We kennen allemaal de serie Pokémon wel waarin Ash samen met Pikachu de wereld rondreist om ‘s werelds grote Pokémon Master te worden. Maar wist je dat Pokémon ook een kaartspel heeft? Ja, het heet Pokémon Trading Card. En ik mocht het nieuwste uitbreidingspakket Cosmic Eclipse gaan uitproberen en mijn skills laten zien voor een echte Pokémon Professor.

Vroeger kocht ik Pokémon kaarten om met andere kinderen te ruilen om zeldzame kaarten te krijgen. Of omdat ze glimmend waren. Niet om het kaartspel zelf te spelen, dat leerde ik later pas. Inmiddels vele jaren en diverse kaartenedities later is er een nieuwe set boosterpack uitgebracht die in de Sun & Moon-generatie valt. Cosmic Eclipse is de 12de boosterpack editie uit deze generatie.

Elke boosterpack bevat 10 speelkaarten; 8 Pokémon, 1 Energy en een Trainer-kaart om jouw spel verder te helpen naar de overwinning. Het was voor mij lang geleden dat ik dit kaartspel speelde, dus ik kon wel een opfrisbeurt gebruiken. Ik werd uitgenodigd om een speelsessie bij te wonen op een kantoor in Hilversum om het nieuwste uitbreidingspakket van Pokémon Trading Card (zo heet het officieel) te kunnen spelen. Dit werd door een officiële gekwalificeerde Pokémon Professor uitgelegd. Ja, je leest het goed: een Pokémon Professor. Omdat het kaartspel wereldwijd gespeeld wordt heeft The Pokémon Company International een Pokémon Professor in het leven geroepen om te kunnen jureren tijdens officiële Pokémon toernooien. Om dat te mogen doen moet je jaarlijks testen afleggen om deze functie te mogen behouden. Gaaf toch?

Oké. Terug naar het kaartspel. Naast mij waren er nog anderen uitgenodigd om deze speelsessie bij te wonen. Ik ging achter een mooie Pokémon speelmat zitten waar een 40-kaarten deck al klaar lag voor mij. In een beknopte samenvatting legde de vrouw uit hoe het spel werkte. Het is de bedoeling dat jij jouw tegenstander uitschakelt door zijn of haar Pokémon te verslaan. Zodra hij geen Pokémon meer heeft op het veld of bench (een soort reservebank om de volgende Pokémon te spelen) of victory kaarten heeft, dan heb jij gewonnen. De tegenstander en jijzelf hebben geen levenspunten, dus het komt echt op de Pokémon aan op basis van hun HP-punten. Op een Pokémon-kaart zie je rechts bovenaan hoeveel HP-punten deze heeft. Je kunt alleen aanvallen als je één of meerdere bijbehorende Energy-kaarten aan de Pokémon gekoppeld hebt. Per beurt mag je één zo’n kaart aan een Pokémon geven. Dit kun je ook gebruiken om een Pokémon te laten evolueren. Je begint met een Basic Pokémon (links bovenaan) en deze kan je in de volgende beurt evolueren naar een stage 2 Pokémon waarin hij gaat evolueren. Dit kan je pas doen zodra jij de stage 2 kaart in je hand hebt of hebt getrokken.

Na de korte uitleg mogen we zelf gaan spelen. Het is weer even geleden dat ik dit gespeeld heb, want in de tussentijd zijn de regels wel hier en daar wat veranderd, maar niet veel. Met een klaarliggend deck dat bestond uit Water- en Grass-type Pokémon begonnen we te spelen. Af en toe kwam de Pokémon Professor even langs om te kijken of het goed ging en of er nog vragen waren wat betreft het kaartspel. En dat laatste maakte iedereen graag gebruik van, haha.

Ik heb mij in deze middag prima vermaakt. Het is weer even wat anders dan een snel kaartspel spelen van grote jongens zoals 999 Games of Hasbro. Het kaartspel is op zich makkelijk te leren, maar je moet wel even de tijd ervoor nemen, maar dat is wel met alles zo. De Pokémon boosterpacks kosten gemiddeld 5 euro en daarin zitten 10 willekeurige kaarten in. Wil je een kant-en-klaar deck hebben dan kan je een Theme Deck kopen. Deze variëren tussen 15 en 20 euro, maar hierin zitten wel onder andere 60 kaarten (inclusief Pokémon, Energy- en Trainer-kaarten), een muntje en korte handleiding in hoe je het spel kan spelen en strategieën kan maken.

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.