Nintendo Direct is onlangs weer uitgezonden en dat brengt dit keer weer veel nieuws met zich mee en zo ook een nieuwtje waar ik al een hele tijd naar uit kijk! Al een hele tijd wordt er namelijk gewerkt aan een nieuwe Yoshi game, maar het ging altijd onder de naam Yoshi Switch of iets wat erop leek. De eerste aankondiging hiervan was tijdens de E3 van 2017 met een kort filmpje van de gameplay, maar sinds de laatste Nintendo Direct is de naam eindelijk bekend: Yoshi’s Crafted World.

Tijdens de E3 van 2017 kregen we allemaal een gameplay filmpje te zien van de belachelijk schattige Yoshi die vrolijk door een papieren wereld hupt met wat eitjes achter zich aan. Zelfs met gevaarlijke papieren vijanden in de buurt blijft Yoshi rustig en blij als altijd. De game kreeg alleen de titel Yoshi en zou in 2018 naar de Nintendo Switch komen. Maar de laatste stream van Nintendo Direct gaf ons eindelijk meer nieuws, want de game heet vanaf nu voor iedereen ‘Yoshi’s Crafted World’. Crafted is het zeker, want alles is van papier, karton, lijm en plakband en lijkt daarmee op een soort enorm knutselproject. Dit geeft de game een heerlijk lieflijk uiterlijk, alsof je dit zelf in elkaar zou kunnen zetten in je eigen woonkamer. Voordat we aandacht schenken aan de beperkte details neem ik je even mee in de geschiedenis van Yoshi.

Yoshi kroop voor het eerst uit zijn ei in Super Mario World voor de SNES uit 1990 (in Japan al wat eerder op de Super Famicom) en sindsdien is hij niet meer weg te denken. Yoshi vertelt daar aan Mario en Luigi dat zijn vriendjes allemaal gevangen zijn genomen en vraagt je vriendelijk of je ze allemaal wel even wil gaan redden. Yoshi is de beroerdste niet, dus om alles wat soepeler te laten verlopen mag Mario op zijn rug meerijden en eet Yoshi onderweg hier en daar wat vijanden op, om ze vervolgens weer uit te spugen of voorgoed te verorberen. Dit is niet het laatste verhaal waar we Yoshi in terug zullen zien, want hij keert terug in vele titels van Mario. Gezien Yoshi zo geliefd is bij velen krijgt hij ook zijn eigen titels met als eerste Yoshi’s Island die in 1992 werd uitgebracht.

Na jaren van rondzwerven in Mario’s wereld lijkt Yoshi ervoor te hebben gekozen om zich zo nu en dan eens te richten op handwerk. In Yoshi’s Wooly World is Yoshi gemaakt van wol en zijn al Yoshi’s vriendjes ontrafeld tot bolletjes wol en dat kan Yoshi natuurlijk niet laten gebeuren. Dat doet Yoshi gelukkig niet helemaal alleen, want Poochy, de wollige wollen hond, staat voor hem klaar en binnenkort ruilt Yoshi de wollen wereld in voor een wereld van papier, karton, lijm en ander knutselspul. Zijn vriendjes keren ook in die wereld terug, maar zijn dit keer niet van wol of papier, ze zijn echter wel weer ontzettend schattig.

Ok√©, we zijn weer in 2018, kom maar op met die details! Nou, daar kunnen we denk ik vrij kort over zijn, want zoveel is er nog niet bekend. In ieder geval weten we dus dat de wereld geknutseld is, maar dat lijkt ook te betekenen dat er voorwerpen in de wereld zijn geplaatst die alleen Yoshi kan verwijderen of veranderen met z’n blije groene gestippelde ei. Dat verklaart misschien ook wel waarom Yoshi in de trailer meerdere keren zoveel eieren achter zich aan heeft zweven, die heb je kennelijk nodig om verder te komen. Je kunt de wereld op zijn kop zetten of het perspectief veranderen om puzzels op te lossen en dat lijkt de game alvast wat meer dimensie te geven. Maar laten we een belangrijk detail niet vergeten, want aan het eind van elk level kun je naar de ‘keerzijde’ en het level andersom spelen. Dat lijkt misschien een beetje op Paper Mario en zijn Flipside. Desalniettemin ziet dit er wel leuk uit en geeft het wat extra uitdaging, mocht je snel door het level heen zijn. Er zijn kennelijk een boel geheimen te ontdekken in beide zijdes van het level, dus kun je ook nog wat hulp van een maatje inschakelen. Samen kun je natuurlijk meer ontdekken en lijk je vooral ook makkelijker vijanden te kunnen verslaan. Zoals ik eerder ook al aangaf verheug ik me hier al een tijd op en dat is niet veranderd, want Yoshi is toch wel mijn favoriete Nintendo personage en dat maakt hij vooralsnog nog steeds waar.

Helaas komt Yoshi’s Crafted World niet in 2018, zoals ze op de E3 van 2017 aangaven, maar is de verwachtte release in het voorjaar van 2019. Daar zullen we nog wel even op moeten wachten, gezien de zomer nu net een beetje voorbij lijkt te zijn. Maar niet getreurd, want in de tussentijd voegt Yoshi zich natuurlijk nog bij Super Smash Bros. Ultimate op 7 december en Super Mario Party al op 5 oktober! Ik heb nu best zin om te knutselen..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.