We hebben inmiddels al een aantal gamepersonages onder de loep genomen (zie andere profielen). Dit maal is Nintendo’s Kirby aan de beurt.Wie is Kirby?Kirby is ontworpen door Masahiro Sakurai. Kirby is een klein, roze en rond wezentje (zijn soort is onbekend). Door de jaren heen is het uiterlijk van Kirby redelijk veranderd; hij is officieel roze geworden, zijn ogen zijn groter gemaakt en hij heeft een rondere vorm aangenomen.

Kirby eerst
Kirby nu

Eigenlijk was men van plan om Kirby Popopo te noemen. Het was de bedoeling dat hij zijn debuut in Twinkle Popopo zou maken. Nog voordat de game uitkwam veranderde Sakurai echter van gedachten; Sakurai wilde een game maken die helemaal om Kirby heen draaide.Hoewel de leeftijd van Kirby nooit echt bekend is gemaakt wijst alles erop dat Kirby nog maar een klein jongetje is. Immers verwijst men in de handleiding van Kirby’s Dream Land ook zo naar het wezentje en heeft hij een hoge stem.

Waarschijnlijk is Kirby’s naam afgeleid van het Amerikaanse stofzuigerbedrijf; Kirby. Is het niet zo dat Kirby’s bekendste aanval ‘toevallig’ ook het inademen van vijanden is? Een andere theorie is dat de naam afgeleid is van John Kirby; de man die ervoor zorgde dat Nintendo de rechtszaak over Donkey Kong had gewonnen. Sakurai zelf beweert zich niet te herinneren waar de naam vandaan komt.Kirby kennen we waarschijnlijk allemaal van de games. Hij maakte zijn debuut in 1992 in Kirby’s Dream Land en is vanaf daar verder de ladder opgeklommen. Echter heeft het mannetje ook zijn eigen TV show ‘Right Back At Ya!’ gehad en is hij in verschillende strips verschenen.

Waarom je niet met Kirby moet sollen..Kirby’s hoofdaanval is het inademen van voornamelijk vijanden. Wanneer Kirby iets heeft ingeademd staat hij voor de keuze zijn ‘hap’ in te slikken of uit te spugen. Door het hapje uit te spugen schiet Kirby een soort kogel in de vorm van een ster af. Door het hapje in te slikken kan Kirby speciale krachten bemachtigen. Slikt Kirby bijvoorbeeld een vijand met een zwaard in, dan zal hij ook een zwaard bemachtigen. Kirby kan maar één ‘speciale aanval’ tegelijk hebben. Dit systeem werd voor het eerst geïntroduceerd in Kirby Super Star.Verder kan Kirby ook vliegen. In de lucht kan Kirby gebruik maken van de ‘Air Gun’. Hierbij blaast Kirby ‘dodelijke’ lucht uit.Misschien wel de bijzonderste move van Kirby is de Cook Kirby. Deze move kan in Super Smash Bros als Final Smash worden gebruikt. Op dat moment haalt Kirby een kokende pan tevoorschijn, waar iedereen binnen een bepaalde afstand ingezogen zal worden.

De echte onoverwinnelijke fase van Kirby komt echter pas bij het inslikken van bepaalde items. Deze hebben namelijk het effect Kirby tijdelijk onoverwinnelijk te maken. Niemand kan hem dan nog pijn doen.In Kirby Super Star en Kirby Super Star Ultra heeft Kirby het vermogen om Helpers te creëren. In ruil voor zijn gekopieerde aanvallen kan Kirby zo een vijand klonen, wie hem vervolgens zal helpen met vechten.Games waar Kirby in heeft gespeeld:Kirby’s wereldwijde debuut kwam in 1992. Het roze jongetje verscheen toen in Kirby’s Dream Land met maar één doel; het verslaan van King Dedede.Zoals op onderstaande afbeelding te zien is, is Kirby in deze game wit. Dit komt omdat er destijds meningsverschillen waren tussen Sakurai en Miyamato over zijn gedaante. Sakurai vond roze een mooie kleur, terwijl Miyamato de voorkeur gaf aan geel. Dit verklaart waarom in multiplayers de tweede Kirby meestal geel is.

In mei 1993 kwam Kirby’s Adventure uit voor de NES. In deze tweede Kirby game speelt King Dedede weer een grote rol. Ditmaal heeft hij de magische Star Rod gestolen.In hetzelfde jaar kwam ook Kirby’s Pinball Land uit voor de Game Boy. Twee jaar later werd het weer tijd voor een andere Kirby game, namelijk; Kirby’s Dream Course voor de SNES. In plaats van de gebruikelijk avontuur formule draait het in dit spel helemaal om golf.Dezelfde maand kwam ook Kirby’s Avalanche uit op de SNES.

Ook in 1995 verschenen, is het vervolg op Kirby’s Dream Land voor de GameBoy. In Kirby’s Dream Land 2 lost Kirby het raadsel van de Rainbow Islands op.Vanaf mei 1996 kon men vrolijk gaan puzzelen met Kirby’s Block Ball voor de GameBoy.Één van de bekendste Kirby Games; Kirby Super Star kwam in september uit voor de SNES. In deze game werd het speciale aanvalsysteem voor het eerst geïntroduceerd.

In 1997 kreeg de GameBoy weer een nieuwe puzzelgame erbij, namelijk; Kirby’s Star Stacker. Hetzelfde jaar zette Kirby’s Dream Land 3 een punt achter de Kirby’s Dream Land reeks.

Twee jaar later kreeg Kirby een rol in de bekende Super Smash Bros. game voor de Nintendo 64, waar hij een geschikte kandidaat was om het op te nemen tegen andere bekende (Nintendo) personages.In 2000 verscheen de enigste Kirby game voor de Nintendo 64; Kirby 64: The Crystal Shards. Daarna ging men, wat consoles betreft, over naar de GameCube.

Wat handhelds betreft kwam Kirby Tilt ‘N’ Tumble dat jaar uit voor de GameBoy Color. In dit spel werd Kirby als het ware door de levels heen ‘gerold.’Een nieuwe Super Smash Bros. game kwam in december 2001. Ook hier, in Super Smash Bros Melee, stelde Kirby zich weer beschikbaar als potentiële vechtkandidaat. Een jaar later verscheen Kirby: Nightmare in Dreamland op de GameBoy Advance. De game is een remake van Kirby’s Adventure.

Kirby’s eerste racegame kwam in oktober 2003.Kirby Air Ride maakte toen zijn debuut op de Gamecube. In 2004 verscheen Kirby & The Amazing Mirror op de GBA. In deze game moet Kirby Mirror World redden. Daarna maakte de Kirby-serie een overgang naar de Nintendo DS.Kirby: Canvas Curse was de eerste Kirby game die op deze nieuwe handheld verscheen. Maar hij werd al snel opgevolgd door Kirby: Sqeak Squad.

In 2008 kwam; Super Smash Bros. Brawl uit; een Wii-game die nog steeds regelmatig gespeeld wordt.Nu zijn we aangekomen bij de laatste game, namelijk; Kirby Superstar Ultra. Deze kwam uit in september, 2008 voor de Nintendo DS.

Kirby in de toekomst:Welke Kirby games Nintendo nog voor ons in petto heeft is ons nog een raadsel. Wel gaan er sterke verhalen rond over Wii-game Kirby Hoshi no Kãbi (Kirby: Legend of the Stars). De game werd voor het eerst aangekondigd in 2005 voor de Gamecube, maar is nooit daadwerkelijk voor het platform uitgekomen. Nintendo besloot de game namelijk naar de Wii te brengen.Waarom dan die twijfel, zou je misschien denken? Omdat de aankondiging van de game een hele tijd geleden is en de Official Nintendo Magazine in 2007 wist te melden dat de game niet eens (meer) in ontwikkeling is. Daar staat echter tegenover dat in juli 2009 een press release verscheen op de officiële Nintendo website waarbij Hoshi no Kãbi een release van 2009 kreeg. Je raadt het al; weer is de game niet gekomen.Op 29 januari 2010 verscheen de game echter weer op de releaselijst van Nintendo met een TBA (To Be Announced) datum. Dus of die komt? De tijd zal het leren.

Andere profielen:PacmanSonicPeachSamus AranAlice

Witchy

About Witchy

Getrouwd met Mike en mama van dochters Tessa en Ize. Werkzaam als doktersassistente en gamed al jaren. Favoriete console is de PlayStation 4 en Ninendo Switch. Het liefste speelt ze games op de laptop games zoals World of Warcraft, Two Point Hospital en de Sims 4 . Via de MMORPG WoW heeft ze haar man Mike ontmoet.

View all posts by Witchy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.