Deze maand wordt ik zo blij van het nieuws. Eerst lees ik op nu.nl dat het oudere brein opknapt van gamen. En een week erna zag ik langskomen dat de oog-hand coördinatie, het geheugen en probleem oplossend vermogen van kinderen bevorderd wordt door gamen.
Na testen met kinderen die verschillende computerspellen speelden, bleek dat de oog-hand coördinatie verbeterde, waren beter in staat om zaken te onthouden en deze kinderen bleken daarna ook beter en sneller vraagstukken op te lossen. Met ouderen is er een test uitgevoerd met een racespel, waarbij de gamer naast de auto in de baan houden ook op een knop moest drukken, zodra zij een bepaald verkeersbord zagen. De cognitieve functies zoals korte termijn geheugen en concentratie verbeterden aanzienlijk. Het verschil was zelfs na 6 maanden nog meetbaar. Ik werd helemaal enthousiast. Ervan overtuigd dat ieder uur gamen een uur investeren in mijzelf is. Alleen bleek bij die laatste test met ouderen, dat dezelfde test met jongeren nauwelijks vooruitgang te meten was. Nu weet ik niet zeker of ik met mijn 33 jaar nog onder de categorie jongeren of toch meer onder de categorie ouderen val. Aangezien ik bij invulformulieren op internet inmiddels moet scrollen om mijn geboortejaar te selecteren, concludeer ik dat ik eerder onder ouderen val. Ik word iets minder enthousiast. Oud worden wil ik wel, oud zijn vind ik wat confronterend. Ik zie alleen maar oude mensen om me heen die al zenuwachtig worden van bellen met een smartphone. Die nog niet kunnen inchecken bij de NS met een OV-chipkaart. Mijn pa belde me laatst op om te vragen hoe die een apestaartje (@ ) kreeg. Aan de andere kant speelt mijn moeder regelmatig een partijtje hidden-object en point-and-click games. Er is nog hoop voor me. En daarbij, hoe ouder ik wordt, hoe meer brein opknapt van gamen. Ik heb nog 27 jaar om te trainen. Ik ga me natuurlijk niet in laten maken op mijn 60e.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.