Nadat ik verbouwd had in mijn huis, bleef ik met een aantal houten planken over. Het zou zonde zijn om deze weg te gooien, maar ja, wat moest ik er mee doen? Ik dacht: Waarom maak ik geen mooie decoratie blokjes met afbeeldingen erop?
Toen ik het internet afstruinde kwam ik ergens iemand tegen die foto’s op hout maakte. Aangezien ik een game freak ben wilde ik dit wel eens proberen met gamegerelateerde afbeeldingen.Dit is wat je nodig hebt:- Hout – Schuurpapier- Kwast- Mod Podge- Gel Medium- Kaartje- Afbeeldingen geprint met een laser printer.

Om te beginnen kies je het hout uit waar jij je afbeelding op wilt hebben. In mijn geval wilde ik blokjes maken die ik op de kast kon zetten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een grotere of dunnere plank te pakken en die op te hangen aan de muur. Je moet er voor zorgen dat je het hout alvast goed schuurt en stofvrij maakt.

Nu weet je op welke grootte je jouw afbeelding moet printen. Meet de maten op en maak met een fotoprogramma zoals Photoshop een afbeelding op maat. Je kunt eigenlijk alle soorten afbeeldingen of foto’s hiervoor gebruiken. Denk erom dat je de afbeelding in spiegelbeeld maakt, zeker als het gaat om tekst of foto’s van personen.

De juiste afbeeldingen print je uit met een laser printer. Dit moet met een laser printer omdat hierbij de inkt altijd iets op het papier ligt. Als je dit met een inktjet printer doet trekt de inkt te ver het papier in waardoor het er niet meer vanaf komt. Na het printen knip je de afbeelding op maat en kan het leuke werk beginnen.

 

Leg iets op tafel als ondergrond wat eventueel vies mag worden en pak de kwast. Open de tube met gel medium. Deze kun je bij de meeste knutselwinkels aanschaffen en ik heb ze zelfs ook zien liggen bij de Bijenkorf. Smeer de gel medium op de plank en zorg ervoor dat dit gelijkmatig gebeurt. Je moet zelf een beetje inschatten hoe dik de laag moet zijn. Als je een te dunne laag gebruikt, neemt hij niet alle inkt over maar een te dikke laag. Daarvan wordt het ook niet mooi.

 

Nu plaats je de afbeelding op de kop op het hout, met de afbeelding naar onder dus. En zorg je ervoor dat het goed aangedrukt wordt. Dit kun je het beste doen met één van je pasjes uit de portemonnee. Ik gebruikte hiervoor mijn bonuskaart. Er zijn ook speciale aandruk-accessoires, maar als je dit niet iedere dag wilt gaan doen dan is de aanschaf daarvan nergens voor nodig. Nu kun je hem voorzichtig aandrukken en gladstrijken, want je moet er ook voor zorgen dat er geen luchtbubbels meer onder het papier zitten.

Nu zal de inkt van het papier langzaam in het hout trekken. Hier moet je een beetje geduld voor hebben, want je moet het minimaal 24 uur laten rusten.

Nadat je er een nachtje over hebt geslapen en alles goed droog is, is ook hopelijk de inkt in het hout getrokken. Nu kun je het papier er niet zomaar aftrekken, want dan blijven er allemaal restanten papier achter. Wat je doet is: je pakt een bakje met water en een zacht sponsje. Op mijn foto zie je een schuursponsje, maar ik heb alleen maar de zachte kant gebruikt anders beschadig je de inkt.

 

 

Voorzichtig maak je nu het papier vochtig. Als het goed is moet het papier nu wat gaan krullen en loslaten. Eventueel kun je het natte papier er heel voorzichtig een beetje afrollen met je vingers. Langzaam zal je afbeelding tevoorschijn komen.

 

 

Nu je al het papier er vanaf gehaald hebt, kun je eventueel de afbeelding nog wat bijschuren. Ik wou graag nog wat meer ruwe randjes. Dus voorzichtig heb ik hier en daar de inkt er wat afgeschuurd.

 

Nu is het eigenlijk zo goed als af en mis je alleen de eindbewerking nog. Je kunt de houtjes lakken als je dit zou willen en dit zou je zelfs kunnen doen met een semi-transparante kleur lak. Van mij mocht het wel gewoon zo blijven en wilde ik alleen de inkt wat beschermen en er een mat laagje overheen leggen. Om dit te bereiken heb ik er een beetje Mod Podge op gesmeerd. Dit is een soort lijm maar je kunt er echt van alles mee doen.Nog even een paar minuutjes laten drogen en je hebt fantastische simpele afbeeldingen.

 

About Dipje

Didi heeft haar eigen Game Mania winkel. Haar tweede naam is events en de derde Indie! Ze is dol op perstripjes en netwerken voor Female-Gamers en dat doet ze niet alleen graag bij haar in de buurt maar ook in de rest van Europa. Daarnaast is zij onze Indiegirl en spot zij de nieuwste games van ons kikkerlandje. Haar favoriete console is de NES, puur uit nostalgie. Maar alle soorten consoles en games worden gewaardeerd.

View all posts by Dipje

2 Comments on “DIY: foto op hout”

  1. Pingback: DIY: 20 ideeën met Mod Podge • DIY BLOG | hemelsblauw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.