Nu weet ik dat haken een vak apart is, vandaar dat de credit van deze DIY naar de lieftallige moeder van yours truly -MsMarvel- gaat. Als enige haakster nam Mama Marvel deze taak graag op zich!


Benodigdheden:

 • 50 gram bruin katoengaren
 • Grijs katoengaren voor de steekjes in de Sackboy
 • Beetje rood en zwart katoengaren voor de mond en tong
 • 2 kleine, gladde, zwarte knopen
 • Schaar
 • Kortste rits die je kan krijgen
 • Haaknaald 3½
 • Het begrijpen van het haakpatroon
 • Vulling uit bijvoorbeeld een oud kussen
 • Naald en draad

Nu volgt het patroon. Voor mij en vele anderen zal dit een hoop jibberisch zijn maar voor de mensen die kunnen haken is het patroon essentieel. Hoofd (die bestaat uit 2 delen)Bovenkant hoofd, rondje:1) 2 lossen2) 6 vasten in de eerste losse.3) 2 vasten in iedere vaste (12)4) 2 vasten in de 1e vaste, 1 vaste in volgende vaste * (18)5) 2 vasten in de 1e vaste, 1 vaste in volgende vaste* (27)6) 1 vaste in elke volgende vaste. Afhechten.


Hoofd:1) 2 lossen2) 6 vasten in de eerste losse.3) In elke vaste 2 vasten. (12)4) 2 vasten in 1e vaste, 1 vaste in de volgende vaste* (18)5) 2 vasten in 1e vaste, 1 vaste in de volgende vaste* (27)6) 2 vasten in 1e vaste, 2x 1 vaste in de volgende 2 vasten (36)7) 2 vasten in 1e vaste, 3x 1 vaste in de volgende 3 vasten (45)8 ) 1 vaste in elke volgende vaste.9) 16 vasten, dan haak je een ketting van 13 lossen je slaat 13 vasten van de 8e toer over en haakt dan nog eens 16 vasten.10) 3 vasten dan 2 vasten samen haken (mindering)3 vasten * (36)11) toer 11 t/m 16 steeds 1 vaste op vaste.17) 2 vasten, 2 vasten samen (27) afhechten

Mond, met zwart.1) 2 lossen, 6 vasten in de eerste losse.2) 2 vasten in elke vaste. (12)3) 2 vasten in elke vaste. (24)4) 2 vasten in de 1e vaste, dan 11 vasten, 2 vasten in de vaste, 11 vasten (26)5) 26 vasten, afhechten.

Nu kun je de mond dubbel vouwen en een stiksteekje op de vouw doen zodat hij dubbel blijft zitten. Dan met rood de tong erop borduren met een ketting steekje. Daarna de mond in de opening van het hoofd vast zetten. De ogen (knoopjes) erop naaien.Nu het hoofd opvullen en de top (rondje) erop vast zetten. Met grijs kan je de stiksteekjes (details) wat rommelig er op borduren.

Lijfje:1) 2 lossen, 6vasten in de eerste losse.2) 2 vasten samen in 1e vaste 1 vaste in vaste, 2 vasten samen* (9)3) 2 vasten samen, 2 vasten* (12)4) 2 vasten samen, 3 vasten* (15)5) 14 vasten haken, dan het haakwerk omkeren 14 terug6) t/m 10) 14 vasten heen en weer (opening rits)11) in ronde 11 maak je het lijfje weer dicht door de vasten door te haken in de eerste van de toer.12) 3 vasten, 2 vasten samen (mindering) * (12)13) 2 vasten, 2 vasten samen* (9), afhechten.Je kunt nu de rits inzetten, als hij te lang is doe je hem dubbel.Daarna vullen en bovenkant dichtnaaien en aan het hoofd zetten.Met grijs de stiksteekjes (details) er op borduren.

Been:1) 2 losse, 6 vasten in 1e losse.2) 2 vasten samen, 1 vasten* (9)3) 2 vasten samen, 2 vasten* (12)4) 12 vasten*5) toer 5t/m10 steeds 12 vasten. Hier alvast het been beginnen te vullen.11) 2 vasten samen, 2 vasten* (9)12) 2 vasten samen, 1 vaste* (6)13) 2 vasten samen, * afhechten.

Arm:1) 2 losse, 3 vasten in de 1e Losse.2) 2 vasten in iedere vaste* (6)3) 6 vasten. (6)4) 2 vasten samen in 1e vaste, 4 vasten, 2 vasten samen (8)5) 5 t/m 8e toer steeds 8 vasten9) 2 vasten samen in 1e, 1 vaste, 2 samen* (12)10) 12 vasten.11) 12 vasten.Vul de arm nu op, dan leg je de bovenkant op elkaar en gaat door beide lagen voor de vingers.1e vinger: vaste, half stokje, stokje, half stokje, vaste. Steeds in de zelfde vaste, voor en achter.Dit herhaal je nog 3x, tot je 4 vingers hebt. De duim doe je op dezelfde manier een beetje opzij van de hand. Verder maak je met grijs de stiksteekje (details) op de armen, benen en lijf. Dan zet je de armen en benen aan het lijfje vast. De vingers kan je nog naar binnen vouwen en met een steekje vastzetten.

MsMarvel

About MsMarvel

Woont in Groningen en heeft 4 ratjes (Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael) en 2 katten Loki & Dunya. Heather is 'in charge of the news' en helpt ook mee in de eindredactie. Is dol op de Marvel comics. Favoriete consoles zijn de PC, Wii U en Xbox360.

View all posts by MsMarvel

2 Comments on “DIY: Sackboy haken”

 1. Goeiemiddag,
  Op verzoek ben ik nu ook Sackboy aan het haken. Ik begrijp alleen niet zo goed hoe het gaat bij het hoofd, bij punt 10. Je hebt dan net een ketting van 13 lossen gehaakt, maar begrijp ik het goed als je dan in de 10de regel gelijk in die ketting moet minderen? Krijg je dan niet een soort van hazenlip-effect? Je haakt toch verder op die ketting en niet op de 8ste toer?
  Alvast bedankt voor de reactie!
  groetjes,
  laura

 2. Hallo Laura,
  Het klopt wel die mindering hoor, je gaat gewoon door op die losse ketting. Je begint n.l. gelijk met de mindering naar zijn nek toe. Ik hoop dat je er uit komt anders mail je mij maar weer
  Groetjes, Gré.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.