Kortgeleden bracht Epic Games de door Phoenix Labs ontwikkelde free to play slayer game Dauntless uit. De game, die veel weg heeft van de bekende Monster Hunter serie van Capcom, is inmiddels al ontzettend populair en heeft al meer dan 5 miljoen spelers mogen verwelkomen. Het ziet er naar uit dat we de komende tijd nog veel gaan horen van Dauntless en dat is zo gek nog niet!

Jagen en verzamelen

Dauntless wordt nu al door velen vergeleken met Monster Hunter van Capcom. Het principe van Dauntless is dan ook erg vergelijkbaar met dat van Monster Hunter. Je doel is om monsters te verslaan tijdens zogeheten hunts. Deze monsters, behemoths genaamd, droppen items waarmee je vervolgens sterker kan worden en op die manier weer andere, vaak sterkere monsters kan verslaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan materialen als veren, hoorns en huiden. Sommige behemoths droppen bijvoorbeeld speciale vuur materialen. Door een bepaald aantal van deze materialen te verzamelen kan je vervolgens een nieuw vuur wapen of bijvoorbeeld nieuwe armor maken waarmee je ijs monsters kan verslaan. Het hele spel is dus gebaseerd op het verslaan van monsters en het verzamelen van items.

Verschillende monsters

Elke behemoth heeft zijn eigen kenmerken en aanvalstechnieken. Sommige monsters zijn dan ook makkelijker te verslaan dan andere. De eerste paar monsters die je zal tegenkomen zullen bijvoorbeeld simpelweg op je af komen rennen en je vervolgens aanvallen. Later in het spel kom je monsters tegen die bijvoorbeeld op je af komen rollen of springen en zal je meer tijd en moeite moeten steken in het observeren van hun gedrag en beweging. Je kan met maximaal vier spelers tegelijk in één groep spelen en goed samenwerken kan in dat geval erg veel helpen bij het succesvol verslaan van een monster. Bovendien is het natuurlijk ook belangrijk om te leren hoe je wapens werken en welke combo’s je kan maken. Het timen van je aanvallen is daarnaast erg belangrijk.

De echte wereld met een vleugje fantasie

Elk monster ziet er weer anders uit en ook al zien de monsters er weliswaar een stuk minder realistisch uit dan de monsters in Monster Hunter, het is toch elke keer weer indrukwekkend om een nieuw monster tegen te komen in de wereld van Dauntless. De monsters zijn vaak gebaseerd op dieren uit de echte wereld die gecombineerd worden met bizarre fantasie schepsels. Zoals eerder benoemd is de ene behemoth makkelijker te verslaan dan de andere. Elk monster heeft zijn eigen manier van bewegen en dit zorgt ervoor dat je als speler altijd op het puntje van je stoel zit tijdens de gevechten met nieuwe monsters.

Wapens en cells

De wapenkeuze is beperkt in Dauntless met op het moment slechts zes verschillende wapens. Wel is elk wapen uniek op zijn eigen manier en dit zorgt ervoor dat elk wapen eigenlijk wel leuk is om mee te spelen. Verder kunnen wapens aangepast en geupgrade worden door middel van cells. Deze cells kunnen bovendien samengevoegd worden om ze om te ruilen voor een nieuwe cell. Welke nieuwe cell je krijgt is volledig random en werkt dus bijna als een soort online roulette. Wel is het zo dat je bij het combineren van twee cellen altijd een statistisch gezien betere cell terug krijgt.

Micro Transactions

Zoals bij free to play games eigenlijk altijd wel het geval is zijn er ook bij Dauntless ingame aankopen beschikbaar. Gelukkig zijn de micro transactions bij Dauntless vrijwel allemaal cosmetisch en bieden deze dus geen voorsprong in het spel. Voorbeelden hiervan zijn skins voor je wapens en je armor, emotes en verf waarmee je wapens en armor een andere kleur kan geven. Toch is er ook een klein aantal ingame aankopen die spelers een voorsprong geven, maar deze items zijn zeker niet noodzakelijk om een leuke spelervaring te hebben. Verder is er een zogeheten Hunt Pass waarmee je items verdient naarmate je challenges in het spel haalt. Deze kan voor 10 euro geupgrade worden naar een Elite Hunt Pass waarmee je extra items kan ontgrendelen bij elke challenge. Erg vergelijkbaar met de battle pass van Fortnite dus.

Conclusie

Dauntless is kortom een ontzettend leuke free to play game en zeker de moeite waard om te spelen. De game kan zeker gezien worden als een eenvoudigere versie van Monster Hunter en mist daardoor soms wat diepgang, maar is tegelijkertijd een stuk toegankelijker en biedt meer ontspanning tijdens het spelen. Dauntless is op dit moment beschikbaar voor PC, Playstation 4 en Xbox One en zal in de toekomst ook uitgebracht worden op de Nintendo Switch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.