Op 9 en 10 november konden bordspel-liefhebbers flink aan hun trekken komen tijdens het Spellenspektakel 2019. Dit keer vond het evenement voor het eerst plaats in de jaarbeurs in Utrecht. Ondergetekende was op zaterdag 9 november aanwezig en de bevindingen kun je onderstaand lezen.

Welkom in Utrecht!
Voorheen vond het Spellenspektakel ieder jaar plaats in het Beursgebouw te Eindhoven. Helaas sloot deze lokatie de deuren en was het voor de organisatie een hele klus om een nieuwe plek voor de beurs te vinden. Gelukkig was daar de Jaarbeurs in Utrecht die het evenement met open armen verwelkomde. Zaterdag 9 en zondag 10 november was het een komen en gaan van bordspelliefhebbers en veelal vertrokken ze met flink gevulde tassen – vol bordspellen natuurlijk.

Groot aanbod
Met een grote verscheidenheid aan uitgevers is het in het begin lastig zoeken waar je nu eens moet beginnen met kijken. 999 Games – moeten we heen, White Goblin – moeten we heen, bij 4YourGames – moeten we iets kopen en nog even het tweedehands aanbod checken natuurlijk! Gelukkig krijg je bij binnenkomst de SPELlenspektakel SPECiaL 2019 in je handen gedrukt met informatie, tips én natuurlijk een plattegrond. Superhandig, vooral als je net op zoek bent naar dat éne spel om te uit te proberen. Vooral wanneer je de eerste keer aanwezig bent – of wanneer je een nieuwe lokatie aandoet – komt zo’n plattegrond helemaal goed van pas. Uiteindelijk wil je alles zien, dus hebben wij – ondergetekende en vriendlief – meerdere rondjes gelopen alvorens we een duidelijk plan maakten en de jacht openden op vrije tafeltjes en het shoppen natuurlijk. Niet alleen het aanbod is groots, ook de inhoud van het evenement. Deze editie werd er flink ingezet op KeyForge, op een groot aantal tafels werd het spel dan ook uitgebreid getest. Daarnaast is het Spellenspektakel dit jaar ook decor voor diverse toernooien: zo vond met maar liefst 56 deelnemers uit 32 landen het Europees Kampioenschap Catan plaats. De deelnemers streden om een ticket naar het WK. Dat was niet allen: ook bij KeyForge en Star Wars X-wing werden er om felbegeerde prijzen gestreden. Het Magic the Gathering gedeelte hebben we maar even gelaten voor wat het is.

Spellenspektakel

Spelen, Spelen, Spelen
Waarom kom je naar Spellenspektakel? Om de nieuwste bordspellen uit te proberen natuurlijk! Rovers van de Noordzee, Crystal Palace, Luiaard en Wingspan wilden we natuurlijk uittesten, echter waren er meer dan genoeg andere beurs-bezoekers die er net zo over dachten. Na enkele rondjes gelopen te hebben openden we de jacht op het uitproberen van spellen. Helaas kwamen we van een koude kermis thuis. De zaterdag was dusdanig druk dat er vrijwel geen plekken vrij waren en bij sommige aanbieders kon je je wel inschrijven, echter moest je dan nog zeker een uur wachten. Op mensen hun vingers kijken is ook absoluut niet ons ding, dus we hebben besloten maar goed overal te kijken of er toevallig nog een leeg tafeltje was. Uiteindelijk konden we terecht bij een tafel waar het spel Porto uitgelegd werd.

Porto Spellenspektakel

In Porto (Mebo Games) is het de bedoeling dat je kleurrijke, iconische huisjes gaat bouwen, of eigenlijk verdiepingen om zo een compleet huis te krijgen, de doelkaart uit te spelen en punten te verdienen. Leuk spel, maar je wilt natuurlijk meer zien en spelen, dus niet te lang blijven zitten en overal van proberen te proeven.  Nog een poging om onze gewenste spellen te spelen liep helaas op niets uit, maar hé daar is een leeg tafeltje bij Ferry Nice Games! Daar werden uitgenodigd voor A Night’s Out: we gaan een avondje uit – doe ik normaal nooit! Maar we maken een uitzondering voor deze keer – en de bedoeling is dat je drankjes verzameld en je weg terug naar huis vindt. Je kunt pubs bezoeken, gearresteerd worden, met een one night stand naar huis en noem maar op. Ben jij de party animal? Ik helaas niet, maar het spel heb ik wel gewonnen – Ferry Nice!

A Nights Out SpellenspektakelShoppen, Shoppen, Shoppen
Het uiteindelijke doel: bordspellen mee naar huis nemen om daar nog vele avondjes mee zoet te zijn. Van zo’n groot aanbod wordt je behoorlijk hebberig, maar je zult ook keuzes moeten maken. Wat gaat mee en wat gaat niet mee naar huis? Berenpark, Sushi Go! Party en Obscurio stonden hoog op het verlanglijstje, maar hebben de tas uiteindelijk niet gehaald op het moment suprême. Door de enorme hoeveelheid aan aangeboden waar is het lastig kiezen, waar gaan we onze zuurverdiende centen dit keer aan uitgeven? Bij de stands van o.a. 999 Games, White Goblin en natuurlijk ons eigen Dordtse bordspelwinkel 4YourGames hadden hun waar uitgestald. Helaas door drukte was het niet even ontspannen kijken en dozen bekijken en omschrijvingen lezen. Uiteraard zijn we wel geslaagd en onze aanwinsten zie je aan het einde van het artikel.

Spellenspektakel White Goblin

Kids
Het Spellenspektakel is een uitje voor het hele gezin. Zo kunnen zij zich vermaken bij o.a. het HABA-gebied – een uitgeverij die met name spellen voor de kids uitgeeft – en daar in de voetsporen van de ouders treden door spellen te spelen. Helemaal ideaal is de kinderopvang waar kinderen naar hartelust kunnen spelen en ouders rustig de beurs kunnen verkennen.

Bring ‘n Buy – Right To Play
Waarom nieuw kopen als het ook tweedehands kan? De stand van Budgetspelen.nl met een speciale Bring ‘n Buy-stand waarvan een deel van de opbrengst naar het goede doel Right to Play gaat klinkt dan ook heel aantrekkelijk in de oren. Nieuwe bordspellen kopen en daarmee ook indirect een goed doel steunen waarvan de organisatie zich inzet om kinderen weer het recht terug te geven om te kunnen spelen? Yes! De hele dag door was het enorm druk bij de stand en stonden mensen rijendik te wachten om een glimp van het aanbod op te kunnen vangen en de nodige koopjes te scoren. Uiteindelijk zijn er zo’n 1200 spellen van eigenaar gewisseld en heeft dat een eindscore opgeleverd van €1524,45. Hulde! Dit soort initiatieven en natuurlijk tweedehands aanbod mag wat mij betreft op iedere beurs wel.

Druk
Helaas was het zaterdag dusdanig druk dat het helaas niet gemakkelijk mogelijk was om ergens op het gemakje te kunnen kijken of om bordspellen uit te testen. Wanneer je hiervoor naar Utrecht komt kan dit uitlopen op een teleurstelling. Hier kan de organisatie natuurlijk ook niet veel aan doen, zij draaiden een top-editie met een enorme hoeveelheid bezoekers.

Spellenspektakel

Thuis Doorspelen
Gelukkig hebben we nog tweetal tassen vol bordspellen mee naar huis kunnen nemen. De komende tijd hebben we weer genoeg te spelen en zeker met de donkere en koude dagen is er niets leukers dan (naast gamen natuurlijk) om gezamenlijk rond de tafel te zitten met een tof bordspel daarop. Onze aanwinsten: The Game, Origami, Rovers van de Noordzee, Unlock, Het Dorp, Dobbel Zo Clever, Escape Room the Game 2 Players en Pandemic Legacy. Wij komen de winter wel door. Na een reis van bijna 5 uur zijn we moe, maar voldaan thuisgekomen en mochten we ‘s avonds weer de hort op. Die bordspellen spelen we later wel, vandaag hebben we genoeg gezien!

Dat het Spellenspektakel nog steeds drukbezocht wordt mag inmiddels duidelijk zijn. Bezoekers waren er van alle leeftijden en veelal liepen ze met tassen vol nieuw speelmateriaal de deur uit. We mogen hopen dat bij een volgende editie er nog meer ruimte beschikbaar is om naar hartenlust te kunnen proeven van de nieuwste spellen.  Op naar volgend jaar en die Right to Play-stand mag dan ook zeker weer van de partij zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.