Tijdens wat rondkijken op Facebook kwam ik op de pagina van ArrowGlass terecht. Hier maakt Lynn prachtige creaties, glas in lood creaties om precies te zijn, van onder andere game-personages. Ook andere prachtige en bijzondere creaties van glas in lood kan je bij ArrowGlass vinden. Een mooi en uniek cadeautje is het zeker, ik heb Lynn een aantal vragen mogen stellen over hoe het proces in zijn werk gaat en dat kan je hier lezen.

Wat is je naam?
Mijn naam is Lynn Gommans, ik ben 25 jaar en woon samen met mijn vriend en twee katten in het hippe gedeelte van Eindhoven, Strijp-S.

Wat doe je in het dagelijkse leven?
Momenteel studeer ik voor docent beeldende kunst en vormgeving op de Fontys in Tilburg (HBO). Daar leer ik hoe ik het beste les kan geven, maar werk ik ook aan mijn eigen beeldend werk. Media die ik voor mijn werk gebruik zijn fotografie, schilderen en glaskunsten. Voor deze studie heb ik op het SintLucas (MBO) te Boxtel gezeten, waar ik restauratie en decoratie heb gestudeerd.

Je bent creatief met glas, glas-in-lood om precies te zijn. Hoe ben je hierop gekomen?
Tijdens een van mijn stages ben ik bij FOKA glas-in-lood terecht gekomen. Ik heb veel affiniteit met kunst en geschiedenis. Ik ben zelf niet religieus, maar ik loop altijd graag een kerk of ander gebouw in die prachtige glas-in-lood ramen hebben. Iets in de helderheid van kleur en materiaal spreekt mij altijd aan. Ook het idee dat er geen lange onzinnige teksten bij het werk tentoongesteld moeten worden, maar dat iedereen die het werk ziet en het begrijpt, geeft mij een voorkeur voor dit soort werk. Na mijn stage, waar ik leerde hoe ik met het materiaal om moest gaan, ben ik gaan zoeken naar een manier om het om te zetten tot een medium die iets meer in deze tijd past.

Hoe zit het proces van idee tot creatie in elkaar?
Voor mijn verjaardag een paar jaar terug kreeg ik gereedschappen van mijn ouders om thuis aan de slag te kunnen met glas. Het eerste waar ik aan dacht om zelf te maken waren Pokémon. Kleurrijk, simpel van vorm, maar ingewikkeld genoeg om het glas zo te breken dat het ontwerp niet te veel verstoord werd. Het glas breek je door er met een diamantpunt een kras op te maken, en het dan met de hand door midden te breken. Daarna slijp je het glasdeel. Wanneer het glas de vorm heeft die je wil kun je kijken hoe je het in een raam kunt zetten. Je kunt met lood werken of met tiffany. Bij tiffany maak je gebruik van koperfolie en soldeer je alles aan elkaar. Bij lood gebruik een loodprofiel waar je glas in schuift en soldeer je alleen de punten waar het lood elkaar kruist. Ik werk met beide technieken, maar mijn voorkeur gaat bijna altijd uit naar tiffany, omdat je daar kleinere vormpjes mee kan maken. Ook is het steviger. Voor raamhangers, dus ideaal.

Ik ben begonnen met Pokémon en wanneer ik deze online zette kreeg ik van enkele mensen de vraag of ik ook voor hun iets kon maken. En zo is het langzaam gaan groeien. Ik maak tegenwoordig niet meer alleen game gerelateerd werk, omdat ik graag van alles wat doe. Wel zijn de opdrachten die ik binnen krijg met een game gerelateerde thema vaak de leukste om te maken. Je kunt namelijk alles maken in glas. Ik maak verschillende schetsen voor verschillende prijzen en zo kan ik voor iedereen iets maken. Dat maakt het mogelijk om van iemand favoriete franchise of karakter een gaaf werk te maken, wat je normaal nergens tegen komt.

Is het kostbaar om een creatie te maken?
Alles en elk onderdeel ontwerp ik zelf en tot aan de realisatie toe wordt alles met de hand gemaakt. Dat heeft een prijs, want er zitten veel uren in en sommige mensen begrijpen dat niet. Maar ik heb al veel geleerd de afgelopen jaren en ik laat mij niet zomaar omver blazen. Ik denk heel graag mee met anderen voor een project wat er toe doet voor de klant, maar ik zorg er ook voor dat het een ontwerp of werk is waar ik zelf achter sta.

Heb je een favoriete en/of meest speciale creatie van alles wat je hebt gemaakt?
Het leuke met opdrachten is dat je nooit weet wat er binnen komt aan vragen. Zo heb ik laatst een raam gemaakt met een Oddish, Pokémon, welke ik combineerde met het schilderij “de schreeuw” van Munch. Nou zoiets had ik zelf niet bedacht, maar vind ik fantastisch om te maken!

Een ander werk wat ik nog steeds erg leuk vind als ik terug blader door mijn portfolio is Toon Link. De heerlijke frisse en felle kleuren ervan vrolijken me altijd op. Veel werken die ik maak hebben een betekenis voor de klant. En wanneer ik dan een werk lever die iets betekend voor iemand dan heb ik mijn doel met mijn werk bereikt. Hoe klein of hoe groot. Alles krijgt evenveel aandacht bij het maken ervan.

Heb je verder nog hobby’s? Kijk je graag films of series?
Naast het intensieve arbeidswerk van de glaskunsten hou ik enorm veel van natuurfotografie, schilderen, tekenen, series kijken en lezen, maar natuurlijk ook van gamen.

Welke games speel je graag?
Ik heb veel gespeeld op de Nintendo DS Lite/2DS XL waar ik graag Mario Party en Professor Layton op speelde, alleen sinds de komst van de Nintendo Switch (die ik niet heb), ben ik toch meer van het gamen op de PlayStation 4. Zo is dus ook te raden dat de PlayStation 4 mijn voorkeur heeft.

Wat is je favoriete game aller tijde?
Mijn favoriete game aller tijde is, super shocking, Uncharted en dan deel 4. Historische elementen, droge humor, actie en puzzels, en het spel ziet er gewoonweg super episch uit. En ja, Nathan Drake mag er ook zijn toch?! Haha. Alle Uncharted spellen hebben een plekje in mijn hart, maar 4 is mijn favoriet.

Wat speel je nu?
Op dit moment spelen mijn vriend en ik non-stop Monster Hunter World (Iceborne) waar ik met duo blades of de hamer elk monster even dope vind om te verslaan. Al heeft Legiana (en Mizutsune van vorige delen) wel de voorkeur van een van de de coolste monsters.

Het lijkt me heel tof om een keer een glas-in-lood werk te maken van Mizutsune en Zinorge (het favoriete monster van mijn vriend). Maar daar moet ik nog een keer voor gaan zitten en een mooi ontwerp bij bedenken! Maar op dit moment ben ik nog bezig met het maken van een oathkeeper van Kingdom Hearts en een Omanyte van Pokémon! Dus tussen allerlei andere werken in, blijft het geek thema altijd terug komen (gelukkig haha).

Waar zijn je creaties te vinden?
Je kunt mijn werk volgen op Facebook en Insta, of simpel weg mijn website.
* Facebook: ArrowGlass
* Instagram: ArrowGlass
* Website: ArrowGlass.nl

Sta je wel eens op een beurs of andere evenementen met ArrowGlass? Zo ja, welke?
Beurzen staan op de planning voor 2020/21. Ik ben net begonnen met markten en daar wil ik eerst wat in groeien voordat ik echt op beurzen ga staan.

Waar ben je verder druk mee bezig?
Momenteel ben ik bezig met het maken van een webshop. Maar omdat ik alles alleen en zelf doe kost dat wat meer tijd. De vormgeving van alle websites, folders, productfotografie en meer doe ik zelf.

Dus nog even geduld en dan kun je je Pokémon niet alleen vangen ingame maar ook bestellen bij ArrowGlass!

Foto’s: eigendom van Lynn | ArrowGlass

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.