Accio! Harry Potter, je zou bijna kunnen zeggen: Wie is er niet groot mee geworden? Alweer 25 jaar kunnen we genieten van de heerlijke avonturen van Harry, Ron en Hermelien. Hoe kan het nu dat Harry Potter na zoveel jaar nog steeds zo’n groot succes is? Waarom is de hele wereld gezwicht voor de tovenaarsleerling met een bliksemschicht op zijn voorhoofd? We laten het je weten.

Binnen de Female-Gamers-crew zijn er behoorlijk wat Harry Potter-fans te vinden. We kunnen dan ook niet wachten tot Hogwarts Legacy eindelijk het daglicht zal gaan zien. De voorliefde voor Harry Potter begon dan ook al vele jaren geleden: toen de boeken verschenen of al verschenen waren. Een ieder uit de zero’s lijkt wel de complete serie gelezen te hebben. De magie begon natuurlijk met het lezen waarbij je je fantasie als lezer compleet de vrije loop kon laten en vol spanning lag te genieten van alle magische avonturen.

Het eerste boek in de serie: Harry Potter en de Steen der Wijzen stamt alweer uit 1998, althans de Nederlandse vertaling. Uiteindelijk volgden er nog zes delen:
– Harry Potter en de Geheime Kamer in 1999
– Harry Potter en de Gevangene van Azkaban in 2000
– Harry Potter en de Vuurbeker in 2000
– Harry Potter en de Orde van de Feniks in 2003
– Harry Potter en de Halfbloed Prins in 2005
– Harry Potter en de Relieken van de Dood in 2007

Gelukkig hoefden fans niet jaren en jaren te wachten tot een nieuw deel uit de pen van J.K. Rowling, wat bij andere fantasie-boeken wel eens gebeurd. We noemen geen namen, dat bewaren we wel voor een andere keer. Ooit. Hoewel… stiekem voelde dit wel echt alsof er tig jaren waren verstreken, omdat je absoluut verlangde naar de rest van het verhaal. Wanneer er wederom een deel van Harry Potter verscheen lagen fans al bijna smachtend voor de boekenwinkels om te weten hoe het verhaal verder zou gaan. Niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat er genoeg lezers zijn overgestapt naar de Engelse versies, omdat de Nederlandse vertaling nog een poos op zich liet wachten. Vervolgens waren de lezers dagen tot weken nergens anders te vinden behalve in het boek om maar geen seconde te hoeven missen van de heerlijke avonturen. De boeken zijn uiteindelijk vertaald in meer dan 80 talen!

Genoeg nu over de boeken, want omdat de serie meteen al zo’n enorm groot succes was kon een verfilming natuurlijk niet achterblijven. En zo geschiedde… Het eerste deel verscheen in 2001 in de bioscoop en het laatste en achtste deel van de films in 2011, want het laatste en dikste boek werd in twee films opgesplitst. Hoofdrolspeler in de films Daniel Radcliffe is nog steeds, tot eigen frustratie aan toe, onlosmakelijk verbonden aan de films en komt maar moeilijk van het imago van Harry Potter af. Echter kunnen we nog verder gaan, want een prequel in de vorm van Fantastic Beasts verscheen in 2016. Meermaals is gesteld dat de films toch “minder” waren als je de boeken eerst hebt gelezen, maar dat is eigenlijk puur het fantasie-gevoel dat jij tijdens het lezen voor ogen had.

Echter betekende dit natuurlijk niet het einde van de Harry Potter wereld. In 2016 verscheen er een prequel in de vorm van Fantastic Beasts die uiteindelijk drie delen besloeg. Het succes van de originele serie kon natuurlijk niet geƫvenaard worden, maar fans waren er natuurlijk als de kippen bij.

Het succes van Harry Potter duurt nog steeds voort en dat uit zich in de breedste zin van het woord. De merchandise is niet aan te slepen, van bordspellen tot kleding, van woonaccessoires tot aan sieraden en van lego-sets tot aan games. Je kunt het je zo gek niet bedenken of het bestaat inmiddels al. Keer op keer wordt er nieuwe merchandise uitgebracht en nog steeds weten fans hun collectie aan te vullen met nieuwe items. Ga verkleed als je favoriete personage of steun je favoriete afdeling Zwadderich, Ravenklauw, Huffelpuf of Griffoendor. Ken je wellicht nog de Smekkies in alle smaken? Er was inderdaad zelfs snoepgoed te koop. De Smekkies in alle smaken kon je letterlijk nemen, want er zaten toch maar smerige tussen. Ook waren er Chocolade Kikkers of zelfs boterbier!

Het kan echter nog verder gaan met bijvoorbeeld Harry Potter in Concert waarbij je de film kijkt en de muziek wordt gespeeld door een live orkest of een heuse Harry Potter Experience of een Harry Potter Tour. Hier kun je je helemaal in de wereld wanen en komen de boeken helemaal tot leven. Bezoek bijvoorbeeld de WegisWeg, wie wil dat nu niet?

Nog steeds liggen de boeken in de winkels en dagelijks duiken nieuwe lezers in de wereld van Harry Potter. Een magische wereld die nog jaren voort zal leven en keer op keer bij een nieuwe generatie de fantasieƫn weet te prikkelen.

Waarom Harry Potter nu nog steeds zo’n succes is? Het is natuurlijk moeilijk om daar echt de vinger op te leggen, maar we kunnen wel stellen dat meespeelt dat lezers hun fantasie konden gebruiken en het voor velen wellicht de eerste was dat ze zo’n serie lazen en echt in het verhaal werden gezogen. Wanneer je terugdenkt aan die periode kun je nog steeds kippenvel krijgen bij het idee alleen al dat je zo in het verhaal werd gezogen.

Het grote succes blijkt ook wel uit de vele artikelen die wij hier op Female-Gamers.nl kunnen schrijven over de tovenaarsleerling. Natuurlijk is dit artikel maar een kleine duik in de serie. Op naar nog veel meer Harry Potter en we beginnen natuurlijk met Hogwarts Legacy!

Persoonlijk zou ik mij niet scharen onder een enorme Harry Potter-fan, maar wanneer ik terugdenk aan de tijd dat ik als tiener dagen en dagen en dagen in de boeken dook krijg ik absoluut weer kippenvel. Het grote succes zit hem absoluut in dit feit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.