De titel voor deze special is natuurlijk niet voor niets zo gekozen. De Prins van Perzië heeft veel te verduren gehad met tijd; van de tijd terug draaien in ‘The Sands of Time’ tot het opgejaagd worden door de tijd in ‘The Two Thrones’. De zeer populaire reeks is ook een zeer langlopende. Al in 1989 zag het eerste deel het levenslicht. Vandaar dat menig gamer wel één of meerdere ervaringen heeft met de charmante Prins. Enige tijd geleden werd bekend gemaakt dat er een nieuw deel in de serie op de tekentafel ligt, dit tot groot genoegen van de liefhebbers die vreesden dat met ‘The Two Thrones’ een eind aan een memorabele trilogie was gekomen. Maar niets blijkt dus minder waar…Hier een reis door de tijd van het fenomeen Prince of Persia:

Zoals gezegd kwam in 1989 het eerste deel uit; een platformer van formaat. Ik weet nog uit eigen ervaring dat ik dit geen leuk spel vond: Te frustrerend moeilijk en een verhaal dat te ver van mijn (kinder-)bedje stond. Desondanks was ik mij ervan bewust dat dit wel eens een klassieker kon worden. Immers, veel concurrentie was er destijds nog niet en het zat allemaal toch wel aardig in elkaar.Wat ook belangrijk was voor het succes, was dat het op alle mogelijke platformen uitkwam (o.a. ZX Spectrum, Atari ST, Amiga en zelfs de Apple II als eerste). Daardoor kreeg een groot aantal mensen de mogelijkheid om te genieten van dit spel.Van het vervolg in 1994 (Prince of Persia: The Shadow and The Flame) kon dit echter weer niet, omdat deze alleen op DOS uitkwam en niet op de consoles. Dat bepaalde voor een groot gedeelte de onbekendheid van dit verder zeer matige spel. In 1999 verscheen de eerste 3D-versie van Prince of Persia. Dit was geen groot succes omdat de game neergesabeld werd in de wereldwijde gamepers. De kritieken waren niet van de lucht en de geringe hoop op een goede Prince of Persia in 3D werd angstaanjagend wreed de grond in geboord.Het breekpunt in de serie kwam in 2003, toen Ubisoft aan het roer ging staan van een gedurfde start van een, wat later bleek, magistrale wederopstanding van een wisselvallige reeks. ‘The Sands of Time’ was één van de hoogtepunten van het gamejaar 2003, en de serie stond opnieuw op de kaart. De Prins swingde door de Perzische bouwwerken, danste met z’n zwaard door de kastelen van de Oosterse oudheid en puzzelde z’n weg door het spel. Dat het combat-systeem erg simplistisch was, namen de fans voor lief.

Met ‘Warrior Within’ (2004), het 2e deel in de 3D-trilogie, werd de sterke lijn voortgezet en met de in 2005 verschenen ‘The Two Thrones’ werd een einde gehakt aan de superieur verkopende trilogie.Ook kwamen er gedurende 2005/2007 afgeleide producten van bovenstaande spellen op de PSP (Revelations), DS (Battles of PoP) en de Wii (Rival Swords). Ook deze spellen kenden een zeer hoog niveau.Net toen we dachten van de Prins af te zijn, werd bekend gemaakt dat er een nieuw deel op de stapel ligt. De release van deze prequel (Ghost of the Past) staat voor Kerst 2008 gepland. Je zult beginnen als zwerver en gedurende het spel zal er een dame aan je zijde staan. Inmiddels werken er 140 man aan deze game, die zal bestaan uit cel-shaded graphics (getekend en dus niet realistisch). Er komt sowieso een PC, Xbox360 en PS3 versie van deze actievolle game. Op de DS komt wederom een aparte titel uit, welke de werknaam ‘Prodigy’ heeft meegekregen. Het nieuws over Prince of Persia houdt maar niet op, want inmiddels weten we ook al dat er een film over de witgebroekte Prins in de maak is. We zijn dus voorlopig nog niet van hem af…..en dat vinden we helemaal niet erg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.