Google wil ook graag meedoen en zich vestigen in de game-industrie. Dit willen zij doen, door middel van Google Stadia; een game-streamingsdienst. Via, onder andere, hun eigen Twitterpagina hebben zij aangekondigd dat Google Stadia op 19 november wordt gelanceerd.

Het is als een tijdje bekend dat internetgigant Google, ook mee wil draaien in de game-industrie en dat zij Google Stadia in november wilden lanceren. De precieze datum was echter nog niet bekend. Op 19 november, om 17:00u Nederlandse tijd, zal de streamingsdienst beschikbaar worden gesteld. Of dit echter voor de Benelux ook geldt, is nog maar de vraag. Google geeft aan dat hun doel is om Stadia beschikbaar te stellen voor zoveel mogelijk mensen. Meer informatie en details over een wereldwijde release zal nog worden bekendgemaakt.

Google Stadia wilt zich onderscheiden van andere streamingsdiensten, door ervoor te zorgen dat er gelijk gespeeld kan worden, zonder de desbetreffende games eerst te hoeven downloaden of installeren. Het enige wat je nodig hebt, is een stabiele internetverbinding, een controller en een apparaat dat Google Stadia ondersteunt. Director of Product voor Google Stadia, Andrey Doronichev, heeft echter in een Ask Me Anything op Reddit verklaard dat Stadia geen Netflix is voor games. Het zou meer in de buurt komen van diensten als PlayStation Plus en Xbox Live Gold.

De streamingsdienst zal in twee smaken worden uitgebracht: Stadia Base en Stadia Pro. Eerstgenoemde is de gratis variant, die te gebruiken is op smartphones, een select aantal tablets en natuurlijk Google’s eigen Chromecast, die je in de TV kan steken, en de Chrome-browser op bijvoorbeeld je laptop. Heb je de Base-variant, dan zullen je games in maximaal 1080p gestreamd worden en zal de geluidskwaliteit zich beperken tot stereogeluid. Sluit je echter een abonnement af voor Stadia Pro, voor €9,99 per maand, dan zul je toegang krijgen tot 4K/HDR streaming en 5.1 surround sound. Daarnaast krijg je ook elke maand gratis games aangeboden, die je mag houden, en heb je recht op exclusieve Stadia Pro-kortingen op bepaalde gameaankopen. Vandaar dus de vergelijking met PS Plus en Xbox Live Gold.

Welke variant je ook kiest, je zult voor de games moeten betalen (tenzij deze gratis is gepubliceerd voor Stadia Pro-leden). Het streamen van de games is echter wel kosteloos.

Google heeft daarnaast ook een eigen controller uit de grond gestampt; de Stadia Controller. Deze controller is specifiek gemaakt om te gebruiken met deze service. Vooralsnog is deze echter alleen nog exclusief te gebruiken op de Chromecast, en dus nog niet op PC’s of smartphones/tablets.

De greep uit games die tot nu toe zijn aangekondigd zijn Cyberpunk 2077, Borderlands 3, Clancy’s Ghost Recon Breakpoint, Assassin’s Creed: Odyssey en Doom Eternal. Destiny 2: The Collection zal de eerste game zijn die gratis beschikbaar wordt gesteld voor Stadia Pro-leden.

Meer weten over Google Stadia? Zie hier de introductievideo:

© GOOGLE / GOOGLE STADIA

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.