Op Firstlook was ook een stand van PEGI aanwezig. Tijd voor een interview, dacht ik zo.

Ik spreek met Stefan Droog van PEGI.

Waar wordt naar gekeken om te bepalen voor welke leeftijd een game geschikt is?
We hebben lijsten die opgesteld zijn naar aanleiding van wetenschappelijk, pedagogisch onderzoek. Dit zijn Europese richtlijnen geworden. Voordat de game op de markt komt, is deze eerst door ons geclassificeerd. Er zijn acht categorieën waarop beoordeeld wordt: geweld, grof taalgebruik, angst, seks, gokken, drugs, discriminatie en onlinemogelijkheden.


Maakt de developer van tevoren zelf ook een schatting of advies?
Ja, maar wij kijken of die ook echt klopt met de Europese richtlijnen voor games.

Soms vinden gamers dat een oordeel te zwaar is, oftewel onnodig dat een game bijvoorbeeld 18+ is.
Dat kan, het is natuurlijk wel zo dat de richtlijnen die wij hebben op Europees niveau zijn bepaald. Dus we moeten met allerlei culturen rekening houden. Bijvoorbeeld als het gaat om grof taalgebruik. In Engeland zijn mensen eerder geshockeerd door grof taalgebruik. En daar moeten we allemaal rekening mee houden.

Kunnen mensen ergens hun feedback kwijt over de PEGI inschattingen?
Jazeker, dat moedigen we zelfs aan. Op onze site kunnen mensen hun klacht kwijt over een classificatie die wij hebben toegekend. Bij veel klachten kan een classificatie voorgelegd worden aan een onafhankelijke commissie. De game Tera online is hier een voorbeeld van. Overigens is bij deze game de classificatie niet aangepast, omdat de commissie dat niet nodig vond.


Welke games vind je zelf leuk om te spelen?
Ik vind zelf de vrolijke games heel leuk. Kirby, Mario, Zelda dat soort spellen hebben mijn voorkeur. Maar ik heb geen voorbeeld van spellen die ik niet leuk vind. Ik vind eigenlijk alles wel leuk!

Bij de stand van PEGI op Firstlook kunnen bezoekers een selectie games spelen en dan zelf een PEGI-beoordeling maken. Zijn er nog opvallende uitkomsten vandaag?
De games die mensen vandaag kunnen spelen zijn onder andere Kirby’s Epic Yarn, Need for Speed, Ratchet and Clank en De Sims. Opvallend is wel dat de bezoekers vandaag de games strenger beoordelen dan dat wij dat doen. Zij vinden dus eerder dat er iets niet door de beugel kan dan wij.Wil je meer weten? Check dan de PEGI website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.