Mijn dochter Fawn vond het hartstikke leuk dat ze de Kurio Telekids TAB samen met mij mocht gaan uitproberen. Ontdek in de gearview of ze de gadget ook op haar verlanglijstje voor Sinterklaas zet.

Wat houdt de Kurio Telekids TAB in?
Het is een 7 inch tablet speciaal ontwikkeld voor kinderen. De Kurio Telekids TAB zorgt ervoor dat je kind of kinderen op een veilige manier gebruik kunnen maken van voor kinderen geschikte apps. Dit kunnen zowel leerzame apps en gaming apps zijn. Het grootste voordeel van de tablet is dat ouders op een gemakkelijke manier een internetfilter aan kunnen zetten. Zo kunnen kinderen niet op sites terecht komen die voor hen niet geschikt zijn.

Eerste indruk
Wanneer we de tablet uit de verpakking halen moet ik vooral wennen aan het formaat en hij is ook erg licht. Door de siliconen hoes die eromheen zat voelt hij beschermt maar toch ook een tikkeltje goedkoop aan. Fawn vind de tablet er leuk uit zien en kan haast niet wachten tot ze kan beginnen. Gelukkig kan ze door de vooraf ingestelde apps vrij snel beginnen. De tablet gaat aan en na het invoeren van mijn google account kan ik een account aanmaken voor Fawn om te starten. Hoewel de tablet dus een beetje goedkoop aanvoelt begrijp ik wel dat dit voor kinderen uitnodigend eruit ziet. Het is overzichtelijk, goed beschermd en bovenal vrolijk gekleurd.

img_kuriotelekidstab2
Lekker ontdekken en puzzelen
Hoewel ik een android telefoon heb vind ik het toch vaak erg wennen wanneer ik een android tablet in mijn handen krijg. We zijn in huis gewend aan de iPad en ik merk dat ook Fawn een beetje moet zoeken naar hoe de Kurio Telekids TAB werkt. Ze ontdekt wel vrij snel een aantal apps die ze meteen wil uitproberen. Ze gaat aan de slag met lekker hamburgertjes maken alleen wanneer ze terug wil naar het hoofdmenu mist ze het welbekende home knopje. Hierna gaan we samen even het interactieve verhaal van Roodkapje lezen wat al is geïnstalleerd op de tablet en daarna is het tijd voor mama om te testen.

Hoe goed werkt het internetfilter nu echt?
Nieuwsgierig als ik ben test ik meteen het internetfilter uit, deze is al automatisch ingesteld. Ik start de browser, kidrex.org, op en tik in ‘poes’… Vol verwachting kijk ik naar mijn scherm en hoop op een overload aan schattige poesjes, kittens, katten die me vrolijk aan kijken. In plaats van lieve schattige knuffelige kittens krijg ik, Edgar Allan Poe ook heel erg leuk maar iets minder hoog knuffelgehalte. Nu is het zo dat mijn dochter logischerwijs erg veel op mij lijkt en ze nu al een voorliefde lijkt te hebben voor de wat duistere sprookjes zoals, Coraline, Maleficent en vind ze de heks in Rapunzel geweldig. Toch denk ik dat er niet veel andere kinderen en ouders zijn die net zo enthousiast raken van Edgar Allan Poe als van fluffy kittens. Toegegeven er was geen enkel woord te bedenken dat mij naar een wat heftigere site bracht die niet voor kinderogen geschikt zijn.

img_kuriotelekidstab
Mam het werkt niet!
Fawn is inmiddels aardig wat touch gevoelige apparaten gewend. Ze speelt op de iPad, mijn smartphone, haar eigen Storio en iedere kans die ze krijgt speelt ze op de Nintendo 3DS. Dus wanneer de Kurio Telekids TAB niet altijd even lekker reageert roept ze: ‘Mam het werkt niet!’ Helaas moet ik ook concluderen dat het touchscreen niet altijd even goed reageert. Soms reageert hij heel snel en tik je per ongeluk te ver en soms moet je echt wat harder drukken. Zeker bij een aantal apps merken we dat een pennetje erbij wat handiger zou zijn dan onze vingers. Door de siliconen hoes rondom de tablet moet je ook flink kracht zetten om het geluid harder en zachter te zetten of om de tablet uit te zetten.

Handjes in de lucht
De Kurio Telekids TAB die wij mochten testen bevatte de Motion functionaliteit. Dit betekend dat je een aantal apps erop hebt staan die je door middel van de camera en beweging kan besturen. Het spelletje Motion Kids is een educatieve spel waarbij je verschillende taal, figuur of reken puzzels moet oplossen. De antwoorden selecteer je door met je hand op de juiste afstand van de camera in de goede richting te wijzen. Dit werkt het ene moment beter dan het andere moment, het ziet er bovenal grappig uit. Hoewel Fawn dit best grappig vond gebruikte ze de camera liever om foto’s mee te maken. Deze kan je ook met een leuke app op de tablet bewerken en opslaan op je tablet.

img_kuriotelekidstab3

Conclusie:
De voordelen van de tablet is dat er al een flink aantal apps vooraf op zijn geinstalleerd. Niet alleen beperkte versies van apps maar ook premium apps zonder reclame zoals Cut the rope. Als ouder kan je de tablet zo instellen dat je kind/kinderen er een x aantal tijd kunnen spelen. Daarnaast is de internetbeveiliging voor zover ik heb kunnen ontdekken erg goed. De telekids afleveringen en digitale ebooks zijn heerlijk vermaak voor je kinderen, je kan gerust even een wasje in de wasmachine stoppen. Helaas heeft de tablet ook mindere punten. Het touchscreen werkt niet altijd even accuraat, de siliconen hoes voelt goedkoop aan en zorgt ervoor dat jonge kinderen zelf niet makkelijk het geluid harder en zachter kunnen zetten. Hoewel we de tablet leuk vonden met de vele apps en mogelijkheden zoals de kindvriendelijke omgeving en de Motion Kids spelletjes, speelt Fawn net zo lief met haar Storio. Het is een leuke tablet alleen mist net even iets extra’s naast het internetfilter en Motion functie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.