Al jaren word er een aanloop genomen voor de hype van GTA V. Kinderen groeien er mee op dat ze over een paar jaar kunnen spelen en ouders bereiden zich mentaal voor op de extra maatregelen die zij moeten treffen in verband met de speeluren van hun kinderen.
De media gaat er massaal mee aan de haal. De game-websites vliegen elkaar in de haren, want wat zijn nu precies de voorwaarden om een 10 als cijfer te geven. En ze kunnen weer dagen vullen met elke spoiler, trailer of uitspraak die iemand deed over het spel. De mainstream media bleef een beetje op afstand. Waarschijnlijk te bang om iets te zeggen, of ze hebben gewoon te weinig kennis in huis. Over de grote nachtopening werd er hier en daar wat vertelt, maar al snel vallen we terug op wetenschappers die ineens hun onderzoek af hebben en er achter zijn gekomen hoe verslavend het is. Ook kunnen we op de eerste schiet/vecht partijen wachten, waarbij er met de vinger naar GTA V gewezen wordt. Want hij is zoveel realistischer en nog gewelddadiger dan we gewend zijn. En hij speelde tot wel acht uur per dag.Maar als je 16 september nog niet door had dat er iets groots op de planning stond, dan leef je waarschijnlijk alleen in een huisje op de hei. Ik stond het weekend voor de release een ontbijtje te halen bij de Hema en een verkoopster uit een kledingzaak die naast mij stond vroeg aan mij hoeveel mensen ik ging verwachten. Zoveel mensen zijn er toch niet die gek genoeg zijn om ‘s nachts in de rij te gaan staan? Waarop de dame die mijn broodje kaas aan het maken was zei: “Jawel hoor, ik moet mijn zoontje ook er naar toe brengen want het is toch wel uniek wat er gebeurd.”De mensen waarmee ik spreek die niks van de nachtopening snappen zijn, in mijn geval vaak vrouwen en dat bedoel ik natuurlijk niet negatief. Dit zijn vaak de moeders die het liefst zo ver mogelijk bij computers in het algemeen vandaan blijven. Meestal geef ik ze dan als voorbeeld dat wij dames ook uren voor de Bijenkorf kunnen wachten tot de Dol Dwaze dagen beginnen. Of uren in de rij staan omdat er een of andere designer iets voor de H&M heeft ontworpen. En zo staan er om 10 uur al opgewonden jongens voor mijn winkeldeur. De die-hards die de regen trotseerden. Tegen 11 uur half 12 was het al een zwarte waas aan jassen en gekleurde paraplu’s en om kwart voor 12 werd het iets wat lawaaieriger. Tot die tijd moest er binnen in de winkel gewerkt worden. Want als je zoveel exemplaren van GTA V moet verkopen in een zo kort mogelijke tijd, moet alles grijp klaar liggen. Want hoe leuk een nachtopening ook is, ik zag ook nog graag mijn bed die avond. Om 12 uur ging dus landelijk bij bijna elke gamezaak de deur open. Bij mijn winkel, maar ik denk bij elke winkel was het duwen en trekken om de eerste te zijn bij de balie. De GTA V exemplaren vlogen je om de oren en de een was nog blijer dan de ander. Het verbaasde dan ook bijna niemand dat GTA V bijna volledig uitverkocht was binnen een dag. Levertijden via internet aanbieders staat op weken soms zelfs een maand, mensen reserveren massaal bij vier verschillende winkels in de hoop nog een exemplaar te bemachtigen. Anders zitten ze nog weken met een geïrriteerd, huilend kind thuis. Want alle vriendjes spelen het al wel.Dat alle vriendjes het al spelen, is trouwens de meest gehoorde smoes als ik vraag aan de ouders of ze weten dat het een 18+ game is. Omdat ik in een game speciaalzaak werk vind ik het mijn plicht om ouders er op te wijzen dat dit spel toch echt niet geschikt is voor een kind van 10. Helaas, heb je daar tijdens de dagen rondom de release niet echt de tijd voor en kopen ouders de game voor hun kinderen alsof ze een reep chocolade halen bij de supermarkt. Natuurlijk draagt dit bij aan alle verkoopcijfers, maar snappen ouders dan echt niet wat voor een game het is en wat deze jonge jongens allemaal te zien krijgen. Nee, ik denk niet dat deze ouders zo naïef zijn. Maar ik denk dat ze niet willen dat hun kind buitengesloten wordt. Vaak geef ik deze ouders de tip mee dat ze het een keertje samen met hun kind spelen of laat de console in de woonkamer staan in plaats van hun eigen slaapkamer. Dit zijn de enige tips die ik even snel tussendoor mee kan geven. Nu alles weer iets rustiger word wil ik de niet-wetende ouder graag verder betrekken bij de game die hun kind speelt. Al snel zet dit mij aan het denken, want hoe zal ik daar later mee omgaan. Ik geef ze advies en laat me beïnvloeden door de kennis die ik heb, maar misschien ook wel door die wetenschapper die vindt dat het verslavend is of een overheid die vindt dat een shutter van een schietpartij teveel games heeft gespeeld. Ach, dit is gelukkig voor mij nog een zorg voor later, al is het nooit gek om er even bij stil te staan. Ik ga nu weer even verder met auto’s stelen, heists organiseren en hoertjes oppikken. Want eindelijk heb ik zelf tijd voor die game, waar ook ik al jaren op gewacht heb.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.