Dat de jongens van Codeglue van oldschool arcade houden, valt het moment dat ik hun studio in Rotterdam instap al te zien. Een enorme collectie met oude consoles, games en goodies van Atari, SEGA en Nintendo staan trots uitgestald in een enorme kast. CEO van Codeglue, Peter de Jong, is opgegroeid met arcade games en vind het jammer dat er nog zo weinig arcade hallen te vinden zijn. Maar gelukkig komt Codeglue ons te hulp!

Vliegende bananenPiraten, ijsjes, ninja’s en bananen, allemaal met raketten onder hun kont. Powerups waardoor je door muren kan vliegen of omcirkelt wordt door vliegende badeendjes. Dát is Rocket Riot.Rocket Riot brengt terug wat we vroeger alleen konden vinden in vrolijke speelhallen – kleuren, chaos, keiharde muziek, vlugge-vingerwerk en humor. Het is een hommage aan oude arcade games, met als verschil dat je de pixels op het scherm níet kan tellen.Codeglue was zo vriendelijk om mij een demonstratie van het spel te geven, en me ook wat levels te laten spelen. Het eerste dat opvalt aan Riot Riot zijn de gekke personages. Er zijn meer dan 100 personages die je vrij kan spelen, allemaal met een mooie raket onder hun kont. Jammer is wel dat sommige personages uit de concept art er niet meer inzitten, waaronder transformers. Maar gelukkig zijn er nog meer dan genoeg andere grappige personages om je mee te vermaken!Terwijl Peter me een van de levels laat zien, vertelt hij me ook hoe Rocket Riot tot stand is gekomen. “Origineel was Rocket Riot meer hardcore, maar onze toenmalige stagair (die nu lead designer is) kwam toen met andere ideeën en het resultaat zie je hier!”. Hierdoor is het spel aantrekkelijk voor een veel breder publiek. Je moet ook veel meer doen dan alleen maar vijanden verslaan. Er zijn ook levels waarbij je naast het verslaan van je vijanden, je ook kanonnen moet vernietigen, uit een doolhof moet komen, of door het pikkedonker moet manoeuvreren.Peter de Jong is ondertussen al bij het laatste level van het spel, dat ongelofelijk moeilijk is. Daarin moet je voor een laatste keer tegen Blokbaard vechten, maar ondertussen ook tegen tientallen andere vijanden. Ik keek toe terwijl hij erg dichtbij het einde kwam, maar helaas niet slaagde. Al hield hij het heel wat langer vol dan ik – ik was binnen een minuut dood.

OndergewaardeerdRocket Riot is sinds juni te koop voor XBLA. Helaas heeft Codeglue veel pech gehad. Ze kwamen in dezelfde week uit als “een of ander kaartspel”. Nou, dat kaartspel bleek dus Magic the Gathering te zijn. Ja. Dat was een grote tegenslag, maar daarnaast werden ze ook niet genoemd in de Microsoft press release waarbij dat de bedoeling was.En dat terwijl Rocket Riot toch echt een erg origineel en leuk spel is. Vooral de multiplayer is brilant, maar door de pech die Codeglue had tijdens de release, zijn er vaak weinig mensen online. Zonde van zoveel potentie. Rocket Riot is Codeglue’s eerste eigen IP, en het zal zeker niet de laatste zijn. Volgens Peter de Jong hebben ze altijd concepten en ideeën voor nieuwe spellen. Wat voor ideeën is natuurlijk nog geheim, maar aan de ingewikkelde programmeerprogramma’s en codes op de schermen van de programmeurs en artiesten te zien, zijn ze hard aan het werk.

“We begonnen met mobiele games en dat blijven we ook doen, maar we willen ons ook wat meer gaan richten op de grote consoles”.

OwnedWe weten allemaal dat vrouwen beter tegen chaos kunnen en meer dingen tegelijkertijd kunnen doen. En dat zijn precies eigenschappen die nodig zijn voor Rocket Riot. Dus dames: kopen die Rocket Riot, en OWNEN!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.