Het zat er al een tijdje aan te komen maar het advies om een mondkapje te dragen is toch iets dringender geworden. Tijd dus om de naaimachine tevoorschijn te halen en een leuk Princess Peach stijl mondkapje te maken. Dit mondkapje is snel, goedkoop en makkelijk om te maken.

Mijn oudste dochter hoeft in principe nog niet verplicht een mondkapje te dragen. Maar ze vind het zelf toch prettig om er af en toe een te dragen. Nog leuker om er een te dragen die ze zelf heeft gemaakt met een beetje hulp van mij. Via internet zijn er super veel handige tutorials te vinden om zelf een mondkapje te maken. Ik koos er nu voor om de voorbeeldinstructie niet medisch mondkapje van het RIVM te volgen.

Je hebt twee lapjes stof nodig van 20 bij 27 centimeter nodig, elastiek, garen, schaar, liniaal en een naaimachine of een naald. Maar dat laatste raad ik alleen aan als je heel erg geduldig bent. Ik was voor mijn roze lap stof en geel elastiek slechts 2,49 kwijt. Hiermee heb ik ruim voldoende om 3 a 4 mondkapjes te maken.

Wanneer je net als mij een groter stuk lap stof hebt gekocht knip je twee lapjes stof van 20 bij 27 centimeter uit. Zoom bij beide lapjes stof een stukje om van het lange stuk, ongeveer 0,5 centimeter.

Leg de lapjes stof op elkaar met de omgezoomde kant net iets onder elkaar. Zoom de andere lange kant op elkaar om, ongeveer 0,5 centimeter.

Zoom de zijkanten om met een ruimte van 1,5 centimeter. Hier ga je de elastiek doorheen halen dus zorg voor een ruim voldoende opening.

Doe het elastiek door de omgezoomde zijkanten en ribbel de stof zo totdat hij goed om je neus, mond en kin zit. Leg vervolgens een knoop in het elastiek. Heb je dik elastiek gebruikt dan kan je dit ook met een stik aan elkaar naaien op de gewenste lengte. Draai het geknoopte of gestikte gedeelte in de stof en je bent klaar.

In dit mondkapje is er ook ruimte om nog een extra filter te plaatsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.