaar geplakt moeten worden, een klusje die je beter vanuit de binnenkant kan aanpakken.

img_surprise_skyrim_6

img_surprise_skyrim_7

Stap 4: Verven
Nu je alle onderdelen van de helm in elkaar hebt, kan je het gaan spuiten. Als je de mogelijkheid hebt, spuit de helm dan buiten in verband met de verfgeur. Helaas regende het flink op de dag dat ik de helm wou spuiten, dus moest de zolder eraan geloven. Gebruik in ieder geval kranten onder de helm. Breng voorzichtig vanaf een grote afstand de zwarte verf aan. Doe je dit van te dichtbij dan word het papier te vochtig en zakt de helm in. Ik heb zelf 2 lagen verf gebruikt. Doordat je het dun opbrengt is de verf ook snel droog.

img_surprise_skyrim_8

 

Na het spuiten van de helm zelf zullen de hoorns nog geverfd moeten worden en het zilver worden aangebracht op de helm. De hoorns heb ik met een créme-achtige kleur geverfd met een kwast. Wederom hele dunnen laagjes verf aanbrengen anders wordt het papier te nat. Terwijl de hoorns drogen kan het zilver worden aangebracht op de helm. Hiervoor heb ik de verf aangebracht op de krant om vervolgens met keukenrol het zilver zachtjes op de helm te deppen en te vegen. De helm krijgt hierdoor een verweerd uiterlijk en het zwart komt er nog mooi doorheen.

img_surprise_skyrim_9

 

Stap 5: Het plakken van de hoorns
Nu alle verf droog is hoef je alleen de hoorns nog maar op de helm te plakken. Duw de hoorns met je hand zachtjes tegen de helm en geef vanaf de binnenkant tegendruk zodat ze stevig tegen de helm komen. Het drogen van de lijm kan een tijdje duren dus zet alvast de tv aan, dan heb je wat te kijken terwijl je met je handen de helm vast moet blijven houden.

img_surprise_skyrim_10

 

Je surprise is nu klaar! De cadeau’s kunnen in de helm gestopt worden en van wat karton kan je een bodem maken waar je de helm op kan lijmen.

 

img_Gedicht_Sint_Mirjam

About DarkPendula

Dol op Nintendo en stiekem wil ze alle Amiibo nog verzamelen. Met de 3DS, Wii U, PlayStation 3 en PlayStation 4 heeft ze een aardige gameverzameling opgebouwd. Als het uit komt is ze aanwezig op verschillende persevents. Met een afgeronde opleiding Informatica wil ze graag zelf games gaan maken.

View all posts by DarkPendula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.