Dames, dames, wat was SimCity dé game van de Gamescom zeg. Tenminste, voor mij wel. Didi en ik hebben dit ongeveer een kwartier kunnen spelen en de tijd vloog voorbij. Het eerste woord dat ik zou gebruiken om SimCity te omschrijven is: verslavend.


Eerst even een korte uitleg van wat SimCity inhoudt. Het is een simulatiespel waarin jij een stad moet opbouwen. Je bent de burgemeester en het is aan jou om voldoende woningen, riolering, brandweerkazernes, scholen, winkels en werkgelegenheid te creeëren om je burgers tevreden te houden. In deze nieuwe variant van SimCity wordt daar ook een heel sociaal aspect aan toegevoegd, namelijk de mogelijkheid om online uitdagingen te doen zoals het oplossen van de werkloosheid. Dat kun je enigszins samendoen met vrienden uit de buurt die ook SimCity spelen. Je kunt zelfs in scoreborden zien of jouw stad meer zieke mensen kent dan die van hem of haar.


Even voor de duidelijkheid, ik heb nooit SimCity gespeeld vroeger. Mijn broer speelde het een tijdje hardcore en de blokkerige gebouwen vond ik weinig aantrekkelijk. Nu begint SimCity steeds meer op The Sims te lijken met schattige vormpjes en lieve kleine meisjes die je aankijken en roepen dat de keuken van de buuf in de fik staat dus ben ik op de Gamescom helemaal gezwicht. Het leuke is dat je als burgemeester in SimCity zelf kunt kiezen of je voor die mini-problemen van burgers gaat, of juist grotere issues probeert op te lossen. Natuurlijk kan je stad nooit op alle fronten helemaal perfect zijn, waardoor je steeds weer bezig blijft met gebouwen neerzetten, zorgen dat iedereen kan rekenen op fatsoenlijk drinkwater enzovoorts.


Onderin beeld is een heel menu waarin je die gebouwen kunt kiezen en de statistieken kunt opvragen. Dat laatste klinkt saai, maar wordt gelukkig grappig en duidelijk weergegeven met iconen en kleuren. Ook krijg je een klein lesje economie, want je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de beurs in de gaten te houden. Stel dat de prijs van olie heel gunstig is, dan kun je maar beter zorgen dat jouw stad is geplant in een olierijk gebied. Aan de andere kant heeft olie natuurlijk een groot nadeel: ooit is het op. Heb je dan wel iets in je stad om op voort te kunnen leven?Behalve de rondere hoekjes en de kleurtjes, is SimCity ook qua geluid erg boeiend. Zo hoor je als je uitgezoomd staat bijna niks, maar als je inzoemt hoor je het voorbij razen van auto’s of zelfs vliegen die op vuilniszakken zitten. Ik merkte tijdens mijn korte speelsessie op Gamescom dat ik de besturing nog even wennen vond. Vooral het navigeren is erg lastig. Waar je in The Sims gewoon je muis in de hoek van het scherm zit om die kant op te gaan, werkt dat in SimCity iets ingewikkelder. Maar, dat zijn natuurlijk slechts dingen waar je het eerste uurtje last van hebt, als je dat eenmaal onder de knie hebt, dan kun je dagen, weken, jaren doorspelen met SimCity.
Tenminste, daar lijkt het wel op. Ik merkte dat ik na een kwartiertje al helemaal hooked was en de rest van de beurs een soort afkickverschijnselen had. Nu is dat natuurlijk een beetje overdreven, maar SimCity is wel degelijk verslavend, of je het vroeger al speelde of er nu als beginner instapt. Er is weinig uitleg nodig, je kunt overal lekker op losklikken en door de veel betere graphics ziet de stedenbouwgame er een stuk aantrekkelijker uit dan vroeger. Ik ben heel benieuwd hoe het samen of tegen je vrienden werken uitgewerkt zal worden, want ik betwijfel of dit echt zo zal worden als in sommige nieuwsberichten geschetst is. We zullen het begin 2013 meemaken, want dan komt de game op zowel PC als Mac uit.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.