Op 10 en 11 november vond het Spellenspektakel 2018 plaats in het Beursgebouw in Eindhoven. Al weken keek ik naar dit evenement uit waar oude vertrouwde en nieuwe bordspellen gepresenteerd werden van verschillende uitgevers. Ik sprong vroeg uit mijn bed de zaterdagochtend, want ik moest tenslotte nog anderhalf uur rijden. Heel eerlijk? Ik vond dat niet erg.

Samen met mijn vriend reden ‘s ochtends naar het centrum van Eindhoven. Er waren voldoende parkeerplaatsen rondom het Beursgebouw of in het centrum te parkeren. We moesten een klein stukje in de stad lopen om bij ons bestemming te komen. Bij binnenkomst zagen we hoe groot de beurs eigenlijk was door de hoeveelheid mensen die er liepen of zaten om een bordspelletje te spelen. We besloten eerst om een rondje te maken om te zien wat er te beleven was.

Verschillende uitgevers uit Europa, en natuurlijk uit ons eigen kikkerlandje, hadden zich hier verzameld om hun nieuwe creaties aan het publiek tentoon te stellen. Bekende uitgevers als 999 Games, Goliath Games en Ravensburger waren van de partij, maar ook (voor mij) onbekenden organisaties zoals Pumpkin Games en NRP-Games namen deel aan dit grote evenement.

Terwijl we liepen bleven we af en toe stil stonden bij een tafeltje waar mensen een bordspel speelden die op de tafel gepresenteerd was. Ik zag voornamelijk nieuwe, onbekende bordspellen. Gefascineerd bleven we eventjes toekijken hoe de uitgever aan de groep spelers het spel uitlegde. Zo bleef ik onder andere stilstaan bij kaartspel Architectura waar je een stad met bouwen met magnifieke gebouwen, Bunny Kingdom een bordspel dat erg lijkt op Risk en het legspel Cacao. Ik kan nog veel meer opnoemen waar ik allemaal bij stil heb gestaan.

De spellen die ik noem zijn voornamelijk strategisch. Naast deze genre waren er natuurlijk talloze games voor kinderen zoals de Dobbelkoning, Go Go Eskimo en de welbekende Rara Wat Ben ik?. Maar op dit evenement kon zowel jong als oud zich hier uitstekend vermaken. Dit geldt ook voor beginnende en ervaren spelers. Op de bovenste etage werden de toernooien gehouden waar je van tevoren aan moest melden. Zo speelden vele spelers het populaire kaartspel Magic the Gathering aan tafels. Het was fascinerend om te zien hoe de spelers het potje speelden.

Natuurlijk hebben we ook deelgenomen aan een aantal bordspellen die door geliefde uitgevers gedemonstreerd werden. Een van de spellen waar we aan deelnamen was Starfinder. Dit was een rollenspel waarbij 2 of meer spelers een personage kiezen en samen of tegen het bord spelen. In dit spel is iemand de leider van het bord (de Gamemaster) die zijn bemanning helpt, aanstuurt en zelfs in andere huiden kruipt om de mysterie op te lossen. Mijn vriend heeft wel vaker dit soort spellen gespeeld, maar ik niet. We deden dit samen met twee demonstrateurs van het spel en twee andere spelers. In totaal waren we met ons zessen waarvan 1 demonstrateur de leider van het spel was. Voordat je het spel gaat spelen moet je een personage kiezen op basis van vaardigheden en eigenschappen. Ik was bijvoorbeeld half mens en half robot, die vechtlustig was maar wel netjes aan de wet hield. Je moet de missie volbrengen die door de leider is opgegeven en dit doe je door middel van samenwerking met medespelers. Het spel is zeer leuk en goed uitgelegd door de demonstrateurs. Een speelsessie kan algauw 2 tot 3 uur duren afhankelijk hoe groot de missie is. We zaten al anderhalf uur en eigenlijk waren we nog niet klaar. Maar we hadden enorm lol erin.

De tijd vloog voorbij. We wilden het evenement afsluiten met een paar nieuwe bordspellen. Op de beurs stonden voldoende winkels waar ze bordspellen en andere items verkochten. Ook stond er een winkel waarbij ze oude bordspellen van vroeger verkochten tweedehands. We stonden daar rond te snuffelen en we kwamen echte klassiekers tegen zoals Monopoly en Wie ben ik? verpakt in oude dozen. Heerlijk dit jeugdsentiment.

Het was super leuk om dit mee te maken en gaaf om te zien dat bordspellen nog steeds geliefd is onder de mensen ongeacht de leeftijd. Ik zag jonge kinderen die met veel plezier een bordspel speelden met hun familieleden. En jong volwassenen die de winkels afstruinden op zoek naar dat ene uitbreidingspakket of kaartsetje om hun deck sterker te maken. Maar ik zag ook ouderen die met vol enthousiasme een bordspel speelde tegen elkaar. Geweldig om dit te zien.

Uiteindelijk gingen wij ervandoor met vier bordspellen en twee uitbreidingspakketten. We sloten deze dag af met een heerlijk hapje en drankje in het centrum van Eindhoven. En met een tevreden gevoel reden we terug naar huis met vol enthousiasme om één van de aangeschafte bordspellen te gaan spelen ‘s avonds.

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.