Ladies (and gentlemen), het is zover: de Sony PlayStation 5 is onthuld! Een uur lang vlogen de onthullingen rondom de nieuwste PlayStation-baby je om de oren. Heb je de reveal gemist? Geen zorgen, want we praten je hier bij over alle in’s en out’s.

Al dagen zat menig gamer te broeien op welke onthullingen op het gebied van games we konden verwachten. Een nieuwe Spiderman? Een nieuwe Horizon? Een nieuwe Red Dead Redemption? Voor wat betreft het laatste moeten we je teleurstellen, maar er zijn een hoop pareltjes onthuld waarbij je je vingers alvast af kunt gaan likken.

De hele presentatie terug kijken is hier mogelijk:

De presentatie bestaat grotendeals uit teasers en trailers zonder al te veel diepgang. Enkel dus verlekkeren aan al het moois dat komen gaat zonder al te veel poespas en diepgang. Tussendoor krijg je sneak peaks van de PS5 en de diverse onderdelen en hoogstandjes van de console.
Alle mega-toffe onthullingen op een rijtje:

Grand Theft Auto 5
In 2021 kun je ook op de PS5 aan de slag met Rockstar’s GTA 5. De game krijgt een update en een uitbreiding en online spelen behoort ook tot de mogelijkheden. Speel je GTA 5 nu op de PS4? In dat geval krijg je iedere maand 1 miljoen GTA-dollars tot de PS5-editie in 2021 uitgebracht wordt.

Spider-Man: Miles Morales
Het langverwachte vervolg op de PS4-klapper Spider-Man (welke alweer stamt uit 2018).  De release staat gepland voor eind 2020, ongetwijfeld al bij lancering van de PS5 verkrijgbaar.

Gran Turismo 7
In Gran Turismo kan het altijd sneller, realistischer en mooier. en een campaign mode om naar uit te kijken, aldus Kazunori Yamauchi van Polyphony Digital. Een exacte releasedatum is vooralsnog niet bekend.

Ratchet & Clank: Rift Apart
Een knaller waar veel fans op gehoopt hadden: een nieuwe Ratchet & Clank. Het gloednieuwe interdimensionale avontuur gaat schuil onder de noemer Rift Apart. Een releasedatum is nog niet bekend.

Project Athia
Er staat ons veel pracht en praal te wachten op de PS5. Één van die grafische pareltjes is Project Actie, een fantasy-game welke een samenwerking is tussen Square Enix en Luminous Productions. Een exacte releasedatum is nog niet bekend, maar de game zal wel exclusief voor de PS5 verschijnen.

Stray
Persoonlijk hoogtepunt uit de presentatie waar ik zeker van ga stuiteren: een game waarin je een kat speelt! In Stray, van Annapurna Interactive, bestuur je een kat in een wereld die wordt bewoond door robots.  Prr….! Verwacht in 2021.

Returnal
Exclusief voor de PS5 is Returnal. Een bizarre game waarin je een astronaut bent die haar eigen dood continue opnieuw beleefd. Keer op keer ziet de wereld er anders uit. Dit beloofd een zeer interessante game te worden. Een releasedatum is nog niet bekend.

Sackboy: A Big Adventure
Een oudgediende keert terug naar de PS5: Sackboy! Een nieuw avontuur in…. 3D! Een releasedatum is nog niet bekend, maar dit wordt een instant buy voor een ieder die wel wat vrolijkheid tussen het gamen door kan gebruiken of voor de kleinere gamers.

Destruction Allstars
Een demolition derby game waarbij het er niet zo heel zachtjes aan toe gaat. Verwacht van alles en nog wat. Releasedatum nog onbekend.

Kena: Bridge of Spirits
Tweede persoonlijke hoogtepunt van de avond. Ember Lab komt met Kena: Bridge of Spirits wat er ubercute uit ziet. Hiervoor zou ik een PS5 kopen. Een prachtig avontuur waarbij alleen al uit de trailer blijkt dat er een heerlijke soundtrack achter schuil gaat. DitWilJeSpelen! Helaas is een releasedatum nog niet bekend.

Goodbye Volcano High
Een mooie voor de liefhebbers van indiegames: de handgetekende game Goodbye Volcano High.
Verwacht in 2021.

Oddworld: Soulstorm
Het heeft jaren geduurd, maar er is een nieuwe Oddworld op komst! Zeker weer 1 er bij voor op de wishlist. Een releasedatum is nog niet bekend.

Ghostwire: Tokyo
Ervaar Tokyo als nooit tevoren in Ghostwire: Tokyo. Daar is niets aan gelogen, want de stad is overgenomen door “iets” duitsters. Creepy, maar ergens zit er een vorm van schoonheid in. Het is aan jou om Tokyo te redden. Verwacht in 2021.

Jett: The Far Shore
Carve out a future for a people haunted by oblivion, propelled by dreams. In ieder geval speelt deze Indie-game zich in de ruimte af, de rest is nog vrij onduidelijk. Verwacht eind 2020.

Godfall
Van Godfall was al bekend dat het naar de PS5 zou komen. Hierin draait het om vechten tegen vijanden en machtige wapens. Verwacht eind 2020.

Solar Ash
De makers van Hyper Light Drifter hebben een nieuwe game in petto: Solar Ash. The void is calling… een interessante gameplay-trailer vol kleur en een mysterieuze Void. Releasedatum nog onbekend.

Hitman 3: Death Awaits. 
Kruip opnieuw in de huid van huurmoordenaar Agent 47 in Hitman 3: Death Awaits. De trailer beloofd in ieder geval al veel goeds, waaronder een tripje naar Dubai. Verwacht in januari 2021.

Astro’s Playroom
Natuurlijk mogen ook kids-games (of vermakelijke tussendoortjes voor de volwassenen) niet ontbreken. Met de schattige robotjes in Astro’s Playroom speel je allerlei mini-gamers. De releasedatum is nog niet bekend.

Little Devil Inside
Nog meer animatie! Zou dit van de makers van Coraline vs Little Nightmares zijn? Mythische vijanden in overvloed ondersteund door een fijn muziekje. Nog één voor op de wishlist.  Releasedatum nog niet bekend.

NBA 2K21
We mogen ook weer basketballen op de PS5! De teaser van NBA 2K21 werd getoond. Geen FIFA21 in deze presentatie, de grote afwezige.  De release staat gepland voor de herfst van 2020.

Bugsnax
Herinner je je Octodad nog? Bugsnax is van dezelfde makers. We zien wezentjes gemaakt van aardbeien en iets van een aardbei-etende zeeleeuw. Een eiland vol eetbare insectensnacks. In ieder geval krijg je wel trek van deze trailer. Wat exact de bedoeling is blijft nog enigszins onduidelijk. De releasedatum staat gepland voor het najaar van 2020.

Demon’s Souls
Een remake voor de PS5 van Demon’s Souls! De releasedatum is nog onbekend, maar dat het er werkelijk waar prachtig uitziet is een duidelijk gegeven na het zien van de eerste trailer.

Deathloop
Het Franse Arkane Studio’s (bekend van Dishonered) komt met Deathloop. Speel als een assassin en neem het op tegen collega’s. Gaat het mis, dan begin je toch gewoon opnieuw? De releasedatum is nog onbekend.

Resident Evil 8: Village
Geen enorme verrassing dat deze game er aan zat te komen, maar een officiële bevestiging is toch altijd enorm fijn. Deel 8 in de Resident Evil- serie heeft de titel ‘Village’ gekregen. Speel in first-person en wordt meegezogen in een duister verhaal vol bizarre wezens. De release staat gepland voor 2021.

Pragmata
Deze trailer ziet er weer machtig mooi uit, maar wat exact de bedoeling is in Pragmata is niet helemaal duidelijk. Het kleine blonde meisje zal ongetwijfeld een belangrijke rol hierin spelen. De verwachte releasedatum ligt in 2021.

Horizon II: Forbidden West 
De absolute topper van de avond en waarbij er menig kijker ongetwijfeld een gil heeft geslaakt van blijdschap. Ons eigen Guerilla Games komt met een vervolg op de kaskraker Horizon: Zero Dawn. In Forbidden West lijkt het heel waarschijnlijk dat we ons meer gaan richten op water. De releasedatum is nog niet bekend, maar dat hij er aan komt is zeker!

We hebben nu natuurlijk allerlei mooie games voorgeschoteld gekregen, maar waar het echt om draait is de console zelf natuurlijk! Eindelijk is het uiterlijk daar (en ja! hij kan liggen), maar er is nog geen exacte releasedatum of prijs bekend. Je hebt de keuze uit twee varianten: namelijk één met of één zonder discdrive (mét voor mij graag!). Daarnaast is het uiterlijk van een nieuwe headset, een oplaadstation en een nieuw model camera getoond. De memes vliegen je al om de oren betreffende het uiterlijk van de PlayStation 5 en soms zijn ze echt té grappig.

Moment supreme: komt de PlayStation 5 bij jou in huis?
Hier komt hij er zeker in, maar wellicht niet meteen bij release. Persoonlijk staan er nog weinig games op mijn wishlist, maar voor Stray. Kena: Bridge of Spirits en Little Devil Inside zal ik toch echt deze nieuwste telg uit Sony-land in huis moeten halen. Welke games staan er op jullie wishlist?

Nog een paar maandjes geduld, want de PlayStation 5 ligt eind dit jaar in de winkels, net op tijd voor de feestdagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.