Voor het eerst naar een gamebeurs in het buitenland gaan is natuurlijk spannend. Ik ben wel naar Firstlook geweest, maar de Gamescom is toch een beurs waar de media zeer goed vertegenwoordigd is en waar je als gamejournalist interessante behind-closed-doors-sessies kunt hebben. Over die sessies zal ik het niet gaan hebben, want die games die ik heb gezien die komen nog apart aan bod, maar ik wil het wel over de beursvloer zelf hebben.Ten eerste zijn het enorme hallen, maar viel het me op dat er eigenlijk niet eens zo heel veel instond. Nu was ik er op woensdag, dat is de persdag en er waren toen praktisch geen bezoekers, dus waarschijnlijk is die grote ruimte die er over is in de beurshallen wel nodig omdat Gamescom altijd erg drukbezocht is. Toch was ik ietwat teleurgesteld, want ik heb eigenlijk geen stands gezien waarbij mijn mond openviel van verbazing. De Call of Duty-hokken zijn wel indrukwekkend omdat ze zo groot en zwart zijn, maar verder zijn het allemaal op zich staande hok-achtige constructies met –zelfs op persdag al- rijen. Ik ben op een gegeven moment wel in een van de rijen gaan staan, want zowel als gamer als feminist vind ik het wel interessant om te zien hoe Tomb Raider zich ontwikkeld. Ik vond het vorig jaar op de E3 namelijk wel erg kreunerig en gillerig, vervolgens werd ik op de E3 van dit jaar erg blij van trailer en kwam toen het nieuws over die verkrachtingsscene waarvan ik mijn bedenkingen kreeg. Terwijl ik in de rij stond te filosoferen over wat de game zou kunnen zijn, keek ik eens op mijn horloge en bleek dat ik wel erg lang stond te wachten al. De rij was nog hartstikke kort ook, maar er zat geen beweging in.

Omdat ik een afspraak had, ben ik uit de rij gestapt. Bovendien bleek nadat Didi navraag deed, dat er eerst een half uur filmpje wordt ingestart, voordat mensen een half uur mogen spelen. Je staat dus minimaal een uur buiten als je er niet meteen inkomt. Poeh. Dat vond ik wel een bittere pil. Bovendien liet mijn [N]Gamer-collega Niels weten dat er bijvoorbeeld van Ni No Kuni maar één pod stond, dus hoe lang moet je daar niet wachten voordat je lekker aan de gang kunt gaan?Ook stoorde ik me heel erg aan de boothbabes. Ik vind mensen die verkleed zijn als personages uit een game prima, LARP’ers ook, leuk juist, maar die vrouwen die in een topje dat ik droeg toen ik tien was en de Spice Girls nog bij elkaar waren daar een beetje rond paraderen, daar werd ik echt niet vrolijk van. Niet alleen omdat ik een feministische bitch ben (grapje natuurlijk) maar ook omdat ik me daardoor heel onwelkom voel. Bovendien kun je er ook niet omheen. Het is niet dat ze geconcentreerd zijn op een plek, maar ze staan overal. Misschien is het mijn onzekere aard, maar ik werd er echt ongelukkig van. Ik kom daar om te genieten van games, wat hebben die vrouwen ermee te maken? Wat heb je eraan?

Ook miste ik een beetje de goodies. Dat klinkt heel Hollands en greedy, maar ik vind het leuk om stickers of een sleutelhanger of een USB-stick of andere rommeltjes van games te hebben. We houden van games, daarom gaan we naar zo’n beurs, dan is het wel leuk om een aandenken te hebben, toch? Ik ben niet verder gekomen dan een gelukskoekje van World of Warcraft met het panda-beest uit Mists of Pandaria erop, die me wel zeer goed smaakte overigens.Nou ja, de wachtrijen, het teveel aan boothbabes (te weinig aan boothmannen, want daar wilden we een artikel aan wijden maar dat is mooi niet gelukt) en het te weinig aan goodies, maakten voor mij dat ik niet heel erg onder de indruk was van de beursvloer zelf. Natuurlijk waren er toffe games te spelen, waarvan LEGO Lord of the Rings er bijvoorbeeld een was.

Toch viel me op dat het wederom weer erg om enorme titels draait met hier en daar wat telefoonspelletjes en dat vond ik jammer. Ik had graag een demo van Dance Central 3 gezien, een fitnessgame die extra aandacht krijgt of meer ruimte voor Nintendo-games, want dat was er op Ubisoft en een game van Namco Bandai niet bij. Zou ik liever langer zijn gegaan? Dat toch zeker wel, maar dan vooral om gezellig met anderen te praten en naar de rustigere plekjes te gaan om te gamen, want uren in de rij staan in een veel te warme, naar zweet stinkende hal om een game te spelen die over enkele maanden uitkomt? Ik weet het niet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.