Deze week is het de week van de Digitale Ethiek in Den Haag. Verschillende organisaties, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), You are Your profile Foundation, Wish Will Way Foundation en Waag, geven antwoord op vragen die je misschien hebt over het gebruik van jouw gegevens online. Ze willen mensen bewust maken van de risico’s die hieraan kunnen zitten. Ga verantwoord met jouw gegevens om!
De week is al op de helft maar voor de komende drie dagen staat er nog genoeg op de planning waar je wellicht iets aan kan hebben. Wel moet je je aanmelden voor diverse activiteiten, sla dus snel je kans via de website www.denhaag.nl. Onder diverse activiteiten vallen workshops, debatten, kennisgesprekken of een stadswandeling. Online activiteiten gaan via Microsoft Teams.

Enkele uitgelichte activiteiten

Smart Citizen wandeling (24-28 januari 12:00-14:00 uur)
De slimme stad, wat is dat eigenlijk? Kan iets dat geen hersenen heeft slim zijn? Onderzoeksinstelling Waag gaat er vanuit dat niet de stad, maar de burger slim is: smart citizens in plaats van smart cities. Tijdens de Week van de Digitale Ethiek kun je met het wandelpakket van Waag de smart citizen-wandeling lopen in Den Haag. Wandel langs camerazones, demonstratieplekken (social media) en slimme parkeerborden. Leer meer over kenteken parkeren, crowd-monitoring en de ov-chipkaart.

Kennisgesprek: inzicht in algoritmes, sensoren en privacy (donderdag 27 januari 11:00-12:00 uur)
Den Haag wil inzicht geven in de algoritmes en sensoren die worden gebruikt en de verwerking van persoonsgegevens. Tijdens deze sessie worden de eerste versies van het algoritme- en het sensorenregister en het register van verwerkingen gepresenteerd. Tijdens dit kennisgesprek gaan verschillende experts op het gebied van privacy en digitale ethiek met elkaar in gesprek over het doel en de mogelijkheden van de bovenstaande registers. Hoe maken de scanauto’s in Den Haag bijvoorbeeld gebruik van algoritmes? Hoe kunnen we slimme camera’s inzetten om te voorkomen dat de stad te druk wordt?
 

Opening Europese Dag van de Privacy (vrijdag 28 januari 09:00-10:00 uur)
28 januari 2021 is de Europese Dag van de Privacy. Een complete online-ervaring waarin de thema’s privacy en digitale ethiek centraal staan. Digitale ethiek betekent dat gegevens goed beschermd worden en personen of bedrijven niet zomaar om gegevens mogen vragen die ze niet nodig hebben. Dit zorgt voor privacy, wat betekent dat persoonlijke gegevens privé blijven. Wil jij meer weten over de kansen en gevaren van digitale ethiek en privacy? Wat dit betekent voor jouw werk? Ben je geïnteresseerd in hoe het juridisch zit? Of juist in de ontwikkelingen die nu aan de gang zijn om de huidige problemen op te lossen? Meld je dan aan voor de Internationale Dag van de Privacy. 

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.