Na lang wachten is het moment eindelijk aangekomen: de release van het ultieme vechtspel Super Smash Bros. Ultimate. Bekende (non)-Nintendo personages strijden tegen elkaar in een van de vele stages. Vol zelfvertrouwen en met de drang om te winnen ga ik het gevecht aan om beste speler van de game te worden. Met wie? Tsja, inderdaad. Met wie ga ik dat doen?

Het was ook te verwachten dat Nintendo een nieuwe Super Smash Bros.-game naar de Nintendo Switch zou brengen, omdat Nintendo dit spel al uitbrengt sinds de Nintendo 64. En met succes. Sinds de eerste game is uitgebracht zijn er al meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht wereldwijd. Tot nu toe is Super Smash Bros. Brawl (Wii, 2008) het populairste met ruim 13 miljoen exemplaren. Maar ook Super Smash Bros. Ultimate is heel hard op weg om de best verkochte Nintendo Switch-game te worden. Het record voor snel verkopende game is al gebroken. Nintendo kondigde recent aan dat de er na de release op 7 december al meer dan 10 miljoen exemplaren zijn verkocht! Geweldige prestatie. Maar dat mag ook wel, want de game is fantastisch. Waarom is het ‘ultimate’? Omdat alle personages en levels uit de voorgaande Super Smash Bros.-serie weer terugkomen in deze ultieme game!

Na de indrukkende intro waan je, je in de wondere, overzichtelijke menuwereld van Super Smash Bros. Ultimate. Waar draait het nou echt om? Juist, gevechten houden! In het begin kan je kiezen uit een aantal beschikbare vechters zoals Mario en Kirby. Maar naarmate je veel battles doet unlock je meer speelbare vechters. In totaal zijn er 60 vechters, inclusief echo-fighters. Een kopie van een originele vechter, maar dan met een ander uiterlijk en mogelijk nieuwe movesets. Een voorbeeld ervan is Dark Samus die voorkomt uit Samus en Fire Emblem-fighter Lucina van Marth. Daarnaast heeft Nintendo recent aangekondigd dat er nog eens 5 personages toegevoegd worden aan de game via DLC. De eerste twee die zijn aangekondigd zijn Piranha Plant en Joker uit Persona 5. Eenmaal vechters gekozen en eventuele kleurkostuum aangepast, is het tijd om te vechten op een van de ruim 100(!) levels. Levels die speelbaar zijn onder andere Prisma Tower (Pokémon), Brinstar Depths (Metroid), Green Hill Zone (Sonic the Hedgehog) en nog veel meer. Elk level heeft zijn eigen setting die de omgeving uit de bepaalde game uitstraalt. Helemaal met bijpassende muzieknummers om het gevecht intenser te maken. Je kan de battle opties aanpassen in het menu. Zo kan je de beschikbare items aanpassen die voorkomen tijdens het gevecht, tijd, type gevecht (tijdslimiet, stamina en stock) enzovoorts. En wat handig is: je kan de aanpassingen in meerdere regels opslaan.

Maar na een tijdje wil ik wel eens iets anders doen dan alleen maar gevechten houden. Gelukkig bevat de game meer speelopties om een individuele speler, zoals ik, te vermaken. Zoals in eerdere versies van Super Smash Bros. komt ook hier de Classic Mode terug in Ultimate. Dit is een speelmode waarin je gekozen personage door een aantal gevechtsopdrachten heen moet loodsen om tegen de Master Hand of Crazy Hand te vechten. Iedere opdracht is anders, dus je weet nooit welke opdracht hierna komt. Wat Nintendo gedaan heeft is dat elke personage een eigen Classic Mode pad heeft die bewandeld moet worden. Dus Luigi heeft niet exact dezelfde opdrachten als Mario. Vaak zijn deze paden gebaseerd op een verhaallijn. Heel leuk gedaan. Ik zeg: probeer en ontdek wat er gebeurd nadat je met alle vechters een van de enge gekke Hands heb verslagen.

Bron afbeeldingen: Nintendo.nl

Naast de bovengenoemde speelmode bevat de game ook Special Smash, Tournament, Squad Strike, Challenges en vele andere speelmogelijkheden. Kortom: je kan je niet vervelen. Wil je bijvoorbeeld sterker worden in de game, dan kan je natuurlijk ook oefenen in de speciale speelmode Training. Hier kan je met een vechter gevechtcombo’s uitoefenen op een stilstaande tegenstander. Dit is erg handig om bijvoorbeeld een nieuw personage te leren kennen en uit te proberen welke fysieke en speciale aanvallen hij heeft. Wanneer je in het verleden een ‘challenger approaching’ kreeg, moet je in een 1-op-1 battle de nieuwe personage zien te unlocken. Wanneer je dit niet haalde, moest je wachten na een battle. In Ultimate is dit beter geregeld, vooral omdat er nu zoveel nieuwe en oude bekenden inzitten. Mocht je het gevecht verliezen, dan komt er een nieuwe speelmode vrij, namelijk Challenger’s Approach. Hierin vecht je tegen alle nieuwe personages waarin jij geprobeerd hebt te winnen. Win je deze, dan verdwijnt de speelmode totdat jij verliest tegen een van de vechters.

Ik kan nog wel uren doorgaan over welke speelopties er allemaal beschikbaar zijn in Super Smash Bros. Ultimate, maar dan wordt het artikel wel een heel lang verhaal. Wat ik heel graag wil uitlichten is de speeloptie World of Light. Het is een adventure mode waarin één speler moet vechten om andere vechters en spirits te bevrijden in een wereld waar alles is vernietigd. Alleen één personage heeft het overleefd en dat is Kirby.  Met Kirby ga je op pad en wandel je door verschillende gebieden heen om uiteindelijk bij Galeem, de big boss, uit te komen. Maar je kan dit niet alleen. Je hebt medevechters nodig en spirits om jezelf sterker te maken en geblokkeerde paden vrij te maken waardoor je verder kan. Ik vind dit echt een leuke toevoeging aan de game. In het begin was ik sceptisch en dacht ik dat de mode snel te behalen was. Uhm nee, want op elk pad bevindt zich een spirit die je kan vrijspelen. Sommige zijn makkelijk te behalen ‘novice’, 1 ster, maar er zijn ook pittige ‘legend, 4 star’ spirits bij waarbij enige frustratie aanwezig is. En soms lukt het ook gewoon niet, omdat ik een bepaalde spirit met eigenschap nodig heb. Een goed voorbeeld is een gevecht waarbij een sterke wind aanwezig is en als je in het water beland je ook gelijk af bent. Heel lastig, maar als je een supporter spirit hebt die resistent is tegen sterke wind (Snorlax bijvoorbeeld) dan is het gevecht een stuk gemakkelijker. Kom je er niet uit? Geen nood. Loop rond en verken het gebied en wie weet komt het antwoord je vanzelf tegemoet.

Super Smash Bros. Ultimate is een geweldig spel, die zowel voor één als meerdere spelers geschikt is. De game bevat voldoende speelopties waardoor je niet snel verveeld raakt. De game bevat tevens ook geweldige klassieke maar ook gemixte soundtracks van games die speelbaar in de game.  Wel liefst 800(!) nummers zijn er te beluisteren en er komt nog meer aan door middel van DLC’s. Ik vind het geweldig dat ook andere games buiten Nintendo om zoals Final Fantasy en Metal Gear ook toegevoegd zijn aan de game. Net even wat anders. En voor de ervaren spelers onder ons: wil je meer actie en uitdaging, dan kan je in de single player mode de intensiteit aanpassen. Hoe hoger het getal, hoe moeilijker de gevechten worden. Daarentegen ontvang je wel meer voorwerpen mocht je het gevecht op een hoger level overleven. En je kan online tegen andere sterke spelers vechten.
De game is het beste te spelen op een Nintendo Switch Pro Controller vanwege de grip en het handige knoppenwerk. Want geloof me, die heb je wel nodig.

Wendy’s oordeel:
Hoe kan het ook anders zijn. Super Smash Bros. Ultimate is, zoals ik al vaker genoemd heb, een geweldige vechtspel waarin alle (non)Nintendo-personages bij elkaar komen in één game en samen het ultieme gevecht aangaan om als beste vechter te worden. Naast alleen maar te gekke gevechten te houden, bevat de game voldoende speelopties zowel voor één als meerdere spelers, zoals de welbekende Classic Mode, Tournament en de nieuwe adventure mode World of Light. Het spel bevat geen enge beelden en bloed, dus de game is geschikt voor jong en oud. Met meer dan 60 vechters, 100 levels en 800 te beluisteren soundtracks is dit echt een ultieme game. En deze getallen gaan meer worden, omdat Nintendo DLC’s heeft aangekondigd waarin je binnenkort kan spelen als Joker uit de PS4-game Persona 5 en Piranha Plant uit de bekende Super Mario-serie. Kortom: durf jij ultieme gevecht aan?!

+ Heel veel (nog te unlocken) vechters en levels
+ Prachtige muziek, klassiek als gemixt
+ Heel veel speelopties, zoals Classic Mode en Tournament
+ Gevechten houden met eigen gecreëerde regels die je kan opslaan
+ Nieuwe adventure mode World of Light
– Na veel gevechten houden krijg je last van je vingers 😛

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.