Je hebt weer eens een boerderij geërfd van een opa, of nou ja die opa is eigenlijk zoek en die wil je wel even terug vinden en tegelijk natuurlijk de wereld beter maken. Dat kan allemaal in No Place Like Home!

In No Place Like Home beland je in een wereld waar werkelijk overal enorme bergen afval liggen. De aarde is verwoest door de mensheid en werd bijna onleefbaar door al die troep. Vele mensen zijn de aarde ontvlucht, maar er zijn ook mensen die zich geen betere plek dan de aarde kunnen wensen. There’s no place like home tenslotte. Gelukkig heb je een super handige stofzuiger op je rug die alle afval je inventaris inzuigt. En al dat afval komt ook nog eens goed van pas bij het herstellen van de boerderij van je opa en het dorp eromheen. Tijd om de aarde weer wat mooier te maken dus! De game is al een tijdje uit als Early Access, maar krijgt regelmatig belangrijke updates om de gameplay te verbeteren en krijgt 10 maart zijn officiële release. We kregen de kans om de game vast te spelen en te kijken of er echt niets beters is dan thuis!

Na een tutorial waarin ik de belangrijkste controls voor het spel leer kom ik dan eindelijk bij de boerderij van mijn opa. Nergens een opa te vinden natuurlijk, wel een blije kip die super geheimzinnig doet over de locatie van mijn opa. Eerst moet ik van alles voor hem doen, daarna komen we er wel weer op terug. Nou vooruit… Ik ga gelijk troep van mijn boerderij halen, want man man man wat een rotzooi. Overal bergen afval, maar niets wat mijn stofzuiger niet aan kan. Na een poosje rommel te hebben geraapt (wat trouwens echt heerlijk is voor iemand die van overzicht houdt) zie ik steeds meer van de potentie van mijn boerderij, ik bedenk me wat kippetjes hier en daar, appelbomen en een hoek met een veld om gewassen te verbouwen. Maar dan moet ik dat natuurlijk wel eerst bij elkaar gaan rapen. Tussen het afval liggen genoeg zaadjes voor gewassen, dus dat zit wel goed. Met al het afval wat ik vind kan ik naar de machines in mijn tuin om er andere objecten zoals een bijenkorf, kippenren of keuken van te maken.

Je kunt overigens niet alles zomaar maken, daarvoor moet je recepten vinden, welke je kunt vinden in koffers die overal en nergens verspreid liggen. Er is heel veel te verkennen in No Place Like Home, dus je bent niet snel door het spel heen. Wat me wel op is gevallen is dat ik eigenlijk vrij snel naar heel veel plekken kon en dat is op zich niet erg, maar maakt het wel onoverzichtelijk. Ik was bijvoorbeeld heel lang aan het zoeken naar een item voor een quest, maar die lag gewoon veel dichter bij huis dan ik dacht. Ik was alleen al zo ver doorgelopen en zo veel aan het doen dat ik eigenlijk wat de grip kwijt raakte. Hier zou misschien nog wel een mooi verbeterpunt liggen. Ook zouden de menu’s van de machines iets duidelijker mogen zijn, ik snapte namelijk eerst niet helemaal wat ik nou moest met sommige machines. Dit zou de game veel overzichtelijker en speelbaarder maken.

Een ander belangrijk verbeterpunt zijn de gevechten die in de game zitten. Eigenlijk stelt dat niet zoveel voor, het zijn wat robots die behoorlijk irritant kunnen zijn, maar vrij makkelijk te verslaan. Voor mij voegt het alleen echt helemaal niets toe, behalve batterijen voor mijn lama’s en irritatie. Verder heeft de game wat schoonheidsfoutjes zoals wat spelfouten hier en daar, zien hoeveel zaadjes je nog hebt terwijl je ze aan het planten bent, het richten van de waterstraal en items die in het landschap verdwijnen (bijvoorbeeld achter een rots). Grafisch vind ik de game niet om over naar huis te schrijven, maar ik lees ook hier en daar terug dat er heel veel spelers waren die de game eerder gewoon niet konden spelen, omdat het grafisch veel te zwaar was. Misschien is het dan toch een goede keuze geweest om te investeren in de speelbaarheid en niet zo zeer het uiterlijk.

Ik vind het zeker wel een game met potentie die gewoon lekker weg kan spelen, die ontspannend kan zijn en je lekker op een zondagmiddag aan kunt zwengelen. Ze proberen goed naar de spelende community te luisteren en tips en adviezen te verwerken in hun updates. In de laatste berichten op de Steam pagina is te lezen dat ze ook andere spelmodi gaan toevoegen. Zo kun je straks behalve Adventure– ook Casual of Challenge Mode spelen. Ondanks dat ik eerst wat twijfelde, denk ik na een paar uur toch dat de game echt wel heel erg leuk kan zijn als het zijn volledige potentie bereikt. Vanaf 10 maart komt de game uit Early Access naar zijn volledige versie en ik ben heel benieuwd wat de game dan verder nog in petto heeft. Mocht je nu alvast willen spelen, dan kun je No Place Like Home kopen op Steam voor €16,79.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.